Nyheter

Hiroshima mintes ofrene for atombomben

Titusener av mennesker i Hiroshima deltok i markeringen av at det er gått 70 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.

Bilde 1 av 3

Statsminister Shinzo Abe, overlevende etter angrepet og en lang rekke utenlandske gjester var blant deltakerne under seremonien i byens fredspark torsdag.

Mange bøyde hodene i stille bønn klokken 8.15 – tidspunktet da atombomben eksploderte i 1945. Det ble ringt med klokker, og blomster ble plassert foran et minnesmerke i parken.

– I kraft av å være det eneste landet som er blitt angrepet med atomvåpen, har vi fått i oppdrag å forsøke å skape en verden uten atomvåpen, sa Abe i sin tale under seremonien.

LES KOMMENTAREN: Hiroshima

– Et hvitt lyn

Statsministeren kalte atomvåpen umenneskelige, og Hiroshimas ordfører Kazumi Matsui beskrev dem som «ren ondskap». Også han tok til orde for fjerning av alle verdens kjernevåpen.

– Nå er tiden inne for å handle, sa Matsui.

Det anslås at 140.000 mennesker ble drept av bombeeksplosjonen eller av strålingsskader de fikk under atomangrepet på Hiroshima.

– Det var et hvitt, sølvaktig lyn, fortalte Sunao Tsuboi (90), som overlevde angrepet, i forkant av markeringen.

– Jo mer jeg tenker på det, jo vondere blir minnene, la han til.

LES OGSÅ: Ber Norge­ forby atomvåpen

USA deltok

Få dager etter angrepet på Hiroshima ble rundt 40.000 mennesker drept da USA slapp en ny atombombe over byen Nagasaki.

Noen historikere mener de to atombombene bidro til en raskere avslutning av andre verdenskrig – og at de derfor indirekte førte til at menneskeliv ble spart. Andre mener Japan i august 1945 uansett ville overgitt seg i løpet av kort tid.

En amerikansk statssekretær, Rose Gottemoeller, deltok under seremonien i Hiroshima torsdag. Hun er den mest høytstående representanten for USA som noen gang har vært til stede på de årlige minnemarkeringene i byen.

Også USAs ambassadør til Japan var til stede under seremonien i Hiroshimas fredspark.

At det er gått 70 år siden verdens første atomangrep, blir markert også mange andre steder i verden torsdag. På Youngstorget i Oslo blir det konserter og appell fra en av de overlevende etter Hiroshima-angrepet.

LES OGSÅ: To norske var med

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter