Nyheter

Israel-venner som splitter Midtøsten

ANALYSE: Visepresident Mike Pence hylles av det israelske etablissementet, men fikk ikke møte verken palestinske politiske ledere eller palestinske kristenledere under Israel-besøket.

Bilde 1 av 2

Pence regnes som en kristensionist som anser opprettelsen av staten Israel som oppfyllelse av Guds løfter, og et steg på veien mot Jesu gjenkomst på Oljeberget ved Jerusalem.

LES MER: USA har satt Norge i skvis

Pence kom altså til sine egne i Jerusalem, med selvpålagt bibelsk mandat til å støtte Israels sak, og han ble gjenkjent. Men i stedet for å bygge bro, forsterket han inntrykket av et amerikansk lederskap som lever godt med å splitte, både ute og hjemme.

Gleder egne venner

To grupper gleder seg spesielt etter Pence sitt 48 timer lange besøk i Israel, toppet med talen i nasjonalforsamlingen Knesset og besøk ved den symboltunge Vestmuren tirsdag:

• Den mest høyreorienterte regjeringen i israelsk historie fikk bekreftet at det ikke lenger er noen synlig forskjell på deres egen og USAs politikk i den israelsk-palestinske konflikten.

• Den amerikanske, kristenkonservative velgerbasen som spilte en avgjørende rolle i å sikre Donald Trump valgseieren i november 2016, fikk bekreftet at de har fullt gehør i Det hvite hus for sitt sterke og religiøst baserte Israel-engasjement.

LES MER: En palestinsk Jeanne d'Arc

Splittet USA om Israel

Amerikanerne er minst like polariserte i dette spørsmålet som i andre verdibaserte saker. Ikke siden 1978 har det vært større partimessig splittelse når velgerne blir spurt hvilken side i den israelsk-palestinske konflikten de sympatiserer med:

• Tre av fire republikanske velgere sympatiserer mest med Israel. Bare én av ti sympatiserer mest med palestinernes sak.

• Blant demokratene er det bare én av tre som sympatiserer mest med Israel, like mange som sympatiserer med palestinerne, mens hver tredje demokrat ikke oppgir noen spesiell preferanse.

• Mens flertallet av evangelikale kristne i USA ønsker velkommen flytting av den amerikanske ambassaden til Jerusalem, støttes det omstridte grepet bare av hver sjette amerikanske jøde. Så stemte også sju av ti jødiske velgere på Hillary Clinton ved presidentvalget.

LES MER: Hellig by, sterke følelser

Varm støttespiller for Israel

Mike Pence har i alle år vært en varm støttespiller for Israel, forankret i en konservativ kristentro der det er en utbredt oppfatning at Israel i henhold til Bibelen har rett til det som i dag er okkupert land i «Judea og Samaria», altså Vestbredden, inklusive hele Jerusalem.

Problemet er at bare et fåtall av 1,8 millioner arabere eller palestinere med israelsk statsborgerskap deler Pence sine synspunkter, og knapt nok noen i de palestinske selvstyreområdene.

I nasjonalforsamlingen Knesset kom dette til uttrykk gjennom håndgemeng da palestinsk-israelske representanter protesterte mot USAs ensidige Jerusalem-anerkjennelse, før de forlot salen i protest da Pence holdt sin tale ispedd flere bibelske referanser.

LES MER: Derfor jubler de for Israel

Sped kritikk i Knesset

Den palestinske Knesset-parlamentarikeren Ahmad Tibi fra partiet Ta'al oppfordret til boikott av «den kristensionistiske» visepresidenten «og hans likesinnede apartheid-entusiaster».

Også fra venstreorienterte Meretz var kritikken hard:

– Vi hørte en religiøs og messiansk tale. I likhet med Trump forstår ikke Pence hvor sterkt slike ensidige skritt skader fredsprosessen, sa representanten Michal Rozin.

Ellers overgikk partiene i Knesset hverandre i overstrømmende ros av Pence. Det gjaldt også den sosialdemokratiske opposisjonslederen Izaac Herzog, som på Twitter beskriver Pence som «en sann venn av Israel, som alltid har stått sammen med oss med moralsk tydelighet og mot».

LES MER: Tente Trump lunta?

Kristen flukt fra Midtøsten

Pence har lenge vist genuint engasjement for den kristne befolkningen i Midtøsten, som er i ferd med å tvinges ut av regionen. Det kan derfor virke paradoksalt at visepresidenten ble boikottet ikke bare av det palestinske lederskapet under besøket, men også av palestinske kristenledere.

Mange palestinske kristne oppfatter kristensionismen som en forvrengning av Jesu grunnleggende lære om nestekjærlighet og rettferdighet for alle mennesker. De ser med skuffelse på evangelikale kristne som etter deres syn misbruker selektive bibeltolkninger til å renvaske en knallhard okkupasjonspolitikk.

Beklager politisert Jesus

Den nå pensjonerte lutherske biskop Munib Younan fra Jerusalem, fram til i fjor president i Det Lutherske Verdensforbund, beklaget nylig i et intervju at kristensionistene politiserer Jesus:

– Mange her tror presset fra evangeliske grupper som Pence står nær i USA, stod bak Jerusalem-avgjørelsen. Deres apokalyptiske scenarioer og forståelse av Jerusalem er svært skadelige for fredssaken og for rettferdighet i Jerusalem.

Younan ønsker i likhet med de fleste palestinere en tostatsløsning med Øst-Jerusalem som sin palestinske hovedstad.

Er tostatsløsning død?

USAs fortsatte ønske om å være tilrettelegger for fredsprosessen er ikke lenger troverdig. Det er beklagelig, for bare USA har reell mulighet til å presse partene, i kraft av sin styrke og enorme militærøkonomiske støtte til Israel- samt bistand til palestinerne.

Palestinernes svake lederskap står nå igjen med et desperat håp om at EU og det internasjonale samfunn skal ta moralsk ansvar på vegne av deres sak. Men EU er nok mer opptatt av å tekkes Donald Trump og Washington enn Mahmoud Abbas og Ramallah.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter