Nyheter

Høyres liberale forkjemper

Heidi Nordby Lunde vil gi norske sexarbeidere bedre rettigheter, er for både kors og hijab på TV, og lytter til Snorre Valen med skrekkblandet fryd.

Hva skiller deg ut fra andre ­politikere?

– Jeg er vel kjent for å tydelig og ærlig på det jeg mener, også når det ikke passer inn i partiprogrammet. Jeg hadde en egen plattform som samfunnsdebattant da jeg kom inn i partiet, noe som ga meg en litt annerledes bakgrunn.

Hva er mest negativt med ­Norge akkurat nå?

– Det er først og fremst mye ­positivt. Særlig i lys av de omstillingene Norge har vært igjennom de siste fire årene. Det er negativt at de store spørsmålene forsvinner i den politiske valgkampen og debatten. Det er fortsatt behov for omstilling av offentlig sektor og å gjøre Norge bærekraftig økonomisk og med hensyn til klima.

Du har tidligere vært en forkjemper for en liberal rus-
politikk. Hva ville du endret med ­dagens ruspolitikk?

– Jeg tar kamper internt i partiet og mener vi må fokusere på alternative behandlingsformer i stedet for straff. Samtidig aksepterer jeg Høyres ståsted og at partiet kommer fra en annen tradisjon. Men Høyre har jo endret sin ruspolitikk i progressiv retning de siste årene, fra straff til skade-
begrensning. Skulle ønske jeg ­kunne ta æren for det, men det kan jeg dessverre ikke.

Om du får plass på Stortinget – hva er det første du vil endre?

– Jeg vil fortsette å være en stemme for likestilling og for seksuelle og reproduktive rettigheter i Norge og internasjonalt, uansett hvilket ansvarsområde jeg får. Er det ett sted jeg føler at jeg har sviktet er det på å bedre rettighetene til sexarbeidere i Norge. Vi kan bedre enn i dag.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Sette grenser for hvor mye staten og det politiske Norge skal ­detaljstyre enkeltindivider og familieliv. Dette må også gjelde resten av samfunnet. I Norge er staten og politikken for dominerende. Da går vi går glipp av personlig engasjement og initiativ som ville gitt andre løsninger og mer mangfold.

I Grunnloven heter det at «verdi-
grunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Den må gjerne bestå. Også min familie har kristen bakgrunn. Jeg har ikke noe problem med å anerkjenne hvilken betydning den kristne kulturarven har i Norge, og at dette videreformidles. Men de kristne verdiene er i kontinuerlig utvikling. Hvis vi ser på de kristne verdiene i dag er de ikke de samme som for 100 år siden.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Jeg har ikke problemer med at noen bruker hijab, heller ikke på NRK. Det gjelder for øvrig også å bruke kors i et smykke. Hel ­ansiktstildekking er en uting, men det ikke et stort problem i Norge. Representanter for politiet og statlige institusjoner skal være nøytrale for å ha tillit i befolkningen.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Vi skal reagere mot autoritære regimer som bryter menneskerettighetene, uavhengig av hvem og hvorfor. Men i utenrikspolitikken har du to grep: Pisk og gulrot. Hvordan du bruker disse midlene må tilpasses hver enkelt situasjon. Jeg mener fortsatt at Liu Xiabao er Kinas ekte ansikt utad, men hvordan Norges regjering skal reagere må de se på selv ut ifra hvordan de oppnår best resultater.

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Det dårligste aktuelle forslaget er å si opp EØS-avtalen. Avtalen har virkelig en betydning for Norge.

Glem eget parti – hvilken politiker inspirerer deg mest?

– Snorre Valen i SV har vært spennende å følge. Han er en fantastisk retoriker, interessant og reflektert. Når han skal på talerstolen i forbindelse med statsbudsjettet er det skrekkblandet fryd.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter