Nyheter

I år blir det satt ny utmeldingsrekord

Til nå i år har rundt 11.000 personer meldt seg ut av Den norske kirke. Kirkevalget og en app er årsaken.

Rekordåret for utmeldinger fra Den norske kirke er på 11.755, det var da abortstriden var på sitt heftigste i 1978. Den rekorden ser ut til å bli slått i 2015:

– Til nå i år har over 11.000 personer meldt seg ut. Det tegner til at 2015 blir et rekordår for utmeldinger, sier Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør, avdeling for kirkeordning i Kirkerådet.

Aktualiserer medlemskap

De siste seks-sju årene har 5.000–6.000 personer meldt seg ut et vanlig år, mens det i kirkevalgår har vært høyere. I fjor ble det nesten rekord med 11.003, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Mye må nok hektes på kirkevalget. Det ser man fra tidligere år i Norge, og slik er det for eksempel i Sverige. Her melder om lag 40.000 seg ut i et vanlig år, mens 70.000 vil ut i et valgår, sier Bekkelund.

LES OGSÅ: Mari (25) fekk nok av kyrkja

– Hvilke begrunnelser har folk for å melde seg ut?

– Utmeldingene blir registrert av det lokale menighetskontoret. Det er bare sporadisk at vi får begrunnelsene, så den oversikten har vi ikke. Men det er nærliggende å tro at kirkevalget, med den økte nyhetsdekningen og debattene, gjør at folk vurderer sitt medlemskap, sier han.

App-nei

En annen årsak til at det går mot utmeldingstopp, er appen utmelding.no. Gjennom mobilprogrammet kan du ta bilde av signert utmeldingsskjema og sende det til rett instans.

– En vesentlig andel av utmeldingene i år, og litt i fjor, kommer gjennom mobiliseringen derfra, sier Bekkelund.

LES OGSÅ: Melder seg ut av kirken i protest

Den norske kirke aksepterer utmeldingene som kommer gjennom appen så lenge den tilfredsstiller kravene som gis.

– Vi har vært opptatt av at personen som sender dette må være autentisk og at signaturen må være ordentlig. Vi har fått en masse tullesignaturer fra utmelding.no, sier Bekkelund.

Personvern

Appen har hatt personvernutfordringer og fikk tidligere i år beskjed fra Datatilsynet om at tjenesten må stenges siden de ikke har tillatelse til å håndtere sensitive personopplysninger – som religionstilhørighet er.

Dette er nå løst: Siden utmelding.no ikke lagrer dokumentene de sender inn, frafalt Datatilsynet påstandene om at appen opererer i strid med personvernloven, melder fritanke.no.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nå gjenstår bare én utfordring for appen: Datatilsynet krever at utmeldingsskjemaet må sendes kryptert. Dette skal være rett rundt hjørnet.

Topp etter valget

Også etter kirkevalget har det kommet en stor strøm med utmeldinger til Den norske kirke. Ferske tall fra Kirkerådet viser at siden 14. september har 1.145 personer gitt beskjed om at de ikke lenger ønsker å være medlemmer – det tilsvarer en årsutmelding på over 20.000.

– Skyldes utmeldingsbølgen etter kirkevalget at folk har ventet med å melde seg ut til de har stemt, eller at de er skuffet over resultatet?

– Det blir bare spekulasjoner. Vi har som sagt ingen data om begrunnelser, men det er et interessant spørsmål, sier Bekkelund.

Men ikke alle vil ut. Det kan også se ut som om 2015 blir et toppår for kirkeinnmeldinger. Normalen er 1.000–1.500 innmeldinger i året. I år tror Bekkelund at tallet vil bli rundt 2.000. De siste tre ukene har Kirkerådet registrert 282 innmeldinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter