Nyheter

Ikke godt nok ettervern

En fersk rapport konkluderer med at ettervernet for barnevernsbarn ikke er omfattende nok, og ikke varer lenge nok.

Rapporten er laget av Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

– Ungdom opplevde å måtte være passe trengende for å få ettervern. Hvis du var for oppegående, fikk du ikke – men var du for dårlig fikk du heller ikke. Det blir også feil. Man skal ha slingringsmonn, skriver Elisabeth Backe-Hansen.

Hun er forskeren som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Fellesorganisasjonen (FO). Forskningsoversikten samler sammen en rekke forskning og statistikk fra Norge, Norden og Storbritannia.

Flest får hjelp med bolig

Ifølge Statistisk Sentralbyrå fikk 4.731 unge ettervernstiltak fra barnevernet etter de hadde fylt 18 år ved utgangen av 2017, av de drøyt 55.697 personene i alle aldre som fikk tiltak fra barnevernet.

Rapporten viser dessuten at kun en tredel av tiltakene gikk til unge som var 20 år eller eldre. Den klart største andelen av tiltakene gikk til å hjelpe unge med bolig, enten gjennom økonomisk støtte, fortsatt opphold på institusjon eller fosterhjem, eller ved å hjelpe med å finne bolig på det åpne markedet.

2.205 unge fikk også andre former for økonomisk hjelp. Rapporten peker imidlertid på at nesten ingen ungdommer fikk hjelp fra barnevernet til å få helsehjelp, og peker særlig på kostnadene tannlegebesøk kan medføre for unge.

De har ikke foreldre til å hjelpe

– Forskning viser at folk i den alderen har behov for hjelp, men barnevernsbarn har ikke foreldre som kan hjelpe slik vi andre har, sier Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV.

Han fronter partiets forslag om at ettervern skal bli en rett som alle barnevernsbarn får (se annen artikkel)

Backe-Hansens rapport gir ham rett. Den peker på at det er viktig for ungdommer generelt trenger støtte av mange ulike slag, som de fleste får fra foreldre. Særlig viktig er det med en god relasjon til minst én voksen, en rolle som ofte fylles av saksbehandleren.

LES MER: Krever ettervern for barnevernsbarn 

Tvilsomt om alle som trenger får

Backe-Hansen konkluderer med at det er tvilsomt at alle som behøver ettervern, får det i dag.

I tillegg skriver hun at eksisterende ettervernstiltak ofte ikke varer lenge nok, og oppfordrer til å la barnevernet lenger. I dag avsluttes ettervernsperioden når ungdommen fyller 23 år, mens land som Storbritannia vurderer å flytte grensa til 25.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter