Nyheter

Her dør flest kvinner i barsel

Verdenssamfunnet sviktet det krigsherjede, ebolarammede landet. Det betaler gravide kvinner og mødre prisen for i dag, mener forsker på NUPI.

Sierra Leone er i dag et av landene i verden med høyest mødredødelighet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Myndighetene i Sierra Leone anslår at det dør 1.165 kvinner per 100.000 levende fødsler. Men likevel er det sjeldent vi hører om landet, som Leger Uten Grenser (MSF) har listet som en «glemt krise».

– Dette er den langsiktige ettervirkningen av ebolaepidemien i Sierra Leone. Leger Uten Grenser, jeg og andre aktører advarte om at dette ville bli en stor utfordring. At man bør ha satset på langsiktig styrking av helsevesenet, sier Morten Bøås (PhD), seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

For mange kvinner kommer hjelpen for sent, fordi det er for lang vei til nærmeste helsestasjon. Landet mangler også kvalifisert medisinsk helsepersonell, særlig fødselshjelpere eller jordmødre. Flest kvinner dør av blødning i tilknytning før, under eller etter en fødsel. Utstyrsmangel og mangel på blod, stabil strøm- og vannforsyning preger mange av de lokale helseklinikkene.

Landet som allerede før ebolakrisen hadde altfor få leger, sykepleiere og jordmødre, mistet rundt ti prosent av helsearbeiderne sine til ebolautbruddet fra i 2014 og 2015, ifølge MSF.

– Når en potensiell, global epidemi som ebola bryter ut, er det de lokale helsestasjonene og legene som er på førstefronten og tar støyten. I norske aviser kunne vi lese om norske og skotske helsearbeidere som døde i Sierra Leone, men i skyggen av dem, døde mange – ja langt flere lokale helsearbeidere, påpeker Bøås.

Les også: Velger bønn framfor skolemedisin

-Frustrerende

Det gjorde sterkt inntrykk på henne. Alle kvinnene som kom til klinikken da hun jobbet som jordmor for MSF i Sierra Leone under ebolaepidemien. Derfor synes Elin Erland det er frustrerende å se at kvinnedødeligheten fortsatt er så høy.

– De fleste årsakene til at kvinner dør i forbindelse med svangerskap og fødsel, er enkle å forebygge og å behandle. Det er ikke avansert medisinsk teknologi, men ofte billige medikamenter og enkle håndgrep som skal til for å redde disse kvinnene, sier Erland.

På helsestasjonen der hun var ansatt, ble mange gravide kvinner utredet for ebola, fordi symptomene for fødselskomplikasjoner og den dødelige blødningsfeberen kan være svært like. Mange av kvinnene med fødselskomplikasjoner ble forhindret i å komme til sykehus i tide. Det har satt dype spor hos kvinnene i befolkningen, mener Erland.

– Mange ble redde for å ta kontakt med helsevesenet når de hørte om dette, og valgte isteden å føde hjemme. Noen av de sterkeste opplevelsene jeg hadde, var i møte med disse kvinnene som ikke hadde ebola, men som døde eller som mistet barna sine på grunn av frykten for ebolasmitte. Den konsekvensen sitter i fremdeles. De har mistet tillitten til helsevesenet.

Les også: Kirkens Nødhjelp angriper KrF for abortfeighet

– Brydde seg ikke

I dag er Sierra Leone viet lite internasjonal oppmerksomhet. En av årsakene er at landet har liten ressursmessig betydning internasjonalt, ifølge Bøås.

– Det er ingen politiske kriser eller ebolautbrudd som journalister kan rette oppmerksomhet mot. Landet er lite og har geostrategisk ressursmessig liten betydning og har ingen sterke diasporagrupper. Dermed forsvinner landet ut i periferien.

Han mener at man ikke kan kalle situasjonen i Sierra Leone for en glemt krise.

– Dette har ikke oppstått akutt. Landet ble i stor grad glemt etter borgerkrigen fra 1991 – 2002. Da var det mange som ikke lenger brydde seg. Den høye kvinnedødeligheten er en særlig konsekvens av fattigdom, og at landet aldri har fått helsevesenet i stand igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter