Nyheter

Rødt-Moxnes hyller seg selv for temmet Lishaug – tror Venstre og KrF «sporløst» forsvinner

Til humring og applaus tok Rødt-lederen avskjed med KrFs og Venstres «storhetstid» i politikken. Tar æren for at Sylvi Listhaug nå er blitt «forsiktig».

Bjørnar Moxnes rappet honnørord fra Aps Martin Kolberg, knallet til mot Venstre og dyrket politiske seiere i stort monn i talen til landsmøtet. Det rommer like mange delegater i benkeradene som nettopp Venstre og KrF.

Nettopp det at Moxnes fremmet forslaget som i fjor felte Sylvi Listhaug som statsråd, høstet stormende jubel i landsmøtesalen

– I boka si skriver Listhaug at «Jeg følte meg satt fri». Det er bare hyggelig. Jeg er for frigjøring. Så får vi se hvordan det går nå som Listhaug er tilbake i ufriheten. Så langt er hun i alle fall hakket mer forsiktig på Facebook, sa Moxnes.

LES OGSÅ: Rom for kristendom i Rødt? Her er partiets ansikt i verdisaker

Raljerte over de andre

Han raljerte over de andre partiene etter at Listhaug på Facebook hadde hadde skrevet at Ap setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Da han spurte andre opposisjonstopper om det burde fremmes mistillitsforslag, lød svaret: «Slik gjør vi det ikke her».

– Etter hvert skjønte jeg at «Slik gjør vi det ikke her» er et annet uttrykk for politisk handlingslammelse. Så vi fremma forslaget, sa Moxnes.

Spår KrF og Venstres forsvinning

Moxnes knallet til mot Venstre og utropte partiet til «Norges mest fagforeningsfiendtlige parti». Det var fordi partiet sammen med Frp og Høyre fikk inn i regjeringsplattformen at man «anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert».

Også KrF fikk tyn for at partiet ikke dukket opp da NRK Debatten hadde om arbeidsavklaringspengene. Moxnes viste til at partiet hadde sagt ja til å stille. Men KrF trakk seg like før, fordi «partiet syns det var best».

– La oss vinke farvel til de tidligere folkepartiene, de som har lagt igjen det de hadde å bidra med i fortida. For 100 år sida var Venstre et stort, til og med progressivt, parti. Det var da. KrF har også hatt sin storhetstid. Framover spår jeg dem en rolle i norsk politikk på linje med debatten på NRK: Sporløst forsvunnet – i skyggen av en borgerlig innstrammingspolitikk som rammer vanlige folk, sa Moxnes.

LES OGSÅ: ANALYSE: Rød rebell med stort byggverk i sikte

Rappet fra Kolberg

Ap fikk en rekke visitter i talen. Allerede innledningsvis rappet Moxnes den berømte politiske frasen fra Ap-nestor Martin Kolberg fra landsmøtet før Ap tok regjeringsmakt i 2005: «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen!».

Moxnes gjør den til sin:

– Trygghet i arbeidslivet, velferdsstaten – vanlige folk skal ha noe å si. Hadde det ikke vært for fagbevegelsen ville vi stått uten. «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» – eller arbeiderbevegelsen, som Gerhardsen ville sagt – er det kjæreste vi har.

Front mot Ap – på lag med fagbevegelsen

I Norge er det i følge Moxnes et «ulmende opprør der ute»: Mot at forskjellene øker, mellom by og land, og mellom det store flertallet og den økonomiske eliten.

– Der de etablerte partiene svikter, går vi inn og fyller tomrommet, lovet han.

Den svikten har ikke minst Ap for. Moxnes har reist flere steder i landet for å møte fagforeningsfolk, som blant opplevde at Aps energitalsmann Espen Barth Eide sviktet dem i kampen mot EUs energibyrå, ACER.

LES OGSÅ: Røde Moxnes vil rappe knep fra Frp for å vokse mer

Ap – kan bli en parentes?

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk passet påskrevet. Der Ap sier det er et handlingsrom i EØS-avtalen for å forbedre den, har han i følge Moxnes brukt det «til å slippe løs kapitalkreftene».

Moxnes rappet også ord fra den avdøde Ap-lederen Reiulf Steen til å riste i Ap:

– Jeg vil sitere tidligere Ap-formann Reiulf Steen: «Når et parti ikke lenger har et ideologisk ankerfeste, vil det ende opp som partiet Venstre. I en parentes, sa Moxnes.

– Dette er en viktig forskjell på oss og Arbeiderpartiet. Vi vil ta hele verktøykassa i bruk, oppsummerte han.

Skal ikke regulere platesamlingen din

Fra blå side i politikken har profiler i det siste ristet i Røds revolusjonære fortid og helgens revisjon av prinsipprogrammet. Der står det fortsatt intern kamp om begrepene sosialisme og kommunisme.

– Nå må Civita og Siv Jensen høre etter: Sosialisme uten demokrati er overhodet ikke sosialisme. Vi skal aldri gjøre som sosialister i forrige århundre gjorde: Blande seg inn i hva folk tror på, hva de leser, hva de mener. Politikerne skal holde seg unna platesamlinga di og leiligheten du eier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter