Nyheter

Innrømmer at de passivt ser på lovbrudd

Hverken justisministeren eller kulturministeren vil pålegge politiet å prioritere brudd på helligdagsloven.

– Jeg kan åpenbart aldri påvirke politiets og påtalemyndighetens prioriteringer. De er uavhengige, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i Stortingets spørretime i dag.

– Regjeringen kan ikke instruere politiet og påtalemyndighetene, supplerte kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H).

LES OGSÅ: Krever svar fra ministre om søndagsåpent

– Arbeider for å undergrave loven

I spørretimen stod brudd på helligdagsloven på dagsorden. Loven regulerer hvilke butikker som kan holde søndagsåpnet.

– Jeg må samtidig si at det er krevende å være en passiv tilskuer til at loven brytes, sa Anundsen.

– Det er krevende å passivt være tilskuer slik Anundsen sa. Det er utfordrende når loven i så stor grad brytes, sa Helleland.

Line Henriette Hjemdal (KrF), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anette Trettebergstuen (Ap) brukte tiden på talerstolen til å kreve søndagssvar.

– Bransjen begår bevisste lovbrudd og tar ikke hensyn til loven. Hvordan kan du bistå kulturministeren med å oppnå respekt? spurte Bekkevold.

– Tidligere var det sporadiske brudd. Nå ser vi konturene av at noen systematisk arbeider for å undergrave en lov som er vedtatt i dette hus. Men vi kan ikke instruere politiet, svarte Anundsen.

LES OGSÅ: Rema går til laserkrig mot søndagsåpent

– Ønsket aldri loven

Helligdagsloven faller inn under kulturministeren sitt ansvarsområde. Trettebergstuen ville vite hvordan hun skal sørge for at lovbruddene ikke fortsetter.

– Jeg har formidlet at dagens regler er klare. På møtet 6. mai underrettet jeg aktørene at det ikke er opptil dem å endre dagens lov, sa Helleland.

Handel og Kontor ba statsråden om et hastemøte. 6. mai ble det gjennomført et møte på Hellelands kontor med Handel og Kontor, Virke, SAMFO og NHO Handel, Rema, Norgesgruppen og Coop.

Helleland opplyste at aktørene på møtet bekreftet at loven var klar.

LES OGSÅ: Prioriterer ikke tilsyn med søndagsåpne butikker

Ikke flertall

– Allerede to dager senere var det flere butikker som brøt loven. Hva skal du gjøre for at det ikke skjer? utfordret Trettebergstuen.

– Brustadbuene er en etterdønning fra Ap-regjeringen. Vi ønsket oss aldri dette lovverket. Vi ønsker å endre loven, men har ikke flertall. Derfor må dagens lov følges, sa Helleland, som flere ganger i løpet av utspørringen understreket at regjeringen ikke liker dagens lov.

– Regjeringen ønsker seg en liberalisering av loven, og nå skjer det en snikliberalisering. Kan statsråden sitte stille og se på at det skjer? spurte Hjemdal.

– Jeg har vært tydelig på hvilket lovverk som gjelder, men jeg ser behov for å gå gjennom lovverket fordi bransjen ønsker det og folks handlemønstre endrer seg.

LES OGSÅ: Slik skal bransjen rydde opp i søndagskaoset

Krever handling

– Kulturministeren er klar på at hun ønsker seg en annen politikk. At bransjen fortsatt bryter loven etter oppvaskmøtet 6. mai vitner om at statsråden ikke klarer å innby til respekt, sa Trettebergstuen etter spørretimen.

– Jeg frykter Helleland dobbeltkommuniserer siden hun ønsker en annen politikk.

– På møtet var det ingen andre enn bransjeaktørene og Helleland til stede. Sier du at hun har sagt noe annet internt på møtet?

– Jeg forutsetter at statsråden har gitt bransjen beskjed om å følge loven slik hun sier offentlig.

– Hva tenker du om at begge statsrådene sier de passivt må se på at loven brytes?

– De skal ikke sitte passivt å se på. De må aktivt sørge for at loven håndheves, sier Trettebergstuen.

– Jeg håper ikke bransjen tolker svaret om at det er andre lovbrudd som er viktigere å prioritere, som at det er fritt frem. Det er ingen rom for å tøye strikken, sa Bekkevold etter spørretimen.

De to ministrene var ikke tilgjenglig i etterkant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter