Klima

WWF:– En milliard dyr døde i skogbrannene

– Dette er ikke en vill-brann. Det er en atombombe. Slik beskriver transportministeren i Australia skogbrannene som herjer landet.

Utbrent skog, døde kengurer. Bilder av 4000 mennesker samlet på en strand for å slippe unna flammene. Marinefartøy kommer til unnsetning med forsyninger, pakker ble sluppet ned fra fly. Blodrøde skyer, mørke midt på dagen. Nedbrente hus, byer uten elektrisitet og lange køer av evakuerte mennesker og ekstrem varme. Monsterbranner utløser nye branner, og branner går inn i hverandre.

Slik beskrev transportminister Andrew Constance branninfernoet som har herjet siden september. Og det blir verre: Myndighetene advarer mot enda flere branner, mer vind og enda varmere vær i helgen.

Konsekvensene er fryktelige. Minst 25 mennesker har mistet livet, og over 2.000 hjem er blitt ødelagt. Brannene har totalt ødelagt et område på størrelse med Troms og Finnmark.

FILE - In this Monday, Dec. 30, 2019, aerial file photo, wildfires rage under plumes of smoke in Bairnsdale, Australia. U.S. officials said Tuesday, Jan. 7, 2020 they planning to send at least 100 more firefighters to Australia to join 159 already there battling blazes that have killed multiple people and destroyed thousands of homes. (Glen Morey via AP, File)

Naturlige forsvarsmekanismer

Men også dyr og planteliv blir rammet og ødelagt for lang tid framover. Enten drept eller drevet vekk fra sine leveområder. Egentlig har naturen naturlige forsvarsmekanismer, og kan takle kriser.

Et eksempel: Frø lagres i jordsmonnet under tørke og skogbrann. De blir beskyttet, slik at de kan spire igjen. Eukalyptusplanten er kjent for å spire raskt. Men denne gangen er brannene så intense at heller ikke frøene nede i jorda vil overleve. Det er nytt.

Nå er brannene annerledes både i omfang og intensitet, og konsekvensene blir mye større enn ved tidligere skogbranner.

Ingen steder å dra

WWF Australia anslår at 1, 25 millarder dyr er drept, direkte eller indirekte. Tallet inkluderer pattedyr, fugler og reptiler, men ikke insekter, frosker og flaggermus. Når leveområdene forsvinner, har de ingen plass å gjøre av seg, eller ingen tilgang på mat og drikke. Områdene de bodde på kan bli helt annerledes – og ubeboelig senere. Noen blir mer utsatt for å bli tatt av rovdyr når hjemmestedene er borte.

Når leveområdene forsvinner, har de ingen plass å gjøre av seg, eller ingen tilgang på mat og drikke.

– Det er helt forferdelig å se på, hus brenner, mennesker og dyr dør, sier Karoline Andaur. Hun er konstituert generalsekretær i WWF Verdens naturfond Norge.

Blackened trees poke through the scorched ground after a wildfire ripped through near Kangaroo Valley, Australia, Sunday, Jan. 5, 2020. The deadly wildfires, which have been raging since September, have already burned about 5 million hectares (12.35 million acres) of land and destroyed more than 1,500 homes. (AP Photo/Rick Rycroft)

Hun sier at vi tidligere hadde en mer «intakt natur». Den kunne beskytte seg mot naturlige klimakatastrofer – som har skjedd til alle tider.

– Å redde menneskeliv og hjem er selvsagt helt sentralt. Men vi ser også et massivt naturtap. Naturen er vårt immunforsvar på kloden. Det å ha intakt natur gjør at vi kan takle miljøendringer.

Koala og fugler

Tusenvis av koalaer i New South Wales er så langt døde, i tillegg til andre ikoniske australske dyrearter som kengeruer, wallabyer, rottekenguruer og pungmus. WWF anslår at inntil 30 prosent av koalaene i New South Wales har gått tapt.

– Dette kan være veldig alvorlig for arten som allerede er hardt presset på grunn av avskoging, sier Andaur.

Flere fuglearter, som papegøyen brunkakaduen og spurvefuglen regenthonningeteren, fryktes å bli hardt rammet fordi den mister mattilgangen når skogene brenner opp.

En annen konskevens er at mange skoger kan være ødelagt for svært lang tid fremover. Mange allerede hardt pressede arter kan være i fare for å bli utryddet.

Det er egentlig først nå Australia går inn i det som vanligvis er brannsesongen, og den kan vare opp til to måneder til.

Forsterker allerede rovdrift på naturen

Karoline Andaur sier at klimaendringene forsterker effekten av brannene og at vi ser følgene av rovdrift på naturen. Hun sier brannene er en konskevens av klimaendringer en varslet katastrofe. Australia har lenge vært hardt presset på grunn av avskoging, som har gitt høyerere temperaturer og lengre tørkeperioder.

Hun påpeker at vi har lett for å glemme naturkrisen når vi snakker om klimakrisen.

Klimakrisen handler om utslipp, økt temperatur, som påvirker de ulike økosystemene vi har.

– Hvordan naturen takler det, er avhengig av hvordan vi behandler naturen. Så langt er det en rovdrift, som har ført til en massiv avskoging over hele verden. Vi ødelegger leveområder som dyr er avhengige av. Det kan være fugler som er avhengige av visse type skog for å finne mat, sier hun, og kommer med et annet eksempel:

– Si at det kommer en flom. En naturlig naturkatstrofe. Men dersom jordsmonnet er utarmet er det ingenting igjen til å binde vannet i jorda. Da blir flommen større.

Hun trekker fram et viktig møte i Kunming, Kina senere i år. Der er målet ny global avtale for natur, som skal være det samme som Paris-avtalen. Andaurs håp er at verden forenes om det i 2020.

– Skogbrannene – også de i Amazonas- er den «beste» påminnelsen på hvorfor denne avtalen er viktig, sier hun .

Nektet å ta statsministeren i hånda

Statsminister Scott Morrison har møtt kraftig kritikk for sin håndtering av brannkrisen, og både opposisjonen og brannfolk har kritisert det de mener er manglende føderal innsats i kampen mot flammene, skriver NTB. Han ble også kritisert for å ha dratt på ferie til Hawaii mens flammene herjet i hjemlandet. Det har han beklaget senere. Nå har han utkalt 3.000 reservesoldater, flere brannfly og helikoptre settes også inn i slukkingsarbeidet. Mange mener det er i seneste laget. Når han reiser rundt, han blitt skjelt ut, folk nekter å håndhilse på ham.

Australia ledende på kull

Morrison har gjentatt flere ganger at det er uaktuelt å endret linje i politikken, spesielt ikke når det gjelder utvinning av kull og flytende naturgass, begge svært lukrative industrier der Australia er verdensledende eksportør.

Også opposisjonens leder Anthony Albanese har vært tydelig i sin mening om måten den nasjonale politiske ledelsen har håndtert de katastrofale brannene på.

– Vi er vitne til scener vi ellers bare har sett i krigstid. Folk må gå til strendene med livvester for å bli evakuert. Vi er vitne til noe vi ikke tidligere har sett i fredstid, og det krever nasjonalt lederskap. Dette er en nasjonal krise som krever en nasjonal innsats, sa Albanese

---

Australia i flammer

  • Flammene vil fredag herje med fornyet styrke i flere delstater grunnet høye temperaturer og kraftig vind, advarer australske myndigheter.
  • De allerede brannrammede delstatene Victoria, New South Wales og South Australia står alle overfor det som trolig blir en svært krevende fredag.
  • Myndighetene i Victoria forlenget torsdag katastrofetilstanden som er erklært i den østlige delen av delstaten, med to døgn. Årsaken er at myndighetene venter «betydelig» utvikling i brannene, og folk som bor i disse områdene, er bedt om å evakuere. NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima