Kirke

Inntektsfall for Det Norske Misjonsselskap

Inntektene til Det Norske Misjonsselskap gikk ned i fjor. Økte driftskostnader og færre testamentariske gaver var blant grunnen. – I grunn har vi kontroll på situasjonen. Tror vi, sier NMS-styreleder Helge S. Gaard.

I 2018 omsatte NMS for 193,8 millioner kroner, som er under halvparten av konsernets omsetning på 409,8 millioner kroner i 2017. Årsresultatet endte i 2018 med et underskudd i NMS-konsernet på 11 millioner kroner, skriver Nettavisen.

Deler av forklaringen på inntektshalveringen i NMS, er at NMS Eiendom ble skilt ut som eget selskap, sier NMS-styreleder Helge S. Gaard til Vårt Land. Tallene ble gjennomgått på styremøtet til NMS i juni, men er nå godkjent gjennom Brønnøysundregisteret.

I organisasjonens årsrapport kommer det fram at lavere givervilje enn ventet, omstrukturering i konsernet, og underskudd ved driften av leirsteder er blant årsakene til inntektstapet.

– Givertjenesten har holdt seg stabil, men det testamentariske sviktet i fjor. I 10-11 år har det testamentariske vært en del av driftsbudsjettet, men nå tar vi det ut fra gaveinntekter, forteller Gaard.

LES MER: Opplever inntektssviktg, selger Misjonærhjemmet: – Må tenke forvaltning fremfor følelser

Kontroversielle eiendomssalg

Det Norske Misjonsselskap, morselskapet i NMS-konsernet, gikk med 1,9 millioner kroner i underskudd, mens eiendomsselskapet NMS Eiendom gikk med 17,4 millioner kroner i underskudd.

– Vi synest vi kom posititvt ut av fjoråret, så det er ikke krisestemning. Vi trodde vi skulle komme 1-2 millioner til ut i underskudd i hovedorganisasjonen, men vi stramma inn og det gav effekt umiddelbart, sier Gaard.

Han forklarer det store underskuddet i NMS Eiendom med en rekke ekstra utgifter, blant annet knyttet til planlegging og artkitekter. Arkitektbruken har tidligere blitt kritisert.

– NMS Eiendom har vært i en ekstraordinær situasjon, samtidig som en prøver å komme i balanse. Det har vært noen oppsigelser i både NMS og i NMS Eiendom for å komme i balanse, sier Gaard.

De siste årene har det vært tøffe tak i NMS. Salg av en rekke misjonærboliger har skapt enormt engasjement, mens omfattende nedbemanningsprosesser har ført til frustrasjon og motløshet blant ansatte og frivillige.

LES MER: Generalsekretær: – Det er ikke lenger behov for misjonærhjem

– Rett retning

Gaard forteller til Vårt Land at ting går bedre nå.

– I grunn har vi kontroll på situasjonen. Tror vi, sier han med et smil.

Han sier at de tror de skal komme i balanse.

– Det er en omstrukturering på gang. Krisen var at vi måtte si opp en del folk, men det var en nødvendig justering. At underskuddet for 2018 ikke er krise, er fordi det går i rett retning nå.

Gaard forteller at underskuddet fra fjoråret ikke vil få konsekvenser for leirsteder til NMS og at de ikke venter flere oppsigelser.

LES OGSÅ: NMS-tillitsvalgt om Huseby-exit: – En overraskende beskjed

Måtte gå

Etter en lang periode med turbulens i NMS, valgte landsstyret i NMS å ikke tilby generalsekretær Jeffrey Huseby en siste åremålsperiode som generalsekretær.

– NMS har stått i en serie av krevende, men nødvendige endringsprosesser i årene jeg har vært generalsekretær. Særlig det siste året har det blåst på toppen av NMS, sa Huseby i juni.

Huseby ble tilsatt på et seks års åremål i 2011, med mulig forlengelse i to treårsperioder. I mars 2020 er det slutt – NMS skal finne ny generalsekretær innen 1. april neste år.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) er Norges eldste misjonsorganisasjon og ble grunnlagt i Stavanger i 1842. Organisasjonen har siden starten hatt nær tilknytning til Den norske kirke. NMS fikk i 2018 22,2 millioner kroner i statlig tilskudd, ifølge Nettavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke