Politikk

Her er Høyre og Frps asylpakke

– Norge blir ingen ikke blir en fristat, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

• Asylsøkere skal få matkuponger i stedet for penger

• Bistand skal knyttes bistand til returavtaler

• Fortgang i arbeidet med å få innstramningstiltakene på plass.

• I sette i gang et arbeid der Norge vurderer om «internasjonale konvensjoner og fortolkningen av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer.»

Dette er blant av kravene som Høyre og Frp nå skal ha blitt enige om. Og som blir utgangspunkt for forhandlingene i Stortinget om innstramningene i asylpolitikken.

– Det er viktig å sende et signal om at Norge ikke blir en fristat, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Til stede i vandrehallen i Stortinget var også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som sammen med Nesvik har jobbet frem de femten forslagene som nå er oversendt KrF og Venstre.

Men regjeringspartienes stortingsfolk håper også andre partier vil slutte seg til innstramningene:

– Vi håper på vilje på Stortinget til handling nå, og vi må raskt få på plass tiltak som virker. Hovedhensikten er å sende signal om at Norge skal være et land som tar imot folk med beskyttelsesbehov. De som ikke har dette behovet, skal returneres, sier Helleland. til NTB.

LES OGSÅ: Støre ber Norge bli enige med Russland.

LES OGSÅ: Amnesty kritisk til regjeringens asylkampanje

Og dette er kravene som Helleland og Lien presenterte:

1. Stortinget ber regjeringen sørge for at en instruks om en fornyet vurdering av beskyttelsesbehovet både ved fornyelse og permanent oppholdstillatelse innføres innen 1. januar 2016. Dersom grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosial eller humanitære forbedringer i hjemlandet, skal utlendingsmyndighetene uten ugrunnet opphold starte med tilbakekall av oppholdstillatelsen til de som fikk opphold på slikt grunnlag.

2. Stortinget ber regjeringen legge frem en proposisjon om nye midlertidige beskyttelsesformer, der oppholdstid ikke danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Samme proposisjon skal også omhandle bruk av integreringskriterier for innvilgelse av permanent opphold, i kombinasjon med krav til oppholdstid ut over fem år for enkelte beskyttelseskategorier. Saken skal legges frem slik at tiltakene kan iverksettes i løpet av først halvår 2016. Stortinget samtykker til at departementet med en slik frist ikke får anledning til å følge normale prosedyrer for høringer.

3. Stortinget ber regjeringen fremme en proposisjon om å stramme inn retten til familieinnvandring for asylsøkere og flyktninger. Proposisjonen skal inkludere, men er ikke begrenset til, innføring av underholdskrav i tilfeller hvor familielivet kan utøves i et annet land enn Norge, vilkårene for familiegjenforening i tilfeller hvor familien har opphold også i et annet trygt område, strengere regler for familieinnvandring til foreldre til enslige mindreårige som kan returnere til hjemlandet og fortsatt underholdskrav ved søknad om fornyelse i saker hvor det gjaldt et underholdskrav for førstegangstillatelse. Saken skal legges frem slik at innstrammingene kan iverksettes i løpet av første halvår 2016.

4. Stortinget samtykker til at regjeringen suspenderer utlendingsforskriften § 8-2 inntil videre. (15-månedersregelen

5. Stortinget ber regjeringen vurdere sentrale sider ved norsk utlendingslovgivning og gjennomgå norsk praksis der Norge har en annen vurdering av beskyttelsesbehovet for ulike nasjonaliteter sammenlignet med praksis i land det er naturlig å sammenligne oss med. Regjeringen bes fortløpende foreta forslag til lovendringer, forskriftsendringer og justere aktuelle instrukser med sikte på å oppnå innstramminger.

6. Stortinget ber regjeringen, på noe lengere sikt, igangsette et arbeid for å vurdere om internasjonale konvensjoner og fortolkningen av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer.

7. Stortinget ber regjeringen prioritere arbeidet med rask retur av personer som har fått avslag på sin asylsøknad, og i særdeleshet prioritere retur av grupper der dette vil ha effekt på tilstrømningen fremover. Som en følge av dagens pressede situasjon, er det viktig at myndighetene har tilstrekkelig med ressurser for å kunne drive et effektivt returarbeid. Post for utsendelse av kriminelle utlendinger og asylsøkere med endelig avslag bes derfor omgjort til en overslagsbevilgning i statsbudsjettet.

8. Stortinget ber regjeringen sørge for at ordningene for ytelsene til asylsøkerne minst like lav i Norge som i andresammenliknbare land. Nivået på ytelsene til asylsøkere skal være av en slik art at Norge ikke fremstår som økonomisk attraktivt i forhold til andre europeiske land. Disse vurderingene må skje fortløpende. Regjeringen bes vurdere ordninger for i størst mulig grad erstatte kontantytelser med økt bruk av naturalytelser som kuponger som kan innløses i butikker for kjøp av mat og klær.

9. Stortinget ber regjeringen legge frem sak om å heve botidskravet for norsk statsborgerskap i løpet av våren 2016.

10. Stortinget ber regjeringen igangsette et arbeid med sikte på innføring av botidskrav for mottak av kontantstøtte løpet av våren 2016. Botidskrav vurderes innført også for andre ordninger som skatteklasse 2.

11. Stortinget ber regjeringen i løpet av våren 2016 gjennomgå alle særordninger for flyktninger og asylsøkere i folketrygden med sikte på innstramminger.

12. Stortinget ber regjeringen sørge for at målet om å forhindre migrasjon og fremme returmuligheter for personer integreres i utenrikspolitikken. De land som mottar norsk bistand forventes å respektere forpliktelsen til å ta imot egne lands borgere.

13. Stortinget ber regjeringen arbeide for opprettelse av omsorgssentere for enslige mindreårige asylsøkere i opprinnelsesland for å forebygge at enslige mindreårige sendes ut på farefulle reiser og for å legge til rette for trygg retur.

14. Stortinget ber regjeringen arbeide frem modeller og tiltak for å styrke det frivillige arbeidet med integrering og aktivitetstilbud i mottak, og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med varslet integreringsmelding våren 2016.

15. Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk