Nyheter

Høyt spill for KrFs gunst

Den verdikonservative abortalliansen mellom Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg kan lykkes, tror frittstående politisk analytiker Aslak Bonde.

– Hvis Erna lykkes med å få KrF inn i sin regjering vil det være en bragd uten like. Da vil alle forstå midlene hun bruker, sier frittstående politisk analytiker Aslak Bonde.

Han mener at Erna Solberg nå satser alt for å beholde makten.

– Jeg vil tro at hun går av på landsmøtet hvis hun taper. Spørsmålet er om hun orker å gå på valg i 2021 og stå til minst 2025. Da vil hun ha vært Høyre-leder i 21 år, sier Bonde.

Abortloven

Torsdag spilte KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ut det som kan vise seg å bli et sentralt kort i kampen om KrFs veivalg. Ropstad vil forandre paragraf 2c i abortloven, og vil forby selvbestemt abort av foster med downssyndrom og såkalt «tvillingabort» etter uke 12. Han lanserte det som en sentral forutsetning for hvem KrF skal danne regjeringsfelleskap med i VG torsdag.

Tross partiets landsmøtevedtak og presiserende sentralstyrevedtak som sier tydelig nei til å diskutere innstramminger i abortloven, gikk det ikke mange timene for Erna Solberg var på banen. Hun lokket med at Høyre er åpne for Ropstads forslag.

Realistisk gjennomslag

Solbergs utspill er på grensen til et forhandlingsløfte, mener Aslak Bonde.

– Hun må nesten leses som at KrF skal få dette, sier han.

– Finnes det et politisk handlingsrom for det Solberg foreslår?

– Ja, det kan det vel faktisk gjøre, sier frittstående politisk analytiker Aslak Bonde.

Han sammenligner det med Venstres gjennomslag i «pelsdyrsaken», der både Høyre og Frp var imot før Jeløya-forhandlingene.

– Men det vil bli veldig mye bråk internt hos de borgerlige hvis KrF får gjennomslag for å endre abortloven, sier Bonde.

Les også: KrF-velgere liker Frp dårligere enn SV

Splitter Høyre

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde står i arven etter profilerte Høyre-feminister som Kaci Kullmann Five og Mona Røkke.

Etter sentralstyrevedtaket til Høyre for en måned siden var hun krystallklar på at det ikke er rom for manøvreringer, slik Solberg nå prøver på:

– Med denne uttalelsen oppfatter jeg det slik at Høyre også går mot endringer som innskrenker dagens abortlov fordi vi her slår fast at vi står på den slik den er. Da regner jeg med at vi har lagt flere debatter om dette til side en gang for alle, sa Lunde til Vårt Land den gang.

Les også: Strides om hvem velgerne misliker

Står fast

I en tekstmelding etter Solbergs utspill, skriver hun at ingenting har endret seg siden den gang:

«Det betyr selvsagt også at det ikke er aktuelt med noen utvidelse».

Hun svarer ikke på sms-spørsmål om fortsatt regjeringsmakt kan forsvare å fire på abort-kravene.

Også Unge Høyre har vært ute og vist sin skuffelse over Solbergs utspill.

– Jeg var forberedt på at Høyre kom til å gi mye, men akkurat dette spørsmålet trodde jeg var avklart. Det er ikke Høyres politikk. Unge Høyre er helt tydelige på at dagens abortlov skal være som den er i dag, sa Unge Høyre leder Sandra Bruflot til VG i går.

Les også: Hareide går av om han blir nedstemt

Høyt Erna-spill

Bonde mener at Solbergs uttalelser kom svært overraskende på flere i Høyre.

– Jeg tror dette kommer som julekvelden på kjerringa for alle høyrefolk. Det er det som er det mest interessante med dette utspillet, sier han.

Han mener det er en desperat Erna Solberg vi nå ser, som gjør alt hun kan for å beholde statsministerjobben.

– Hun brenner mye kapital internt i Høyre på dette, sier Bonde.

Solbergs mye omtalte DN-intervju der hun gir inntrykk av at det er udemokratisk å kaste henne, kombinert med at hun nå starter regjeringsforhandlinger i media, er et høyt spill, mener Bonde.

– Hvis hun taper vil hun ikke bare tape makten, men også tape deler av ettermælet sitt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter