Nyheter

Hellige Nikolai blir serbisk

Den største ortodokse menigheten i Norge skal fra nå av ligge under den serbiske biskopen i Stockholm.

Søndag ettermiddag meldte fader Johannes på Facebook at Hellige Nikolai menighet er understilt den serbiske biskopen i Stockholm:

«Hellige Nikolai menighet er nå understilt patriarken Irinej i Beograd og biskop Dositej i Stockholm. Gud skje lov! Dermed er vi fri fra det Parisiske fangenskap og erkebiskop Jeans forbannelser!
 Vi sender en takk til Gud for patriarken Bartolomeos' beslutning om å oppløse erkestiftet i Paris og avsette erkebiskop Jean!
 Vi takker også biskop Dositej som har tatt imot oss!»

Vårt Land lykkes ikke med å komme i kontakt med fader Johannes mandag.

LES MER: Erkestiftet i Paris legges' ned av Konstantinopel.

Langvarig konflikt

Hellige Nikolai menighet har vært på utkikk etter ny kirketilhørighet siden januar i år, da fader Johannes meldte menigheten ut av erkebispedømmet i Paris.

Bakgrunnen for konflikten skal være at Hellige Nikolai er kritisk til at erkebiskop Jean opprettet en egen ortodoks menighet i Bergen. Fader Johannes og hans menighet har derimot ønsket at menigheten i Bergen skal være en kirkeforening underlagt Hellige Nikolai menighet.

Slik Vårt Land meldte i oktober, har konflikten vært så tilspisset at patriarken i Konstantinopel har vurdert om de skal nekte fader Johannes retten til å være prest for godt.

LES MER: Ortodoks maktkamp eskalerer.

Ingen løsning

Stig Frøyshov er professor i kirkehistorie på Universitetet i Oslo, og tilhører Hellige St. Hallvard, som er en annen ortodoks menighet i Oslo. Han skriver i en e-post til Vårt Land at han «er glad for at fader Johannes og hans menighet er blitt tatt imot og innordet i det serbiske bispedømme».

Frøyshov påpeker imidlertid at «denne og andre liknende overganger ikke er normale i den ortodokse kirkevirkeligheten».

– De tilhører det ortodokse diaspora-problemet. I en vanlig ortodoks kirke kan man ikke bytte jurisdiksjon, for det finnes bare en jurisdiksjon på ethvert sted. Men i den ortodokse diasporaen finnes det ennå en unormal situasjon med flere jurisdiksjoner, for eksempel i Skandinavia, altså at flere «moderkirker» har bispedømmer og menigheter i andre land for sine utvandrede medlemmer.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter