Nyheter

Hindu-ekstremister krever at misjonærer forlater Nepal

Ny grunnlov fastslår at Nepal er en sekulær stat. Sinte hinduer gir kristne skylden.

Bilde 1 av 3

20. september fikk Nepal endelig ny grunnlov, etter flere år med usikkerhet og strid.

Den nye grunnloven slår fast at staten skal være sekulær. Dette ble motarbeidet av krefter som ønsker at landet igjen skal bli en hindu-stat, slik det var fram til 1990.

– Dette er deres 1814

I tiden før grunnloven ble vedtatt, skal det ha skjedd flere mindre angrep mot kirker øst I Nepal. Disse kom fra radikale hindu-grupper, skriver Christian Post.

– De prøvde å skape oppmerksomhet om sin sak på den måten, men fikk det ikke gjennom. Etter at grunnloven ble vedtatt har det ikke vært flere slike aksjoner, skriver direktør for Normisjons arbeid i Nepal, Kristin Bøhler, i en e-post til KPK.

Generalsekretær i misjonsorganisasjonen HimalPartner, Heidi Westborg Steel, besøkte selv Nepal i dagene rundt innføringen av grunnloven.

– Det var helt fantastisk å få være i landet da. Det er jo deres 1814. Hovedinntrykket, på tross av uroligheter, er at grunnloven ble feiret med barn, lys og fyrverkeri. Det er godt at dette dokumentet nå foreligger, på tross av dets utilstrekkeligheter, sier hun til KPK.

LES MER: Frykter misjonsforbud i Nepal

Grunnloven forbyr konvertering

Hun forteller at mange var usikre på om det ville bli opptøyer, men at de kun hørte om angrepene mot kirkene i øst. Hun omtaler situasjonen i landet som uklar. I tillegg til ny grunnlov opplever Nepal en blokkade mot India.

– Det ene er det at landet erklærer seg som en sekulær stat. I tillegg er det en blokade i landet, som gjør at tilgangen på bensin og mat blir stadig mer redusert. Det råder usikkerhet om hvem som står bak, sier Westborg Steel.

Grunnloven gjør det ulovlig å forsøke å få andre til å konvertere til en ny tro. Dette kan på lengre sikt føre til endringer i misjonsarbeidet i landet, tror hun.

– Misjonsorganisasjonene jobber diakonalt og har ikke en pådyttende holdning. Det er mer et spørsmål om hva som vil skje med den lokale Nepali-kirken, sier hun.

LES MER: Dette er Nepal

Bekymret for religionsfriheten

I en kronikk i VG tidligere i år uttrykte Torkel Brekke, professor i religionshistorie, og Abid Q. Raja, Venstre-representant og leder av Stortingets religionsfrihetsgruppe, bekymring over en del av som lå an til å bli Nepals nye grunnlov:

«Blant annet vil den nye grunnloven gjøre det straffbart å forsøke å konvertere andre mennesker fra en religion til en annen. Et forbud mot å misjonere og konvertere strider selvsagt mot grunnleggende menneskerettigheter», skrev de to.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ber misjonærer forlate landet

Ifølge menneskerettsorganisasjonen International Christian Concern, som jobber for å hjelpe forfulgte kristne, skal den radikale hinduistgruppen «Moncha Nepal» ha delt ut brosjyrer som gir kristne skylden for den nye grunnloven.

Gruppen hevder «utenlandsk innflytelse har manipulert myndighetenes avgjørelse» og at «kristne har korrumpert landet».

«Fra i dag av erklærer vi Moncha-gruppen Nepal for å være en hinduistisk nasjon, uten kristne. Vi oppfordrer alle kristne ledere til å forlate Nepal, og ber dem som har konvertert til kristendommen om å komme hjem igjen tilbake til hinduisme», står det i skrivet fra gruppen.

– Ikke reelle trusler

Kristin Bøhler fra Normisjon kjenner ikke til konkrete trusler mot vestlige misjonærer. Hun maner til respekt og forsiktighet.

– Slike grupper kan rope høyt, men de er ikke dominerende i samfunnet. Hvis vi ikke kunne tåle såpass, er det ikke mange land vi kunne være i. Vi må bare sørge for å opptre med respekt for det landet og folket vi er hos som gjester, skriver hun til KPK.

Heller ikke Heidi Westborg Steel i HimalPartner tror truslene er reelle.

– Det er stor grunn til bekymring når noe er skriftliggjort, men kirken i Nepal velger å holde seg rolig. De velger å sette sin lit til Gud og har tro på at majoriteten av landets politikere ønsker seg en sann, sekulær stat, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter