Kirke

Hevdet å ha fått «en dverg til å vokse ut» – VID-forskere reagerer kraftig

Pastor Claudio Freidzon hevder å ha fått en kortvokst «til å vokse ut». – Man bør være varsom med å viderebringe vitnesbyrd som kan gi friske mennesker et signal om at de er syke, sier leder i Pinsebevegelsen, Sigmund Kristoffersen.

Bilde 1 av 2

– Er det å være kortvokst et avvik som må helbredes? Hvorfor er det nødvendig? Kan man ikke leve fullverdige liv selv om man er lav av vekst? spør forskerne Anna Rebecca Solevåg og Øyvind Hadland ved VID vitenskapelig høgskole i en kronikk i Vårt Land.

Der utfordrer de menneskesynet og teologien som de mener ligger til grunn for Pernille Strands uttalelser om helbredelser i avisen Agderposten tidligere denne måneden.

Pernille og Jørn Strand er ledere for stiftelsen Evangeliet for alle som fra 12. til 21. juli arrangerte sommerstevnet Himmel og Hav på Hove i Arendal, med omlag 3000 deltagere.

Den argentinske pastoren Claudio Freidzon var et av trekkplastrene.

Og det er Pernille Strands uttalelser om Freidzon som får akademikerne på VID til å reagere.

– Claudio er helt fantastisk. Han har fått en dverg til å vokse ut, og har gjennom sine forkynnelser kurert både kreft og Aids. På hans gudstjenester har også folk opplevd å gå fra å veie 130 kilo til 90 kilo på bare noen minutter, uttalte Strand til Agderposten 18. juli.

Problematisk

Dette mener Solevåg og Hadland er svært problematisk.

– I stedet for å fokusere på helbredelse bør vi feire det menneskelige mangfoldet som en del av Guds skaperverk. Hvordan skal mennesker med funksjonsnedsettelser eller annerledes utseende kunne føle seg hjemme i en menighet der fokuset stadig er på helbredelse. Kristne burde heller være en motstemme til det ustanselige kroppspresset og normalitetskravet som finnes i dagens samfunn, skriver de.

De stiller spørsmål ved hva slags andre «avvik» som eventuelt skal helbredes hvis man følger denne logikken.

Vårt Land har vært i kontakt med Pernille Strand, som ikke ønsker å kommentere saken.

LES MER: Bønn om helbredelse bør skje i stillhet og nærhet, ikke fra plattformer og i store forsamlinger, skriver Erling Rimehaug

Respektert forkynner

I sin kronikk utfordrer Solevåg og Hadland Pinsebevegelsen, som ekteparet Strand er tilknyttet.

Leder i Pinsebevegelsen Sigmund Kristoffersen er på sommerferie og kjenner ikke bakgrunnen for påstandene om Freidzon. Han gir følgende kommentar via e-post.

– Freidzon er, såvidt jeg kjenner til, en respektert pastor og forkynner i pinsebevegelsen i Argentina. Der som her er alle mennesker velkommen til kirkene, og de som kommer dit blir respektert som mennesker - også når de ber om forbønn for forskjellige sykdommer. Men hovedfokuset deres er å elske mennesker slik Jesus gjorde og dele evangeliets gode nyheter og Guds rike med dem, uttaler Kristoffersen.

Han skriver videre at «kortvoksthet er ikke en diagnose, men en beskrivelse av lav total kroppshøyde».

– Selvsagt bestemmer mennesker selv hva de ønsker forbønn for, og vi ser ingen grunn til å betvile noens eventuelle vitnesbyrd. Samtidig synes jeg generelt man bør være varsom med å viderebringe vitnesbyrd som kan gi friske mennesker et signal om at de er syke.

LES MER: Forsker på mirakler

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke