Nyheter

Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene i Australia

Brannmannskaper i Australia har reddet verdens siste bestand av Wollemi-furutre, en forhistorisk tresort kjent som dinosaurtrær, fra de voldsomme brannene.

Det er færre enn 200 av disse sjeldne trærne i naturen, og de er gjemt i en kløft i verdensarvområdet Blue Mountains nordvest for Sydney i New South Wales. Delstaten har vært rammet av en av de største skogbrannene i Australia de siste månedene.

• Les også denne om skogbrannene: – Dette er ikke en vill-brann. Det er en atombombe

Dynket med brannhemmende stoff

Da flammene nærmet seg i høst, ble området rundt skogen dynket med et brannhemmende stoff. Samtidig ble spesialister firet ned i kløften for å installere et vanningssystem for å sikre at skogen skulle være fuktig.

Noen av trærne ble svidd av flammene, men skogen ble reddet fra brannen, opplyste miljøvernminister Matt Kean i New South Wales onsdag. Han beskriver operasjonen som et enestående miljøvernoppdrag.

Mer enn 200 millioner år gamle

Furutrærne er mer enn 200 millioner år gamle og eksisterte samtidig med dinosaurene. De var regnet som utryddet da de ble oppdaget i kløften i det australske nasjonalparkområdet i 1994.

Stedet er holdt hemmelig for å beskytte det mot forurensing fra besøkende. Et oversiktsbilde viser et grønt belte av trær i bunnen av en kløft omgitt av svidde dalsider.

Trærne er forplantet og distribuert til botaniske hager rundt om i verden, men trærne i Wollemi-kløften er den eneste ville bestanden i verden.

28 mennesker drept i brannene

Skogbrannene i Australias har siden oktober krevd 28 menneskeliv, ødelagt med mer enn 2.000 hjem og svidd av 10 millioner hektar, eller 100.000 kvadratkilometer. Det er et området som er større enn Sør-Korea eller Portugal.

Om lag én milliard dyr er antatt omkommet i brannene. Myndighetene har lovet 50 millioner dollar for å beskytte dyr og miljø som er rammet av brannene, skriver The Guardian.

(©NTB)

Her er flere artikler fra Vårt Land du kan få med deg:

Er det en ny etisk standard i idretten nå - etter håndballnekt?

Aftenpostens nye sjefredaktør elsker å sitte i kirka og synge salmer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter