Nyheter

Imam prekte om organdonasjon under fredagsbønnen

Islamic Cultural Centre (ICC) og Stiftelsen Organdonasjon formidlet viktigheten av organdonasjon under fredagsbønnen. – Imamen holdt en vakker tale, sier prosjektleder.

Bilde 1 av 3

– Vi synes det er kjempeflott. At vi har inngått dette samarbeidet er veldig viktig for oss. Når initiativet kommer fra imamen selv har det stor nedslagskraft, sier prosjektleder Linda McMahon i Stiftelsen Organdonasjon.

Tidligere på formiddagen holdt imam Hamid Ali Farooq et innlegg om organdonasjon for muslimene under fredagsbønnen.

'Utradisjonelt'

Arshad Jamil kaller kampanjen i moskeen for utradisjonell, fordi Koranen nesten ikke sier noen ting om organdonasjon.

Han er prosjektleder for organdonasjonskampanjen og samfunnskontakt for Islamic Cultural Centre (ICC).

– Mange muslimer som dør i Norge er ikke organdonorer. Det blir ofte opp til de etterlatte å ta stilling til det kort tid etter dødsfallet. Da er det veldig ofte at de sier nei fordi de ikke er informert om organdonasjon, sier Jamil, som nylig ble organdonor selv.

Jamil mener også at det nå er flere potensielle organdonorer enn tidligere, siden førstegenerasjons-muslimene stadig blir eldre.

En amerikansk undersøkelse viser at det er et økende behov for organtransplantasjoner blant flerkulturelle grupper.

LES MER: Bruker islam i blodgiverkampanje

Innlegg under fredagsbønn

Undersøkelsen gjorde at moskeen ønsket at flere muslimer ble bevisstgjort på temaet.

– Det var transplantasjonskirurgen Ammar Khan som først opplyste oss om at svært få muslimer er donorer, og det var vi ikke klar over. Imamen ble nysgjerrig, og gjennom samarbeidet med Stiftelsen Organdonasjon fikk vi mer innsikt i hvordan organdonasjon gjøres i Norge, sier Jamil.

Ifølge prosjektlederen måtte imamene oppdatere seg om både det praktiske og teologiske.

– Koranen nevner ikke organdonasjon spesifikt, men vi har kommet frem til at i islam er et menneskeliv verdifullt. Og hvis et dødt menneske kan redde opptil seks liv, så er jo det fantastisk.

LES MER: Flere donerer kroppen sin til forskning

Negative assosiasjoner

Jamil forteller at organdonasjon i muslimske land ofte er knyttet til kriminalitet. Han tror at mange religiøst lærde ikke tør å ta tak i det på grunn av de negative assosiasjonene.

– I hjemlandene til mange muslimer eksisterer ofte ikke organdonasjon i organiserte former. I Norge er det veldig godt organisert. På den måten kan norske muslimer være foregangspersoner for organdonasjon for andre muslimene i verden, sier Jamil.

LES MER: 'Muslimer, få donorkort!'

Viktig mulighet

Det var imam Farooq selv som foreslo å snakke om organdonasjon under en fredagsbønn.

– At folk tar stilling til organdonasjon mens man er i live, og forteller sitt standpunkt til sine nærmeste, er det viktigste man kan gjøre. At vi nå får det kommunisert gjennom moskeen er fantastisk. Vi når en målgruppe, det ellers ville vært vanskelig å nå. Dette er vi svært takknemlige for, sier McMahon.

Stiftelsen var selv til stede under talen for å svare på spørsmål og dele ut donorkort.

– Det var mange folk i moskeen, og imamen holdt en veldig fin tale om organdonasjon. Folk var veldig positive, sier hun etter dagens bønn.

LES MER: Teolog: Advarer mot doneringspress

Vil nå flerkulturelle

McMahon forteller til Vårt Land at flerkulturelle er en målgruppe stiftelsen ivrig forsøker å nå. Derfor har stiftelsen startet en arbeidsgruppe som spesifikt handler om å komme i kontakt med flerkulturelle grupper. Det var også her de kom i kontakt med ICC.

– I noen kulturer blir organdonasjon hysjet ned, og det kan bli oppfattet som litt tabubelagt.

Ifølge McMahon er 80 prosent av den norske befolkningen generelt positive til organdonasjon.

– Det er også en misoppfatning at religion forbyr organdonasjon. Noen tror feilaktig at deres religion sier nei. Nøkkelen er at flere må få kunnskap, vi må kommunisere at organdonasjon er trygt og at det redder liv, sier McMahon.

LES OGSÅ: Her blir alle organdonorer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter