Nyheter

– Hijab-
kvinnene
 skjelles ut

I helgen arrangerte MiRA-senteret debattmøte om islamofobi, på Litteraturhuset i Oslo.

Hvorfor det, MiRA-leder Fakhra Salimi?

– Jeg tror folk er lei av å debattere kun islam, terrorisme og frontene muslimer versus ikke-muslimer. Derfor diskuterte vi hvordan vi skal bekjempe den økende diskrimineringen av ­minoriteter i Norge.

– Tung anmeldelsesprosess

En rapport fra Politidirektoratet i sommer viste at selv om antallet anmeldelser av hatkriminalitet har gått ned, er tallet antakelig mye høyere. Hvorfor kvier så mange seg for å ­anmelde?

Prosessen rundt anmeldelser­ er tung, og sakene blir også ofte henlagt, sier Salimi.

LES OGSÅ: EU med varsku om antisemittisme og hat i Europa

– I tillegg gjelder de ­sakene som anmeldes ofte også hendelser der folk fysisk er ­utsatt for trakassering. Hvis folk «bare» blir trakassert eller skjelt ut, ­tenker de ofte at de bare må håndtere dette alene.

Styrke frivillige organisasjoner

På debattmøtet sa du at muslimske kvinner med hijab er ­aller mest utsatt i hatkriminalitet. Hva skal til for å beskytte disse kvinnene bedre?

– Det er flott at blant annet statsminister Erna Solberg har synlig­gjort arbeidet mot hatefulle­ ­ytringer flere ganger. Men mest av alt trenger vi flere ressurser til å styrke frivillige organisasjoner og politiet, sier hun.

LES OGSÅ: Brukte åtte år på å ta av hijaben

– Prosessen for å ­anmelde hatkriminalitet­ må gjøres­ lettere tilgjengelig, terskelen­ må legges lavere, ­rasismeparagrafen bør styrkes og strafferammen må økes.

– Aksept for trakassering i systemet

Hvorfor har vi så mye hat­kriminalitet?

– Når strafferamme mot ­rasismen og hatefulle ytringer er lav, virker det som om det ligger­ en aksept i systemet for trakassering av minoriteter. Det er ikke nok å si at vi skal bekjempe­ ­hatefulle ytringer. Når folk ser det ikke har noen konsekvenser, vil de aldri stoppe.

LES OGSÅ: Ho er H&Ms første modell på hijab

Mye av dagens rasisme i stor grad foregår på nettet. Hvordan skal politiet bekjempe det?

– Hadde politiet hatt nok ressurser kunne de fokusert på ­internett og sosiale medier. Man må derfor først av alt frigjøre ­ressurser, så de kan overvåke flere nettroll.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Mer fokus på å få flere ­minoritetskvinner inn i arbeidslivet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter