Nyheter

Her er ikke luften for kyllinger

Hver time dør 800 mennesker i verden en for tidlig død som kan knyttes til luftforurensing. Indiske byer er verdens verste.

Hele 15 av verdens 20 mest forurensede byer er i India. De trangbodde kyllingene på bildet transporteres i verdens nest mest forurensede by, noen mil utenfor New Dehli. Byen heter Ghaziabad og er ukjent for de fleste, men er bebodd av nesten en million mennesker.

Det er Greenpeace sin siste rapport om verdens luftkvalitet som rangerer denne og tallrike andre indiske byer blant verdens mest forurensede. Samtlige av de 50 mest luftforurensede byene i verden ligger i India, Kina og Pakistan.

LES MER: Blir verdens mest folkerike

Rent i Norden

I motsatt ende av skalaen rangeres vesle Bredkälen i Midt-Sverige blant tettestedene i verden med renest luft. Det er nok litt tilfeldig, ettersom langt fra alle tettsteder måler luftforurensing kontinuerlig.

I Norge får Narvik best resultat, mens Oslo er målt til den sjette reneste av 62 hovedsteder som er med. Oslo må likevel se seg slått av New Zealands hovedstad Wellington, samt av Ottawa, Stockholm, Tallin og Helsingfors.

Som helhet kommer Norge ut blant bare 11 land i verden som er målt med renere luft enn Verdens Helseorganisasjons grenseverdier for luftkvalitet.

Stor helsefare

Luftforurensing regnes som den største miljørelaterte helserisikoen i dag, og antas på verdensbasis å omfatte sju millioner for tidlige dødsfall hvert eneste år.

– Hver time dør 800 mennesker av kreft, luftveisproblemer eller hjerteproblemer som kan knyttes direkte til å puste inn forurenset luft – mange etter årevis med lidelse, sa David Boyd, spesialrapportør formenneskeretter og miljø i FNs menneskerettighetsråd, da han forleden la fram en rapport om problemet.

Luftforurensingen har ifølge Verdensbanken en årlig kostnad på mer enn 1.900 milliarder kroner, som tilsvarer mer enn en femtedel av det norske oljefondet.

LES OGSÅ: Frykter økologisk kollaps

«Lydløs morder»

Spesialrapportør Boyd betegner luftforurensing som en «lydløs og tidvis usynlig morder», som oftere rammer jenter og kvinner enn menn. Det skyldes ikke minst at millioner av kvinner i fattige land må bruke sterkt forurensende biomasse samt kull og annet fossilt brensel under matlaging og oppvarming.

Derfor har land som Indonesia og India innført programmer for å redusere innendørs forurensing, ved å subsidiere millioner av fattige familier til å skifte til renere koketeknologier.

Støtter gassovner

I India har myndighetene et program som gir kvinner støtte til å kjøpe ovner drevet på naturgass, med mål om at 95 prosent av alle familier skal være utstyrt med dette innen 2022.

India er for øvrig også blant 127 land rundt om i verden som har innført reguleringer for bruken av engangs plastbæreposer, som indiske myndigheter vil fase ut innen utgangen av 2022.

LES MER: Klimavalg: Velger bort barn

Overstiger grenseverdier

Av Greenpeace-rapporten kommer det fram at av mer enn 3.000 byer der luftkvaliteten overvåkes, overstiger flere enn 1.900 de grenseverdiene for forurensing som WHO anbefaler.

Det gjelder samtlige byer i Midtøsten og Afrika, 99 prosent av alle byene i Sør-Asia og 95 prosent av alle byene i Sørøst-Asia. I Asia knyttes mye til forurensing som følge av industri som gir økonomisk vekst, mens det i en god del byer i Midtøsten er snakk om naturlig forurensing som følge av støvstormer.

Bedring i Kina

Kina har slitt og sliter fortsatt med noen av de verst forurensede byområdene, både på grunn av tungindustri og massiv bruk av kull. Folkelig press har bidratt til at myndighetene har etter hvert satt inn omfattende overvåkning av luftkvaliteten, samt gjort tiltak som stedvis har bedret luften betraktelig.

LES MER: Kina vesentlig for klima

Sist uke vedtok Kinas Hainan-provins at salg av biler med fossilt drivstoff stanser i 2030, som første provinser som setter en slik dato. Utfasingen starter med å erstatte alle tidligere regjeringskjøretøy, busser og drosjer med elbiler, hydrogendrevne biler og plug-in hybridbiler.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter