Politikk

Varsler regjeringskrav om abort

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad krever endringer av abortloven for å delta i enhver regjering. – Helt uaktuelt, svarer AUF.

– Vi er i en veldig gunstig posisjon for å fremme krav og påvirke politikken, uansett om vi går til høyre eller venstre. Selv om abortspørsmålet er vanskelig, er det et tema vi må løfte, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

To uker før KrF samles til sitt ekstraordinære landsmøte for å avgjøre om de søker samarbeid til høyre eller venstre, lanserer Ropstad KrF-krav om endringer av abortloven i eventuelle regjeringsforhandlinger. Disse kravene er uavhengige av om partiet vil forhandle med statsminister Erna Solberg eller Ap-leder Jonas Gahr Støre.

KrF-nestlederen krever å forby såkalt tvillingabort eller fosterreduksjon som betyr å fjerne et foster ved flerlingsvangerskap. Han krever også endring av abortlovens paragraf 2C som tillater abort etter uke 12 med alvorlig sykdom hos fosteret som selvstendig grunn til aborten. Dette kan eksempelvis være Downs syndrom.

LES OGSÅ: Høyre slår ring om abortloven

Ikke ultimatum

– Dette er en paragraf som åpner for abort med bakgrunn i barnets egenskaper. Det er dermed en gradering av menneskeverdet, sier Ropstad som kobler abortkravene til det politiske prosjektet KrF landet under sitt landsstyremøte i september.

– Du tror ikke et slikt abortkrav vil skape mye bråk, uansett hvem dere forhandler med?

– Det er klart at denne type spørsmål har skapt bråk før. Vi husker godt at reservasjonssaken om samvittighetsfrihet for leger ble gjort til en abortdebatt. Men det er en grunnleggende viktig endring om menneskers verdi og hvilket samfunn vi skal ha, sier Ropstad.

Han understreker at endringer i abortloven ikke vil være et ultimatum for KrF, men at det er et svært viktig krav.

– Vi trenger gjennomslag på viktige områder. Det er noe de andre partiene bør merke seg, sier Ropstad.

LES OGSÅ: SV: Abortdebatten kan ikke være en konkurranse i å provosere

Tror på Høyre

Ropstad sier han har tro på å få disse gjennomslagene i eventuelle forhandlinger, slik situasjonen er nå. Han har imidlertid større tro på gjennomslag hos Høyre enn hos Ap.

– Vi vet at både Erna Solberg og Bent Høie tidligere har kjempet for å endre abortlovens paragraf 2C. Jeg har ikke sett tilsvarende, sterke stemmer på den andre siden, sier Ropstad som fra før er en sterk forkjemper for regjeringssamarbeid med høyresiden.

– Både Høyre, Venstre og Frp er for å bevare abortloven. Samtidig vil Fremskrittspartiets Ungdom øke abortgrensen til 18 uker, mens Unge Venstre-lederen har tatt til orde for 24 uker. Hvordan skal du få gjennomslag for innskrenkinger hos disse?

– Jeg er ikke redd for at abortgrensen blir utvidet. Det kan ikke KrF akseptere uansett. Vår tids abortkamp handler om kampen mot sorteringssamfunnet, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Unge Venstre-lederen vil ha fri abort til uke 24

Uaktuelt

Påtroppende AUF-leder Ina Libak avviser kontant at Ap kan akseptere endringer i abortloven dersom KrF går til venstre.

– Det er helt uaktuelt med de tingene som går på å innskrenke abortloven. Vi vil sette krav til Ap om at dette er noe vi ikke kan gå med på, sier hun.

– Du forventer at Jonas Gahr Støre gir en klar avvisning til dette forslaget?

– Ja, og det tenker jeg ikke skal være så vanskelig å gi. Abortloven har vært en viktig sak for Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: AUF vil ha fri abort til uke 18 og fjerne abortnemndene

Selvbestemmelse

Hun peker på at hun gjerne kan komme KrF i møte på tiltak som handler om bedre seksualundervisning, mer tilgjengelig prevensjon eller bedre forhold for barn med psykiske utviklingshemminger.

– Men det å gjøre noe med selve abortloven blir feil. Det skal være opp til hver enkelt å bestemme om man skal ta abort, sier Libak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk