Verden

Høyrepopulist Steve Bannon står ribbet tilbake

Først mistet Steve Bannon jobben i Det hvite hus. Så ble president Donald Trump rasende etter fornærmelser i ny bok. Til slutt forsvant både sponsorer og jobben i Breitbart News.

Den sterkt høyreorienterte Bannon ledet som kampanjesjef Donald Trump til sensasjonell valgseier i november 2016. Det skulle imidlertid ikke bli noe langvarig opphold som presidentens fortrolige sjefstrateg i Det hvite hus.

Et bunnpunkt ble nådd denne uken, da det meste av makt og innflytelse forduftet. Sjelden har noen klatret så raskt til topps i amerikansk politikk, for deretter å bli skjøvet så brutalt ut i kulden.

Omstridt bok om Det hvite hus

Trump-sagaen ligner en såpeopera, et inntrykk som forsterkes gjennom Michael Wolffs ferske bok «Fire and Fury», om det indre liv i Det hvite hus. Boken omtaler Trump som uengasjert, mentalt ustabil og totalt uskikket til å være president.

Noen av de mest nådeløse sitatene er lagt i munnen på Steve Bannon. Han anklager Trumps sønn Donald jr. og svigersønn Jared Kushner for å ha hatt et «upatriotisk og forrædersk» møte med en russisk advokat, og hevder presidentens datter Ivanka er «dum som en murstein».

Dette utløste bitre twitter-tirader fra presidenten, mot «slurvete Steve» som «har mistet forstanden» – og en påfølgende egenerklæring om at Donald Trump selv er et «mentalt stabilt geni».

Angrende, troende katolikk

Katolikken Steve Bannon vet litt om syndsbekjennelser, og etter utblåsningen fra Trump forsikret han raskt at han synes presidenten både er en flott fyr og mannen som kan redde USA fra fordervelsen.

Det hjalp lite. Å sette seg opp mot en president koster, og tirsdag ble det kjent at Bannon har fått sparken fra styrelederjobben i nyhetsnettstedet Breitbart News, en posisjon han har hatt siden 2012.

Breitbart knyttes til den sterkt høyreorienterte, såkalte alt-right-bevegelsen i USA, en løst definert gruppe som legger vekt på «hvit identitet» og kjemper mot innvandring, multikulturalisme og «politisk korrekthet».

Sponsor-farvel fra støttespiller

Forsvant gjorde også økonomiske støttespillere som Mercer-familien, anført av «pater familias» Robert Mercer, en dypt konservativ, kristen 71-åring som elsker modelljernbaner og våpen.

Den tidligere IBM-ansatte programmereren har tjent seg søkkrik gjennom sitt hedgefond, og har sammen med datteren Rebekah Mercer drysset millioner av dollar over Breitbart News. Bannon skal mer eller mindre ha vært deres politiske rådgiver, men det var altså før bokbomben «Fire and Fury» ble sluppet.

Dermed har Bannon i løpet av åtte måneder mistet både sin permanente plass i presidentens sikkerhetsråd, blitt presset ut som Trumps sjefstrateg, og tapt både jobb og rike sponsorer.

Nasjonalistisk ideologi fra alt-right

Alt-right-bevegelsen avviser tradisjonell konservatisme til fordel for en mer nasjonalistisk ideologi. Betegnelser som islamofobi, homofobi, antifeminisme, isolasjonisme, rasisme og nynazisme henger løst når fenomenet omtales, men ukonvensjonelle Bannon unndrar seg mange av disse merkelappene.

Den praktiserende katolikkens egentlige religion sies å være økonomisk nasjonalisme. Trumps valgkampbudskap om proteksjonisme og «Amerika først», ble utvilsomt foredlet av Bannon, som fornemmet velgerpotensialet blant frustrerte, hvite arbeidere som så jobbene forsvinne i takt med Kinas eventyrlige og ekspansive industrivekst.

– Om 100 år vil vi huskes for hva vi gjorde for å konfrontere Kinas ferd mot global dominans. Akkurat nå er Kina som Tyskland var på 1930-tallet, sa Bannon da han i fjor høst advarte om at Kina fører en økonomisk krig som truer med å rasere USAs hegemoni.

Sterkt innvandringskritisk

Selv om 64-åringen Bannon knyttes til «hvit makt» og var en hovedarkitekt bak Trumps innreiseforbud fra flere muslimske land, så løfter han i sine taler om «amerikanske jobber for amerikanske arbeidere» gjerne fram hvordan den svarte og latinoættede arbeiderklassen i USA angivelig vil tjene på Trumps proteksjonisme.

Samtidig som Bannon vil ha mindre reguleringer for amerikanske bedriftseiere, vil han kombinere skattelettelser til middelklassen med høyere skatter til de rikeste, og gjennomføre store infrastrukturprosjekter som skal tjene de fattige. Dette er en økonomisk nasjonalisme som vinner gehør også blant mange tradisjonelle demokrater i arbeiderklassen.

Vil nasjonalisere Google og Facebook?

Bannons hat overfor frimarkedsliberalister og eliten i det republikanske partiet manifesteres ytterligere i et ferskt Newsweek-intervju. Der setter han støtet inn mot de digitale gigantene som er vokst ut av Silicon Valley:

– Google og Facebook burde være offentlige enheter. Jeg tror de er blitt for store til å kunne kontrolleres, sier Bannon, som ønsker «data» strengt regulert og under myndighetskontroll.

Den tidligere marineoffiseren er dessuten ihuga motstander av en amerikansk militarisme, og da særlig intervensjoner som har kostet ufattelig mange tusen milliarder i land som Irak og Afghanistan de siste par tiårene.

Nei til militærangrep mot Nord-Korea

Da Trump raslet som verst med militærtrusler mot Nord-Korea, advarte Bannon:

– Inntil noen løser den delen av regnestykket som sier at 10 millioner mennesker i Seoul vil dø i løpet av de første 30 minuttene av en konvensjonell krig, så ser jeg ingen militær løsning på denne problemstillingen, sa Bannon til The American Prospect i september.

Selv vil han nok fortsette som løs kanon på dekk, med lojalitet først og fremst til sin egen nasjonale ideologi, uansett hvem som styrer skuta.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden