Nyheter

– Islam mangler kristendommens kjærlige Gud

Sokneprest Marie Høgh vekker oppsikt i Danmark med kritikk av «islamsk» menneskesyn etter terroren i Brussel. 
Nå møter hun motstand.

Marie Høgh må ha skrevet noe mange har tenkt, få dager etter terroren i Brussel.

Den konstituerte soknepresten i Stenstrup-Lunde på Fyn i Danmark har vakt opphetet debatt med kronikken «Der er kærligheden til forskel» i Berlingske Tidende.

Konklusjonen i kronikken er tydelig: Islams menneskesyn er problemet.

Imamen i Grimshøjmoskeen

Foruten terroren i ­islams navn i Brussel, er bakteppet for kronikken dansk TV2s avsløring av en imam i den omstridte Grimhøjmoskeen som preker steining og pisking av utro kvinner

Høgh har sett seg lei på bortforklaringer. Etter Brussel-­angrepene sa for eksempel statsminister Lars Løkke Rasmussen at vi ikke må redusere problemet til et spørsmål om religion. Andre har hevdet at Vesten må ta sin del av ansvaret for terroren.

Soknepresten mener dette er vås: Terroristene ønsker et ­islamsk kalifat og har ansvaret for sine egne handlinger.

LES OGSÅ: Slik bygger IS sitt imperium

Menneskesyn i islam

Det er islams menneskesyn som gjør det «­legitimt for islamisten å ofre mennesker i kamp for kalifatet», og ukontroversielt «at en imam ... oppfordrer til vold og steining», hevder Høgh.

Mens kristendommens Gud ga mennesket verdi ved å skape dem i sitt bilde og ga sin sønn for oss, er mennesket som en slave overfor islams Gud. Det er ingen kjærlighet der.

Kort sagt mener Høgh kristendommen er bedre enn islam, og at menneskets verdi er dypt rotfestet i «den vestlige kulturs DNA».

LES OGSÅ: Danskene vil skille stat og kirke

Tolkninger av Koranen og bibelen

– Jeg synes det er en ganske drøy påstand, sier Usman Asif, en av skribentene ved nettstedet Minareten, når Vårt Land gjengir hovedinnholdet i kronikken for ham.

Lovskoler har forskjellige tolkninger av hellige tekster som Koranen og Bibelen. Det 
samme har enkeltmennesker og grupperinger, mener Asif. Både Koranen og Bibelen har blitt brukt til å begrunne mindre 
hyggelige handlinger, påpeker han.

– Så må du heller ikke gå i fella og islamisere et menneske. Religiøse mennesker er også fornuftige, enten de er såkalt konservative eller liberale muslimer, sier Asif.

Vil ikke en muslims personlige gudsforhold være vel så viktig for hva islam er for ham eller henne?

– Det er det som er så irriterende med disse debattene. Det blir så veldig juridisk.

LES OGSÅ: Danskene mener de bor i et kristent land

Unyansert islamkritikk

Lektor Brian Arly Jacobsen ved København Universitet plasserer Marie Høgh på den kristne høyresiden i ­Danmark. Han mener hun er en unyansert stemme i en islam- debatt preget av sterke meninger:

– Mange har et syn på islam, men få kan noe om islam. Mange­ suraer i Koranen motbeviser det hun sier, for eksempel at det ikke skulle være noen kjærlighetsrelasjon mellom mennesket og Gud. Et eksempel på et mer barmhjertig bilde av Gud finner du i tredje sura, om jeg husker rett, sier lektoren ved Institut for Tværreligiøse og Regionale ­Studier, og legger til:

– Hun trekker fram noen ­tekster og får dem til å virke ­dominerende i Koranen.

LES OGSÅ: IS lengter etter dommedag

Hvordan mottas denne og lignende kronikker i Danmark?

– Mange fremstiller islam slik, både i Danmark og andre steder. Konsekvensen er at det blir svært vanskelig å diskutere islam, ­eller med muslimer om islam. En ­nyansert debatt blir vanskelig.

Han mener Danmark og Neder­land var tidlig ute med en veldig opphetet islamdebatt, men at andre land nå begynner å minne om dem.

– Det er vanskelig å si hvorfor vi var tidlig ute, men det har nok noe å si at enkeltpersoner har evnet å sette det på dagsorden, sier Jacobsen, som blant annet har forsket på religion i dansk offentlighet.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter