Nyheter

Her på fjellet ber hun hver dag om regn

Hver morgen og ettermiddag begir et følge seg mot den lille fjelltoppen. Der ber de til Gud om at regnet skal komme. Rundt dem er det bare solsvidd tørke.

Flokken beveger seg fra flyktningleiren Jilab i byen Garowe i Puntland i Somalia. Dit har de flyktet fra en tørke som aldri ser ut til å ta slutt. De fleste er nomader som for lengst har sett buskapen bukke under.

Fjerde året med tørke

I sine gulsvarte gevanter går 60 år gamle Saido Jama Isse på sin nesten daglige vandring opp fjellet for å be til høyere makter om at det livgivende regnet snart må komme.

Somalia er inne i det fjerde året på rad med alvorlig tørke, og nå frykter hun at også den kommende regnsesongen mellom april og juni skal svikte, slik nye meteorologiske prognoser tyder på.

– Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å be til Gud om at han vil gi oss regn. Mitt inderlige håp er da at vi kan skaffe oss noen nye dyr, og returnere til vårt normale liv. Å bo her i leiren er ikke noe ordentlig liv. Vi vil klare oss selv, sier Saido.

LES OGSÅ: Advarer mot å «leke Gud»

Mistet buskapen

60-åringen kom til leiren for internt fordrevne for to og et halvt år siden. Da hadde familien mistet alle dyrene sine i tørken, forteller hun til ansatte i Kirkens Nødhjelp, som har sørget for å bore brønner så det i alle fall er rent vann å få for de som har søkt tilflukt i leiren.

Skulle vi overleve, hadde vi ikke noe valg. Vi måtte komme oss et sted det var mulig å få hjelp. Og her i leiren får vi alle fall så mye rent og trygt vann som vi trenger, sier Saido.

Kirkens Nødhjelps Arne Grieg Riisnæs sier at de fleste i området, både myndigheter og nomader som har mistet buskapen, fort nevner klimaendringer når det blir snakk om tørken. Eldre mennesker forteller at selv om de har opplevd mange tørkeperioder, har det aldri vært så langvarig som denne gang.

LES OGSÅ: Minister drept i angrep

Driver brønnboring

I leirene i Garowe har brønnboring sørget for tilgang til vann for over 30.000 internt fordrevne. Men nå tærer også tørken på dette. Grieg Riisnæs sier at flere av de mer enn 200 meter dype brønnene som henter opp grunnvannet, er i ferd med å gå tomme.

– Hvis tørken fortsetter og det ikke kommer normal nedbør i den forestående regnsesongen Gu, kan det bli ganske dramatisk. Da må vi kanskje kjøre inn vann i tankbiler, sier Arne Grieg Riisnæs.

Ifølge Flyktningrådet måtte 137.000 mennesker flykte fra hjemmene sine i Somalia bare i første kvartal i år, en kraftig oppgang fra 2018 da 320.000 mennesker ble drevet på flukt i løpet av hele året.

Bare i mars ble 51.000 mennesker tvunget på flukt. Det har blant annet ført til at prisene på vann har steget med opp mot 25 prosent i det hardt tørkerammede Puntland.

LES OGSÅ: Somaliske menn mister status

«Halve Norge» på flukt

Totalt er et like stort antall som halve Norges befolkning nå på flukt fra konflikt og tørke i Somalia, rundt 2,6 millioner mennesker.

– Familier flykter til urbane områder for å søke hjelp til å overleve, og setter opp midlertidige hjem av det de har tilgjengelig. Dette gjør at de er sårbare for å bli kastet ut og tvunget på flukt igjen, noe som forverrer situasjonen for allerede desperate familier, sier Kennedy Mabonga, regional programdirektør i Flyktninghjelpen.

Hittil i år har tørken vært verst i regionene Somaliland, Puntland, Mudug og Galgaduud. Konfliktene fortsetter i midtre og nedre Shabelle-regionen. I hovedstaden Mogadishu og i andre byer er det et vedvarende problem at folk blir kastet ut fra bostedene sine.

Opplever trippel trussel

– Konflikt, tørke og utkastelser er en trippel trussel for somaliske familier. Økningen i antallet mennesker på flukt er alarmerende. Konflikt og luftangrep har tvunget tusenvis på flukt i frykt, oppsummerer Kennedy Mabonga i Flyktninghjelpen.

FN ba om 1,8 milliarder dollar for humanitær hjelp i Somalia for 2019, men hittil er bare 13 prosent av dette blitt finansiert. Både Kirkens Nødhjelp og Flyktninghjelpen appellerer nå om at det internasjonale samfunn stiller sterkere opp for nødlidende i Somalia.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter