Nyheter

Hareide innbyr til krafttak for ideelle

Knut Arild Hareide innbyr alle stortingspartier til dugnad for å gi de ideelle organisasjoner en større plass i velferdssektoren.

– Det har vært svært mange festtaler om ideelle aktører. Men i praksis har de møtt en blindsone både under de rødgrønne og de blåblå. Under begge regjeringene er de ideelle institusjonene blitt færre, sier KrF-lederen.

En dugnadsinvitasjon til andre partier kommer om ikke lenge. Hareide forhåndsvarslet initiativet under trontaledebatten i forrige uke.

Litt lys i tunell

Vårt Land skrev i går om litt lys i tunellen for ideell sektor og organisasjoner som eksempelvis Blå Kors og Frelsesarmeen:

• Kontrollorganet ESA konkluderer nå med at det er lovlig å reservere anbudskonkurranser for ideelle aktører.

• I tillegg inneholder det ferske statsbudsjettet en tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader hos ideelle aktører. Men den løser i følge organisasjonen Virke ikke krisen fullt ut.

– Det at de ideelle tok på seg pensjonskostnader på 70- og 80-tallet for å være en del av det offentlige velferdstilbudet, er kostnader de private tilbyderne ikke har og som gir dem fordeler i konkurransen, forklarer Hareide.

«Halvveis» er KrF-lederens karakteristikk av pensjonsgrepet i regjeringens budsjett.

LES OGSÅ: Lov å reservere anbud for ideelle

«Nok 17. mai»

Også pensjonsproblemet ligger bak initiativet for å få politikere til å sette seg ned for å styrke de ideelle sammen. Hareide sa dette til Stortinget i forrige uke:

«Det er helt avgjørende at Norge har en sterk, sivil sektor. Vi vil at det offentlige, når ideelle ildsjeler tilbyr sine tjenester, skal si: Ja takk! Derfor tar KrF nå initiativ til en felles dugnad».

– Vi har hatt nok «17. mai-vedtak» i Stortinget. Det vi nå trenger, er at politikere faktisk tar et reelt ansvar i fellesskap.

Budsjettkamp

I tillegg til tverrpolitiske runder, varsler Hareide også budsjettkamp for KrFs egen del. Etter å ha gjennomgått statsbudsjettet konkluderer KrF-leiren med at de 27 millionene som regjeringen har satt av til ideelle aktører med pensjonstrøbbel, ikke bidrar nok.

– KrF kommer helt klart til å legge inn forslag til en varig løsning på pensjonssaken i vårt alternative budsjett. Vi sender nå flere skriftlige spørsmål til regjeringen for å kartlegge saken, sier Hareide.

LES OGSÅ: Får 27 millioner til ideellpensjon

Skjøvet foran seg

Hareide merker seg at kontrollorganet ESA nå bekrefter at EU-direktiver ikke stopper ideelle aktører her hjemme.

– Det er bra, men dette har heller aldri vært KrFs analyse. Direktivet har ikke stått i veien. Også andre utredninger har vist at det fantes handlingsrom for å skjerme ideelle. Vi har opplevd at regjeringen har skjøvet ESA foran seg, og at de selv ikke har gjort nok for ideelle organisasjoner.

Strev med anbud

Mest handler det om å oppfordre offentlige innkjøpere innen helsevesenet, barnevern og på rusfeltet til å invitere ideelle inn.

– Men vi trenger en konkret plan om hvordan vi kan løfte sektoren på kort sikt – og en plan for de ideelle på lengre sikt, mener Hareide.

Her handler det også om å unngå anbudsavtaler av kort varighet.

– Da blir det jo krevende for de små ideelle, mens de store konsernene lett kan flytte på ressurser fra et felt til et annet, påpeker Hareide.

LES OGSÅ: Ideelle ble for dyre

Vi bestemmer!

Sammen med KrF har Senterpartiet vært vaktbikkje på Stortinget for å bevare ideelle aktørers plass i omsorgen. Talskvinne Kjersti Toppe hilser Hareides innspill velkommen.

– Vi setter pris på initiativet, men ikke på ordet dugnad. Som politikere er vi satt til å bestemme og på dette feltet er det viktig at vi får vedtatt overordnet politikk. Sist var det Venstre som bremset ideelles plass da den nye anskaffelsesloven ble vedtatt. Nå har ikke Venstre noen vipperolle lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter