Fredag kveld var Rødt samlet til festmiddag på partiets landsmøte på Alna i Oslo.

Kveldens største overraskelse var ingen ringere enn tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide:

– Vi i Rødt og KrF har kommet nærmere hverandre etter at dere kom inn på Stortinget, sa Hareide i en videohilsen, og ble møtt med latter av dessertspisende delegater.

LES OGSÅ: Rødt-Moxnes tror Venstre og KrF «sporløst» forsvinner

– Listhaug-mistillit står seg for evig tid

Årsaken? Rødts mistillitsforslag mot daværende justisminister Sylvi Listhaug våren 2018, som Kristelig Folkeparti sikret flertallsstøtte for. Dermed trakk Listhaug seg fra posten.

– Jeg vil rette en spesiell takk for det forslaget. Takk for at dere var så tydelige på at justisminister Listhaugs handling i mars 2018 burde medføre mistillitsforslag, sa Hareide, og la til:

– Vi sto på samme linje som Rødt. Og jeg mener det er et vedtak som står seg veldig godt for evig tid, til applaus fra salen.

PER ANDERS HOEL: «Rødt på vei mot noe stort»

Spøkte om Moxnes utseende

Hareide slo, som i hilsningstaler han har holdt til andre partiers landsmøter, an en spøkefull tone. Rødts landsmøte svarte med latter og humring. Han kalte partiet for et «friskt pust» på Stortinget:

– Så må jeg og innrømme at kvinnelige konsulenter i KrF hadde ingenting imot om KrF ble plassert nærme Rødt på Stortinget, sa Hareide, med henvisning til Rødt-leder Bjørnar Moxnes popularitet blant damene.

LES OGSÅ: Rom for kristendom i Rødt? Her er partiets ansikt i verdisaker

Støtteerklæring til «bunadsgeriljaen»

Også Rødts partner i Oslo, Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen, videohilste Rødts festmiddag fredag kveld.

Rødt har vokst kraftig og ligger nå jevnt over sperregrensen på galluper. Partiet har også vokst kraftig i antall medlemmer – fra 1.700 på landsmøtet i 2014 til 8.000 på årets møte.

Mange av Rødts delegater var kledd i bunad under festmiddagen, som en støtteerklæring til den såkalte bunadsgeriljaen. Den kjemper mot nedlegging av fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus.