Det er Kristeligt Dagblad selv som omtaler undersøkelsen. Den konkluderer med at 62 prosent av de 500 prestene som er spurt ville stemt på partier på venstrefløyen i Danmark. Det aller minste partiet blant prestene er Dansk Folkeparti, som sammenlignes med Frp i Norge. Fire prosent av prestene stemmer på partiet.

Samtidig har regjeringen, med støtte fra DF, gitt kristendommen større plass i kringkastingskontrakten til Dansk Radio (tilsvarende NRK) og det er opprettet et eget kontor ved utenriksdepartementet for arbeid med forfulgte kristne, melder avisa. Partiene på høyresiden i Danmark har også uttrykt sterk støtte til folkekirken.

Mot særbehandling

Partiene de danske prestene foretrekker vil derimot fjerne kirkens særstatus og ta flere trossamfunn inn i kirkeskattordninga.

LES OGSÅ: Kirken kjemper for klima

Det aller største partiet blant prestene er Radikale Venstre, med 17 prosent. De er norske Venstres søsterparti men i praksis tilhører de venstrefløyen i Danmark. 15 prosent av prestene som har svart oppgir at de ville stemt på SF (tilsvarende norsk SV) eller Socialdemokratiet (tilsvarende norsk Ap), mens 11 prosent ville stemt Enhedslisten – som er søsterpartiet til Rødt i Norge.

Til sammenligning sier bare 12 prosent at de ville stemt De konservative(tilsvarende Høyre) og 11 prosent at de ville stemt på Kristendemokraterne (KrFs søsterparti). Det danske partiet Venstre får seks prosentpoeng og DF altså fire prosent.

Flyktningpolitikk

Religionssosiolog Brian Arly Jacobsen ved Københavns universitet tror prestenes politiske preferanser primært skyldes én ting – at prester vektlegger flyktning- og velferdspolitikk høyt når de velger parti.

Prestene i Danmark ligger også til venstre for befolkningen generelt. Arly Jacobsen tror også dette også kan forklare at Socialdemokratiet har gått litt tilbake blant prestene, siden dette partiet har nærmet seg regjeringens politikk i innvandringsspørsmål.