Nyheter

Internatskoler frykter konkurs etter pengekrav

Tilbakevirkende momskrav kan gi enkelte internatskoler en regning på opptil 30 millioner. – Vi går konkurs på flekken, sier rektor.

Fredag sprang bomben: Skattedirektoratet har kommet med en ny tolkning av hvilke tjenester som friskolene kan kreve tilbakebetalt moms for. Internatdriften er ikke en del av dette.

Kongshaug musikkgymnas i Hordaland har fått brev fra sitt skattekontor. Der varsles de om at de ikke vil få tilbakebetalt moms for et nybygg og at skattekontoret vurderer å etterberegne avgift for de siste ti årene. Til sammen vil det gi skolen en ekstraregning på over 6 millioner.

– Konkurs på flekken

Dersom de andre skattekontorene kommer med samme krav, vil det kunne bety kroken på døra for flere skoler. Kvitsund Gymnas i Telemark har fått tilbakebetalt om lag 1 million i året – ti år etterberegning blir dermed 10 millioner. I tillegg har de fått refundert om lag 15 millioner kroner som de har betalt i moms for nybygg.

– Det betyr åpenbart at vi går konkurs på flekken. Det går bare ikke, sier rektor Magnus Kvalbein.

Også andre skoler vil slite, ifølge Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund.

– Enkelte skoler risikerer opp til 20-30-millionersregninger. Det er sjakk matt økonomisk, sier han.

LES OGSÅ: Espen Ottosen mistet faren som femåring

Millioner på millioner

Kristelig Pressekontor spurt en rekke skoler hva konsekvensene kan bli for dem:

• KVS-Bygland, som eies av Indremisjonsforbundet, har fått varsel om tilbakebetaling av 600.000.

• Framnes KVGS har fått varsel på 1,5 millioner kroner.

• KVS-Lyngdal regner med å måtte betale 7-8 millioner.

• Tryggheim VGS opplyser til Vårt Land at de frykter en regning på mellom 5-8 millioner kroner.

Sundby synes også det er underlig at de regionale skattekontorene konkluderer forskjellig om hvor langt tilbake man skal kreve inn avgift for. Skatt Vest har signalisert 10 år, mens Skatt Sør har varslet etterberegning for 2014 og 2015.

– Til retten om nødvendig

Friskoleloven er streng på hvordan man bruker statstilskuddet. Det skal gå til undervisning, og man kan ikke gå med overskudd. Dermed har ingen av skolene reserver som kan hjelpe hvis gigantregningene kommer.

– For internatskolene er ikke dette mulig å leve med, så vi vil ta det så langt som mulig. Vi håper at det blir en løsning uten rettssak, men hvis det blir nødvendig, må vi gå rettens vei, sier Sundby.

De økte driftsutgiftene kan føre til at en del skoler vil måtte legge ned internatene.

– Det vil føre til sviktende elevgrunnlag og når de i tillegg får en kjemperegning, kan det spøke for skolene, sier han.

LES OGSÅ: – Kristne mister respekten hvis de støtter Trump

– Ber om svar fra finansministeren

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, har stilt skriftlig spørsmål til finansministeren om hun vil engasjere seg slik at skolene fortsatt kan få tilbakebetalt momsen for internatdrift.

– Det at man slipper å betale moms for internatet har vært en del av det samlede tilskuddet. Det gjør det vanskelig å drive internat hvis den retten faller bort, sier han.

Han reagerer særlig på at skattekontorene vurderer å gi dette tilbakevirkende kraft.

– Det er alvorlig og setter skolene i en uhyre vanskelig situasjon, sier han.

– Ikke lovpålagt tjeneste

For å unngå konkurransevridning, siden det offentlige ikke betaler moms, får blant annet friskoler tilbakebetalt moms for tjenester som det offentlige er «pålagt å utføre ved lov». Stridens kjerne er om internatdriften er en slik tjeneste.

I november i år konkluderte Skattedirektoratet med at fylkeskommunene ikke er pålagt å drive internater ved sine skoler, de skal kun «medvirke til å skaffe et sted å bo». Vurderingen er så sendt til de lokale skattekontorene som nå har startet prosessen med å varsle skolene om etterberegning av merverdiavgiften.

LES OGSÅ: Rekordhøye dødsbo-gaver til NLM

«Helt klart omfattet av ordningen»

Den norske revisorforening kom til motsatt konklusjon da loven ble innført i 2004:

«Internatskoler er helt klart omfattet av ordningen i samme grad som privatskolen. Det skal ikke være nødvendig å foreta noen avgrensninger. Oppføring og vedlikehold av eget bygg gir kompensasjon; vedlikehold av leiet bygg utført av skolen gir også kompensasjon. Matservering inngår også», skriver de i sin uttalelse.

Kristne Friskolers Forbund viser også til at Sivilombudsmannen har konkludert med at ordlyden «pålagt å utføre ved lov» ikke kan tolkes så innskrenkende som Skattedirektoratet gjør det.

Skattedirektoratet hadde ikke anledning til å svare på Vårt Lands spørsmål fredag.

Kongshaug Musikkgymnas har fått svarfrist til 28. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter