Nyheter

Ikke bare lederstrid – også retningskamp inntar nå Venstre

Midt i Venstres uløste lederstrid presser lokale profiler på for debatt om partiets kurs. Partiet går mot strid om politisk retning og sentrumsrollen.

– Vi må innta en tydeligere sentrumsposisjon. Vel så mye som om ledelse, bør partiet nå ta en debatt om dette, sier veteranen og Trondheims-profilen Erling Moe.

I korridorene under Venstres landskonferanse på Fornebu i helgen, var spørsmålet om hvem som skal sitte i Venstres ledelse i de kommende årene, et stort samtaletema. Men en rekke av deltakerne Vårt Land snakket med, uttrykte at det er langt viktigere for Venstre nå å justere kurs for å reise seg.

• Det er bred oppslutning om å kvesse miljøprofilen – og vinne tilbake eierskap.

• Fra ulike hold i partiet presses det på for å opptre som et mer uavhengig sentrumsparti, selv om man for øyeblikket deltar i en borgerlig regjering.

• Men fra Bergen og urbane strøk presses det på for at partiet må ta et valg: Fremstå som et tydeligere, liberalt parti.

Bli et grønt sentrumsparti eller grønt høyreparti?

Dermed kan det gå mot en strid til – i tillegg til lederstriden: Grupper i partiet vil kjempe for å få redefinert kursen foran stortingsvalget i 2021.

Erling Moe, som sitter i formannskapet i Trondheim, tok i en kronikk i VG fredag til orde for at Venstre må gjenfinne rollen som «et grønt og liberalt sentrumsparti» – og ikke være et «grønt høyreparti». Han advarer mot at det å dele bordet med Frp i regjering skal ha innflytelse på programmer og politikk partiet utformer fremover.

Det handler ikke om å bryte med Frp i regjering. Men partiet må oppleves å ha en langt mer uavhengig posisjon og ikke svekke det politiske rommet i sentrum.

– Hvordan bør Venstre da gjøre dette?

– Ved at vi ikke definerer oss i en borgerlig blokk, slik at høyresiden tar oss for gitt. Vi må oppleves å stå i en uavhengig sentrumsposisjon, sier Moe.

Sterke krefter vil beholde rom for samarbeid ulike

May Britt Vihovde er tidligere stortingsrepresentant fra Hordaland og nå bypolitiker i Haugesund. Hun etterlyser også en tydeligere sentrumsorientering.

– Jeg er bekvem med å være på borgerlig side, men vi må rendyrke en liberal sentrumsposisjon mer, sier hun.

Flere tillitsfolk fra distriktene er urolige for at partiet mister handlingsrom. De vil ikke være bundet til en blokk om andre alternativer – blant annet med Miljøpartiet De Grønne – skulle oppstå. Blant deltakerne var det også tilhengere av ikke å låse døren til Ap.

Mens andre kjemper for noe tydelig liberalt

Men andre krefter ønsker nettopp at den borgerlige og mer liberale posisjonen bør spisses. Jo Lerheim, leder i Bergen Venstre, ønsker å vrake hele dagens ledelse og sette inn Sveinung Rotevatn som leder og Guri Melby og Nordlands-politikeren Ida Johnsen som nestledere. Alle er tydelige liberale profiler i Venstres interne debatt.

– Debatt om politisk retning og verdisyn bør være altoverskyggende. Vi ønsker et tydelig og liberalt parti, sier Lerheim til Vårt Land.

– Noe annet enn en sentrumskurs?

– I hvert fall må vi være tydeligere i de liberale sakene, svarer Lerheim.

Partileder Grande avviser splittelse: «Dette går i hop»

Overfor Vårt Land vil partileder Trine Skei Grande kommentere den pågående lederstriden minst mulig. I talen til landskonferansen vektla partileder Trine Skei Grande partiets sosialliberale grunnlag.

– Går det en splittelse gjennom Venstre om det å dyrke sentrumsposisjonen eller satse på mer liberal politikk?

– Nei verdiene våre er ganske like. Når jeg i taler fremhever den grønne og liberale bølgen vi ser i andre land, så har jo denne en klar sentrumsposisjon. Internt i Venstre tror jeg posisjoner går godt i hop, men det er en jobb å bidra til at folk forstår dette, svarer Grande.

LES MER OM VENSTRE:

Presset Grande vil gjenreise det sosiale Venstre og satser på fagforeningsflørt

Erna Solberg overrasket Venstre med drahjelp serverte refs av rødgrønne «EØS-motstandere og sosialister»

Berit Aalborg: Trines sosialliberale retningsvalg kan åpne for Abid Raja i ledelsen

Analyse: Slik kan nye ansikter i Venstres topp flytte på partiets verdipolitikk

Vedum langer ut med Venstre og blåser av sentrumssamarbeid

Berit Aalborg: Venstre-folk sliter om dagen. Så kraftig at mange av de gamle idealistene har gitt seg

---

Presset parti

  • Over 350 deltakere var i helgen samlet til landskonferanse i et Venstre under press. I likhet med KrF arrangerer Venstre årlige konferanser i tillegg til landsmøtene.
  • I talen til landskonferansen varslet Venstres leder arbeid for å gjenskape partiets sosiale profil.
  • Partiets valgkomité var i arbeid under konferansen og partileder Trine Skei Grande og andre kandidater var til intervju.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter