Nyheter

Helsetopper er glade i alkohol

Styremøtene i Helse Sør-Øst er alkoholfrie. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de for nesten 60.000 kroner.

To dager i oktober i fjor var alle styrene i Helse Nord samlet til styreseminar på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, sammen med helseforetaksdirektørene. Etter første seminardag var det tid for «Felles middag og kultur».

Da middagen var over hadde styremedlemmer og direktører spist og drukket godt. Regningen for alkoholen alene kom på 28.528 kroner, opplyser helseminister Bent Høie (H) i et brev til Stortinget.

På et tilsvarende styreseminar i mars i fjor endte alkoholregningen på 24.632 kroner.

Mellom seminarene drakk styret og administrasjonen i det ­regionale helseforetaket alkohol for 5.534 på styremøtet i april.

Helse Nord opplyser til Vårt Land at 80-90 personer deltar på styreseminarene.

Handlingsplan

Et halvt år før Helse Nord-seminaret i oktober presenterte helseminister Høie Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021). Her står det at «Alkoholholdige drikkevarer er for mange en del av kostholdet (...) Selv et moderat alkoholforbruk øker risikoen for alvorlig sykdom». Videre ber Høie nordmenn om å drikke mindre: «Ut fra en samlet vurdering av helsemessige og sosiale konsekvenser rundt bruk av alkohol, anbefaler Helsedirektoratet å begrense alkoholinntaket.»

«Ugreit»

Alkoholserveringen på helseforetakenes styresamlinger provoserer. I høst har minst seks styrerepresentanter i flere helseforetak i Helse Vest skrevet eposter til styrelederne og tydelig sagt fra om at de misliker praksisen, fortalte Bergens Tidende i september.

Det er pasientenes penger som brukes. Dette er ugreit, sier Geir Arne Sunde til avisen. Overlegen er ansattrepresentant i styret i Helse Bergen, som er en del av Helse Vest.

På det regionale helseforetakets styreseminar i mars konsumerte de frammøtte helsetoppene i Vest vin for 20.440 kroner og mineralvann for 354 kroner.

Provoserer

Helsetoppenes ­alkoholkonsum provoserer også legen Kjersti Toppe. Som Senterpartiets helsepolitiske talskvinne ønsker hun at styrene og direktørene utviser langt større måtehold når de samles til styremøter eller styresamlinger.

Alkoholservering koster penger som i stedet kunne vært brukt på pasientbehandling, skriver hun i et skriftlig spørsmål til helseminister Høie, der han blir utfordret til å «informere om de regionale helseforetakene sin praksis for alkoholservering på styresamlinger».

Forbilde

Selv har Toppe, som var kommunelege i Bergen før hun kom på Stortinget, ett råd til Høie, som er sykehuseier: Be helsetoppene korke flaskene.

Kvaliteten på styresamlingene vil nok bli minst like god selv om man serverer alkoholfri drikke under middagen, mener Toppe.

I spørsmålet til Høie understreker Sps talskvinne at helseforetakene bør gå «foran som et godt eksempel, med tiltak for å redusere alkoholforbruket i samfunnet og ikke lagt opp til det motsatte ved å tilby alkohol til sine styrerepresentanter på arbeidssamlinger».

Helseminister Høie skriver til Stortinget at han på sin side ikke ser «behov for å gripe inn i disse vurderingene gjennom eierstyring».

Vinglede

Helsetopper er glade i alkohol. På et toppmøte i Helse­-Norge i 2012, der daværende helse­minister Anne-Grethe­ Strøm-Erichsen, var vertskap, konsumerte 39 møtedeltagere 40 flasker vin til en samlet kostnad av 29.000 kroner, avdekket Bergens Tidende i 2013.

To måneder etter helsetoppmøtet i 2012 lanserte Helsedirektoratet kampanjen «Hvite uker».

Skjenkestopp

Sist torsdag oppnevnte helseminister Bent Høie Renate Larsen som ny styre­leder i Helse Nord. Larsen, som til daglig er administrerende direktør for Norges Sjømatråd, sier til Vårt Land at hun vil ta opp alko­holserveringen på styresamlinger ved en snarlig anledning.

– Alkoholserveringen på Helse Nords styresamlinger er i samsvar med dagens regelverk. Men det ligger et ekstra ansvar på oss til å gå foran, så jeg finner det naturlig å ta opp saken med styret og administrasjonen, sier Larsen.

To sykehusforetak opplyser at de ikke serverer alkohol på styre­samlinger, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Det siste er en del av Helse Nord.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter