Klima

Hareide med advarsel til Venstre

Knut Arild Hareide roper varsko både til makker Venstre og blå regjering mot at grønn krangel skal gi krise.

– Budskapet mitt er at vi har en forpliktelse alle fire. Det er veldig viktig at ikke miljøvirkemiddelet blir hellig for noen, hverken for regjeringen eller Venstre, sier KrFs leder til Vårt Land.

Bare få dager før statsbudsjettet legges frem, skjerpes nemlig fronter og faren for at høstens statsbudsjett kan ende i krise.

• Da Erna Solberg og Siv Jensen endelig la frem skissen til grønt skatteopplegg, kom de samtidig med «ultimatumet»: Dette er så langt vi kan gå – det er ikke mer å gi.

• Venstre-toppen Terje Breivik mener innholdet i det grønne opplegget ikke er «i nærheten av å følge opp fjorårets budsjettavtale» om grønt skatteskifte. Og nettopp den fungerer som Venstres ultimatum.

Krise-vorspiel

Slik ble det vorspiel til krisestemning i stortingskorridorene alt før selve budsjettet er lagt frem. Venstre må ha et opplegg for grønne skatter på plass – ellers ryker budsjettstøtten.

I begge sentrumspartiene stiller nøkkelfolk seg uforstående til at statsminister Solberg selv låste eget handlingsrom på pressekonferansen med finansminister Siv Jensen.

– Dette så langt vi mener det er forsvarlig å gå, fulgte Jensen opp.

LES OGSÅ: Mot tidenes budsjettkaos

Syrlig

Etter at Solberg og Jensen hadde vist kortene, var det alt fra syrlige smil til oppgitthet i Venstre-rekkene.

For skissen er omtrent på kommaet lik det partiledelsen fikk servert i det siste forhandlingsmøtet. Solberg presenterte altså noe i fredag som Venstre alt hadde skrotet.

Nøkkelfolk i partiet har liten tro på at Siv Jensens endelige budsjett i neste uke kommer Venstre mer i møte på andre fronter. I partiorganisasjonen vil Breivik trolig ha full backing om de setter hardt mot hardt.

Ikke i nærheten

Finanstalsmann Terje Breivik var tydelig nok på en egen pressekonferanse om regjeringens skattepakke:

Den er «ikke i nærheten av å innfri». Regjeringen kan ikke ha innsett alvoret.

Er avstanden vi nå ser et opplegg for regjeringskrise?

– Hvis det statsministeren har sagt er et ultimatum, så har hun pådratt seg et stort problem, sier Breivik.

– Men vi går uansett til forhandlinger, for å bruke makten vår til en best mulig løsning.

LES OGSÅ: Ingen krise for Venstre om CO2-bråk sender Frp ut av regjering

Diplomat Hareide

I spennet mellom hard posisjon fra Venstre og kontante ord fra Høyre/Frp, la KrF-leder Hareide an en mer diplomatisk tone på sitt pressetreff i Vandrehallen:

– Det er historisk at Frp – som regjeringsparti – er med på å foreslå økning i bensinavgiften på 15 øre i økt bensinavgift og 35 øre i økt dieselavgift, påpekte han.

For Hareide vil ikke dømme regjeringens opplegg nord og ned før han har sett andre grønne grep i statsbudsjettet. Det legges frem neste torsdag.

– Men alle fire partiene har et ansvar for å følge opp avtalen fra i fjor, sa han.

LES OGSÅ: Venstre truer med å gå fra Høyre/Frp

«Lar oss ikke kjøpe»

Innad i KrF-apparatet erkjenner man at posisjonene til Venstre og KrF begynner å bli forskjellige. KrF har også distriktshensyn å ta når grønn skattepakke skal på plass.

– Hvis KrF nå tilbys solide løsninger på bistand eller i sosialpolitikk: Er dere da villige til å sluke litt nedjekking av et grønt skifte?

– Vi kan ikke i 2017 la miljøsektoren bli en salderingspost. Budsjettet er en helhet, men KrF lar seg ikke kjøpe, svarer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima