Nyheter

Homostriden: Utvalg vil dele Metodistkirken i to

En gruppe bestående av 15 ledende skikkelser i Metodistkirken foreslår en formell splittelse. Det er resultatet etter flere år med uenighet og teologisk strid rundt ekteskapssyn og homofiles rettigheter.

En splittelse av den verdensvide metodistkirken vil bety at den deles i én mer teologisk konservativ og en mer teologisk liberal gren.

Resultatet i praksis kan bli at dagens metodistkirke, United Methodist Church, åpner for både å vie homofile og at også personer med homofil praksis kan ordineres som prester, mens den nye konservative «tradisjonalist-metodistkirken» vil stå på at både ekteskap og kirkelige posisjoner er forbeholdt dem med en såkalt bibeltro samlivsforståelse.

Skissen skal sammen med andre forslag behandles på metodistkirkens generalkonferanse i mai, og mye tyder på at det er dette forslaget som vil gå gjennom.

Vedtas i mai

En mer detaljert plan skal utarbeides før det holdes ny generalkonferanse for trossamfunnet i mai. Ifølge avisen New York Times har responsen fra både liberalt og konservativt holdt foreløpig tydet på at planen kan gå gjennom.

Debatten om homofilisynet har gått i kirken i årevis. Metodistkirken er den nest største protestantiske kirken i USA og har medlemmer over hele verden. Stadig flere av menighetene i USA og en del europeiske land har i noe tid ønsket å åpne for blant annet å vie homofile.

Striden kulminerte under kirkens generalkonferanse i februar i fjor, der flertallet landet på å beholde dagens syn på homofili og fastslå at homofilt samliv «er uforenlig med kristen lære». I forkant hadde flere menigheter i kirken, inkludert Metodistkirken i Norge, ønsket at generalforsamlingen skulle gå inn for at kirken i ulike regioner og land kunne ha forskjellig teologi og praksis med tanke på homofili.

Positiv norsk prest

Tilsynsprest Knut Refsdal i Metodistkirken i Norges østre distrikt mener løsningen som skisseres er ganske god.

– Jeg har mer tro på denne løsninga enn andre forslag vi har hatt på bordet. Det handler blant annet om at det er en bredt sammensatt arbeidsgruppe som har fått fram dette, som representerer mange grupperinger i kirken. Så vil jeg si at det er synd at det går mot en splittelse og at vi ikke kan leve sammen med ulike syn. Men sånn som situasjonen er nå, er det nok den beste løsningen, sier han.

Utvalget har bestått av kirkeledere fra Europa, Afrika, Filippinene og USA, og de skal ha satt sammen en plan for hvordan separasjonen kan foregå, skriver The New York Times. Den nordiske biskopen Christian Alsted er blant dem som har sittet i utvalget.

Ikke mulig

Alsted var en av initiativtakerne til å sette ned utvalget som skulle diskutere splittelse. Han har i etterkant av at skissen ble lagt fram sendt ut en e-post til alle metodister i Norden og Baltikum. Der skriver han blant annet:

«Det vil være en sorg og smerte for mange at kirken kommer til å dele seg, det er også slik jeg opplever det. Samtidig er det tydelig at avstandene mellom de ulike teologiske og etiske oppfattelser i kirken er så store, at det ikke er mulig å bygge bro mellom dem.»

Han mener avtalen som nå er framforhandlet kan sikre en god og verdig behandling framfor en konfliktfylt behandling «med uoverskuelige konsekvenser for vårt vitnesbyrd og tjeneste».

Lang strid

Hvis avtalen som ligger på bordet går gjennom, må trossamfunn som ønsker å gå ut av Metodistkirken – og heller bli en del av en mer konservativ gruppering – aktivt vedta det. Trolig vil ikke spørsmålet komme opp til votering i Norge, hvor flertallet støtter en liberalisering. Men Refsdal tror likevel et slikt vedtak vil få konsekvenser i Norge:

– Det er et ganske lite mindretall i Norge som uttaler at de ikke kan leve i en kirke med to syn. Hvis løsninga som ligger på bordet blir utfallet i mai, vil jeg nok tro at noen få kirker i Norge vil diskutere om de skal melde seg ut.

Også i Norge har metodistene vært splittet. Noen prester har vært tilhengere av vigsel av homofile, mens andre har stått tydelig på ortodoks side og det tradisjonelle ekteskapssynet.

I fjor sommer gikk flertallet i Metodistkirken i Norge inn for at de skal sette ned et utvalg som skal se på hva som skal til for at Metodistkirken i Norge kan leve med «et fullt ut inkluderende syn på menneskelig seksualitet», og med et uttalt mål om å unngå splittelse.

LES MER OM KONFLIKTEN HOS METODISTENE:

· «The United Methodist Church, som Metodistkirken i Norge er en del av, rakner i sømmene. Det gjør vondt.»

· Usikker vei videre for norske metodister

· «En splittelse kan få svært uheldige konsekvenser,» skrev Vårt Land på lederplass

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter