I nesten 15 år har de palestinske områdene vært delt i to og styrt av organisasjoner eller partier som har ønsket alt annet enn samarbeid:

Mens islamistiske Hamas har kontroll over Gaza, har den mer sekulære Fatah-bevegelsen makten på Vestbredden.

Men nå er Fatah og Hamas blitt enige om å holde valg, melder nyhetsbyrået AFP.

Fatah-leder Mahmoud Abbas, som også er palestinsk president, er nå enig med Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh om å holde valg innen seks måneder, skriver NTB.

Splittet Palestina

Sist gang det ble holdt valg i de palestinske områdene, var i 2006. Da stakk Hamas av med en overlegen seier. Året etter jaget Hamas Fatahs sikkerhetsstyrker ut av Gaza – og den palestinske splittelsen var et faktum. De to grupperingene har siden hatt makten i hvert sitt område.

Israel trakk seg ut

Gaza er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag to millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

Området var en del av Egypt da det ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Men Israel trakk seg ut i 2005 og overlevert ansvaret til palestinerne. Israel kontrollerer fortsatt luftrommet over og kysten utenfor Gazastripen, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt.

Kontroll over 18 prosent

Under seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Israel Øst-Jerusalem og Vestbredden fra Jordan. Som et resultat av Oslo-avtalen i 1993 fikk palestinerne politisk og sikkerhetsmessig kontroll over 18 prosent av Vestbredden. Israelske styrker opererer likevel jevnlig i disse områdene og bestemmer hvem som slipper inn og ut.

Krevde egen stat

Kunngjøringen om valg kommer en uke etter at Israel skrev under en avtale med De forente arabiske emirater og Bahrain i Washington. Palestinernes president Mahmoud Abbas advarte om at avtalen ikke vil føre til fred i regionen før USA og Israel anerkjenner det palestinske folkets rett til en uavhengig stat.

LES MER

Dødfødt Palestina-kart fra venner i trøbbel