Nyheter

Ingen Israel-visitt for kongen

Kong Harald reiser snart på første statsbesøk i Midtøsten. Invitasjonen til Israel lar han ligge. – Kan handle om statsminister Benjamin Netanyahu, sier diplomatikjenner.

I begynnelsen av mars reiser kong Harald og dronning Sonja på statsbesøk til Jordan. Kongehuset har takket ja til å besøke landet etter invitasjon fra kong Abdullah II.

Besøket til Jordan blir kongeparets første statsbesøk i Midtøsten. Men kong Harald kombinerer ikke Jordan-reisen med et statsbesøk til Israel. Selv om han er invitert hit også.

MIFF: «Fint om invitasjonen blir fulgt opp»

Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for Fred (MIFF), synes det ville vært fint om kongeparet fulgte opp invitasjonen de fikk fra daværende president Shimon Peres i 2014.

– Det ville være en bekreftelse på forholdet mellom Israel og Norge som er og har vært nært gjennom mange år, sier Myrland.

Norges forhold til Israel er viet plass i regjeringens politiske plattform, og Granavolden-erklæringen skal ligge til grunn for regjeringens politikk selv om Frp gikk ut i januar.

I plattformen lover regjeringen å «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel. Regjeringen anser ikke boikott av Israel som et bidrag til dialog, forståelse og en fredelig utvikling i Midtøsten».

Siden Israels opprettelse i 1948 har ikke Norges statsoverhode reist på statsbesøk til landet. Da kong Harald tok i mot Israels nå avdøde president i Oslo for seks år siden, inviterte Peres kong Harald på gjenbesøk til Israel.

Slottet og UD henviser til hverandre.

Vårt Land kontaktet Slottet med spørsmål om hvorfor Norges statsoverhode ikke har vært på statsbesøk til Israel. Her sendte de henvendelsen videre til Utenriksdepartementet (UD). Men da Vårt Land kontaktet UD, viste departementet tilbake til Slottet.

Vårt Land ba derfor statsviter Iver B. Neumann forklare hva som kan ligge bak at ingen norsk monark har vært på statsbesøk til Israel. Han har skrevet Norges diplomatiske historie – Aktiv og avventende. Utenrikstjenestens liv 1905 – 2005.

Diplomatikjenner: Kan skyldes Netanyahu.

– Kongehuset bestemmer selv hvor de drar, men i et konstitusjonelt monarki rådfører man seg med regjeringen, forklarer Neumann.

– Kan du tenke deg noen grunner til hvorfor ingen norsk monark har besøkt Israel til tross for invitasjoner?

– Hvordan vektleggingen har vært når det gjelder Israel, vet jeg ikke. Men under statsminister Benjamin Netanyahu har Israel blitt mer aggressive, og han har satt folkeretten mer og mer til side. Jeg vil tippe at det har vært en ganske viktig faktor.

Netanyahu har i vinter vist vilje 
til å annektere deler av Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967. Han er i tillegg tiltalt for korrupsjon.

 

Statsbesøkets betydning

– Et statsbesøk til Israel er noe Norge ikke vil unne dagens regime?

–Det finnes forskjellige typer besøk: Man kan ha et offisielt besøk, hvor man har banketter og et 
program. Men så finnes det mindre formelle besøk og private besøk til ministre.

– Hva indikerer forskjellen?

– Et formelt statsbesøk har et feirende preg. Det blir en politisk melding.

– En annen schwung, altså?

– En helt annen schwung. Det er bokstavelig talt offisielt, svarer Neumann, som til daglig er direktør på Frithjof Nansens Institutt.

UDs begrunnelse

Etter å ha blitt sendt mellom Slottet og UD, valgte departementet å svare på Vårt Lands spørsmål om hva som styrer valget av land kongeparet reiser på statsbesøk til:

– Statsbesøk og kongehusets offisielle reiser skjer på oppdrag fra regjeringen og er basert på grundige vurderinger. Det er en lang planleggingshorisont og syklus på statsbesøk, forteller pressetalsperson Guri Solberg i en epost.

Solberg bekrefter at kong Harald har en stående invitasjon til å komme på statsbesøk til Israel:

– Det stemmer at kongeparet fikk en invitasjon om å besøke Israel da president Peres var i Norge. Kongeparets kommende statsbesøk til Jordan er et gjenbesøk fra det jordanske kongeparets statsbesøk til Norge i 2000.

Har gått kort tid mellom besøk og gjenbesøk.

Kongehusets egen oversikt over statsbesøk viser at i flere tilfeller går det kort tid mellom besøk og gjenbesøk:

I 2009 besøkte kongeparet Sør-Afrika, i 2011 var de vertskap for Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

I 2012 besøkte kongeparet Polen, i 2016 var de vertskap for Polens president Andrzej Duda.

I 2007 besøkte kongeparet Finland, i 2012 var de vertskap for Finlands president Sauli Niinistö, og så besøkte kongeparet Finland igjen i 2016.

* Les mer: Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau.

* Les mer: Alle vil markere Holocaust.

* Les mer: Kronprins Haakon: Kongen er i bedring.

---

Statsbesøk

  • Statsbesøk bidrar til å styrke kontakten med nærstående land og etablere kontakt med land som står oss fjernere. Hensikten er å bygge relasjoner og styrke Norges interesser i utlandet.
  • Normalt finner det sted to til fire statsbesøk hvert år: Ett eller to der kongeparet reiser til et annet land, og ett eller to der de er vertskap for besøk til Norge.
  • Når kongeparet besøker Jordan 2. – 4. mars blir det deres første besøk til Midtøsten, reisen blir kongeparets 50. statsbesøk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter