Nyheter

– IS åpner blodig front mot Iran

IS har tatt på seg ansvaret for angrepene mot symboltunge steder i Iran. – IS vil drive fram et blodig skisma mellom sunni- og sjiamuslimer, sier Midtøsten-ekspert.

– Til tross for at IS er en ­ekstremistisk sunnimuslimsk organisasjon har de aldri før gått til ­angrep på sjiamuslimsk orienterte regimet i Iran. Dersom det er IS som står bak terror-­aksjonen i Teheran, ser vi et nytt ­interessant skifte. Det betyr at de nå åpner en front mot Iran, sier direktør ved Noref– Senter for internasjonal konfliktløsning, Henrik Thune.

Svekket og desperate.

Onsdag denne uken sprengte tre selvmordsbombere seg selv i lufta i parlamentsbygningen og i Ayatollah Khomeinis mausoleum i Irans hovedstad Teheran. Minst 13 personer ble drept og mint 40 ble skadet. Hittil er det usikkert hvem som står bak det som ser ut til å være en koordinert aksjon, men IS er foreløpig de eneste som har tatt på seg ­ansvaret for angrepet.

– Hvis det var IS som angrep, er det et mulig tegn på at terrororganisasjonen er svekket og desperate. Nå forsøker de å ­eskalere fram nye konflikter. De vil drive fram en religiøs sekterisk konfrontasjon med ordentlig «schwung», sier Thune.

LES OGSÅ: Advarer mot islamistisk herredømme i dyster satire

Sjia og sunni

De religiøse skillelinjene mellom sunniislam og sjiaislam har lenge vært et element i den regionale Midtøsten-konflikten. Hvilke islamske retninger som regimene i regionen sverger til, er en viktig faktor i alliansedannelser:

Det er først og fremst Sjia-styrte Iran og sunni-orienterte Saudi-Arabia kjemper om innflytelse i regionen.

Iran støtter Assad i Syria, som tilhører alawitt-retningen med røtter i sjiaislam. Iran har også erklært sin støtte til de sjiittiske houti-militsen i Jemen og til sjiamuslimer i Irak.

Sunni-styrte Saudi-Arabia har alliert seg med andre sunni-stater som Sudan, Kuwait, Bahrain og de Forente arabiske emirater.

Selv om det er først og fremst makt- og interessepolitikk, ikke religion, som er drivkraften i Midtøsten-konflikten, brukes de religiøse motsetningene for hva de er verdt, forklarer Thune.

Han tror en IS-aksjon mot Iran er et tegn på at organisasjonen vil prøve å eskalere konflikten mellom sunnier og sjiaer og vinne støtte:

– Ideologien til IS vokste fram fra islamisten og terroristen Abu Musab al-Zarqawi, som tilhørte Osama bin Laden sin krets. Hans store prosjekt var å legitimere religiøst retten til å drepe sjiamuslimer.

Khomeini

To av selvmordsbomberne sprengte seg selv i mausoleet til Ayatollah Khomeini­ – den iranske revolusjonens ubestridte leder og den islamske republikkens far. Religionshistoriker og Iran-ekspert Kari Vogt mener det er opplagt at symbolspråket har vært viktig i angrepet på gravstedet.

– Man angriper Irans store ­religionspolitiske autoritet, sier religionshistorikeren.

Khomeini innførte et ­meget strengt og konservativt sjia-­islamsk styre i Iran etter revolusjonen i 1979. Tilhengere ­mener han tilhører profetens ætt, og valgt ut for å virkeliggjøre koranens budskap, forklarer Vogt.

– Men IS har sin særegne oppfatning av hva den islamske staten skal være. Selve konflikten mellom sunni og sjia går tilbake til midten av 600-tallet og har tatt mange former gjennom historien. Det vi ser i dag er en politisk, sosial og økonomisk maktkamp hvor religion blir redskap og påskudd for terror og krig, sier hun.

Det store spørsmålet nå er hvordan Iran vil reagere på terroraksjonen. Da USAs president Donald Trump var på besøk i Saudi-Arabia for to uker siden ble Iran uthengt i presidentens tale. Trump oppfordret til kamp mot «Irans rolle i terror» og manet til økt isolasjon av landet. Nopef-direktør Henrik Thune tror Iran nå vil utnytte terroraksjonen på onsdag diplomatisk.

– Iran vil forsøke å vise at de er ofre for IS. Først og fremst vil de bruke hendelsen diplomatisk for å vise at de står sammen med resten av verden i krigen mot terror, sier han.

LES OGSÅ: Trumps sverdslag for autokrati

Blodig skisma

Derimot tror han IS ønsker at Iran skal reagere kraftigere.

– IS vil bringe fram et blodig skisma mellom sunni- og sjiamuslimer. Hvis de klarer å ­polarisere den religiøse konflikten ytterligere, kan de rekruttere flere, sier Thune.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter