Nyheter

I dette koret har 45 blitt korona-smittet og to har dødd

De følte seg friske, tok alle forholdsregler og sang med glede. Tre uker senere kunne de telle 45 smittede og to døde. – Det kunne blitt hvem som helst av oss, sier alten Ruth Backlund.

Har du noen gang stått i kor? Da har du kanskje fått beskjed om at du skal huske på hvor du står og hvem du står ved siden av?

For koret Skagit Valley Chorale i USA kan denne huskeregelen nå være med å redde liv. For akkurat nå forsøker korets medlemmer å kartlegge sine bevegelser på den skjebnesvangre øvelsen som resulterte i 45 koronasmittede og to døde.

Et kart over koret skal hjelpe eksperter å forstå mer av viruset

– Her ser du hvor vi stod under øvelsen, sier Carolynn Comstock, korpresidenten av Skagit Valley Chorale.

Via videotjenesten Skype viser hun fram et kart som skal hjelpe eksperter å forstå mer av hvordan koronaviruset smitter.

Slik ser kartet som skal vise hvor koristene stod, ut. – Vi fyller det ut for en forsker som ønsker å se om viruset kan smitte ved at vi er i et rom og synger, sier Carolynn Comstock, som har tegnet kartet.
Slik ser kartet som skal vise hvor koristene stod, ut. – Vi fyller det ut for en forsker som ønsker å se om viruset kan smitte ved at vi er i et rom og synger, sier Carolynn Comstock, som har tegnet kartet.

Koristene: Vi tror vi kan ha blitt smittet gjennom felles sang

Etter at avisen LA Times skrev en sak om kor-tragedien, har Carolynn hatt jevnlig kontakt med en forsker på Universitet i Colorado.

Han mistenker at virusets kapasitet til å smitte gjennom aerosoler – bittesmå partikler eller dråper som kan holde seg svevende i luften – er undervurdert.

Verdens helseorganisasjon, som nylig ble kritisert av president Donald Trump, har nedspilt muligheten for dette, og sier viruset spres gjennom større dråper som forårsakes av hoste eller nys.

De tre koristene som Vårt Land har intervjuet, er alle overbeviste om at forskerens teori stemmer, og sidestiller effekten av sang med et nys.

Spørsmålet de stiller seg, er «Hvordan kan viruset ellers ha smittet så mange når vi tok forholdsregler?»

– Nå snakker alle om at det er viktig å holde en to meters avstand. Det tror jeg bare er tull. Jeg tror at det smitter ved aerosoler mye mer enn hva man har trodd. I koret pustet vi kraftfullt sammen, og det kan hende det ikke er stort annerledes enn et nys, sier koristen Ruth Backlund, en av altene i koret.

I Skagit Valley Chorale, som med mange andre kor, dikterer sangstemmen din hvor du står. På øvelsen som førte til et kraftig utbrudd av koronaviruset, stod koristene på uvante plasser grunnet et redusert oppmøte. Nå forsøker de å kartlegge hvem som stod ved siden av hverandre i seksjonene for sopran, alto, tenor og bass.
I Skagit Valley Chorale, som med mange andre kor, dikterer sangstemmen din hvor du står. På øvelsen som førte til et kraftig utbrudd av koronaviruset, stod koristene på uvante plasser grunnet et redusert oppmøte. Nå forsøker de å kartlegge hvem som stod ved siden av hverandre i seksjonene for sopran, alt, tenor og bass.

NORSK TEOLOGIPROFESSOR I USA: «Når folk hjemme i Norge er misfornøyde med hvordan myndighetene håndterer pandemien, skjønner vi her i USA ingenting. Dere skulle prøvd å leve med en gal president.»

Kor i Norge

Korøvelser har blitt smittearenaer også i Norge. Denne uka skrev Dagens Næringsliv om «koronabygda» Frosta i Trøndelag, hvor øvelsen til et lokalt kor ble en av bygdas smittekilder. I Oslo Fagottkor ble 25 av 45 sangere smittet av korona på korseminar den siste helga før Norge stengte ned.

Generalsekretæren i Norges korforbund, Åsmund Mæhle skriver i en e-post til Vårt Land:

«Korøvinger er jo bare en av mange steder der folk møtes og kan smittes. Sammen med andre musikkorganisasjoner har vi nå sendt henvendelse til Helsedirektoratet for å se om vi kan få på plass retningslinjer for korøvinger i små grupper på samme måten som idretten har gjort.»

Ingen i fylket hadde fått Covid-19, men USAs episenter lå kun 2 timer unna

Tirsdag 10. mars dukket rundt 60 av Skagit-korets 121 korister opp på øving. De som følte seg syke, hadde fått beskjed om å holde seg hjemme.

Da øvelsen begynte, hadde ingen i Skagit fylke fått påvist koronaviruset. Men en to timers biltur unna, ligger Seattle, som på dette tidspunktet var episenteret for koronaviruset i USA.

– For oss var koronaviruset kun en mulighet, men ingen realitet, sier Ruth Backlund.

Koret tok likevel forholdsregler: De passet på å ikke håndhilse og de forsøkte å holde en trygg avstand til hverandre.

Ruth Backlund, som er en av de som fikk Covid-19, er ikke imponert over korona-innsatsen til USAs regjering.

Ruth Backlund, som er en av de som fikk Covid-19, er ikke imponert over korona-innsatsen til USAs regjering. – De skylder på folk i stedet for å se etter løsninger. Det vinner kanskje valg, men vil ikke hjelpe oss noe i denne krisen.

LES OGSÅ: Da koronakrisen rammet, ba vi artister dele sin favorittsalme. Sjekk alle bidragene i Vårt Lands salmedugnad.

Sangene som ble sunget, har fått en ny betydning for koret

I et kirkelokale, omringet av jordfargede vegger og sol-velkommende vinduer, ble koristene møtt med smil og håndesinfeksjon.

Ruth hadde også kjøpt ekstra såpedispensere til toalettene.

– Vi var alle ved godt mot. Vi gjorde det vi trodde var riktig, og vi hadde en fantastisk øving, sier Ruth.

Da Vårt Land ringte Ruth, avbrøt vi henne i å spille piano.

– Hva spilte du?

Jeg spilte en sang som heter «If we ever needed the lord before, we sure do need him now».

– Var ikke dette en av sangene dere øvde på den kvelden?

– Jo, er det apropos eller hva? Før konsentrerte jeg meg så mye på rytmen, at jeg aldri tenkte over teksten. Nå er ordene nesten blitt nostalgiske for meg.

Susan har norske aner og ønsket å bli intervjuet på norsk. Det eneste engelske hun sa var «does it make sense?», noe hun sa om norsken sin og om kor-tragedien.
Susan har norske aner og ønsket å bli intervjuet på norsk. Det eneste engelske hun sa var «does it make sense?», noe hun sa om norsken sin og om kor-tragedien.

Nesten alle har blitt smittet og to har dødd

Helga etter øvelsen ble mange av koristene plutselig syke. En av dem var Susan.

Hvordan reagerte du da du skjønte smitteomfanget?

Jeg var helt sjokkert. Jeg tenkte «Herregud, så mange med feber så plutselig?»

To pensjonerte kvinner som var med i koret, har dødd etter å ha fått Covid-19.

– Det skumleste med dette er hvor raskt de døde, sier Ruth, som kjente den ene avdøde godt.

– Vi ble fortalt at hun var på bedringens vei, men så kom beskjeden om at hun hadde dødd. Det viser bare hvor skjørt livet er. Det kunne ha blitt hvem som helst av oss.

LES OGSÅ: Knut Vollebæk er koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

USA har flest dødsfall i verden

Lørdag passerte USA 20.000 korona-dødsfall og er dermed det landet i verden med flest korona-relaterte dødsfall. Korona-håndteringen til president Donald Trump har siden februar blitt kritisert. I begynnelsen av april skrev den konservative journalisten og historikeren Max Boot en kronikk i avisen Washington Post titulert «Den verste presidenten. Noensinne».

Ruth, Susan og Carolynn er uenige om amerikanske myndigheter kan klandres for sin korona-respons. Der Carolynn mener at å klandre noen som helst nå blir et påfunn i etterpåklokskapens ånd, synes Ruth og Susan det er grunn til å peke fingre.

– Det er fortsatt noen delstater som nekter å ha lockdown. Det er jo helt tullete, og det gjør oss dårlig som en nasjon. Delstatene våre er nesten som individer; de er veldig forskjellige. Det er også vanskelig å få en nasjonal holdning på plass. Jeg syns personlig at vår nasjonale ledelse har håndtert dette dårlig, sier Susan.

Carolynn er uenig med Susan.

– Amerikanere fulgte med på viruset, visste det kom til å komme, men hadde ingen måte å forstå omfanget av det til det kom. Myndighetene er ikke allestedsnærværende. De kan kun reagere på det de ser, sier Carolynn.

Skylder på media

Carolynn mener ett av de største problemene med USA i korona-pandemien, er det polariserte mediebildet. Hun mener det har kommet til det punktet at mange amerikanere ikke vet hvilke aviser de skal lese for å finne riktig fakta om viruset og myndighetenes håndtering av det.

– Mediene tenderer til å lage sensasjonelle nyheter. De ønsker å finne en syndebukk.

– Det er vanskelig å vite hva som egentlig skjer. Jeg har hørt om at delstater sliter med å få tak i masker og respiratorer. Jeg har lest at den føderale regjeringen gjør en dårlig jobb, jeg har lest at den gjør en god jobb. Jeg er blitt skeptisk til nyhetene. Vi har beveget oss langt vekk fra ekte journalistikk, sier Carolynn.

LES MER:

* Presidenten er gal

* Amerikansk pastor trosset korona-forbud

---

Korona-koret

  • 10. mars valgte Skagit Valley Chorale å ha øvelse som vanlig
  • Avgjørelsen om å ha øving ble tatt sammen med lokale myndigheter, og var i tråd med gjeldende helseråd
  • Rundt 60 av 100 medlemmer møtte opp til det som var en øving til flere store konserter
  • Tre uker senere, hadde 45 blitt koronasmittet, og to hadde dødd
  • Alle de 28 koristene som ble testet for Covid-19, fikk det påvist. De andre 17 med symptomer ble aldri testet
  • Over 12800 er bekreftet døde som følger av koronaviruset i USA. På onsdag ble det rapportert om over 1900 dødsfall. Det er det høyeste tallet på ett døgn i USA.
  • Kilde: L.A. Times og CNN

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter