Nyheter

Ideelle ble for dyre

Oslos rødgrønne byråd lover å sikre ideelle tjenesteleverandører. Men flere ideelle nådde ikke opp i anbud der omsorgskonsern som eies av skatteparadisfond fikk avtale.

– Vi er skuffet og overrasket over at byrådet ikke følger opp lovnadene langt sterkere enn det som er tilfelle i dag, sier KrFs gruppeleder i Oslo bystyre, Erik Lunde.

I går besøkte han den ideelle stiftelsen Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter i Oslo som nylig ble avvist i en anbudsrunde om heldøgnsplasser til voksne med utviklingshemming.

11 leverandører ble valgt ut. Men bare to av fem ideelle som deltok i konkurransen ble valgt, noe som provoserte daglig leder Hilde Nilsen Wolden ved Nordre Aasen så kraftig at hun skrev brev til helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV):

– De ideelle loves massiv støtte fra politikerne. I realiteten står vi igjen på perrongen når toget har gått, skriver hun til SV-byråden.

LES MER Må lyse ut ekstra anbud

Liker ikke

Blant de 11 utvalgte leverandørene finner vi det private omsorgsselskapet Olivia Solhaugen, som igjen eies av Team Olivia. Konsernet beskriver seg selv som «en av de største private aktørene som tilbyr omsorgstjenester i Sverige, Norge og Danmark».

I snart ti år har equityfondet Procuritas vært majoritetseier i Team Olivia. Det har blant annet skatteadresse i Sveits og på skatteparadisøya Guernsey.

– Jeg tror vi må kontakte byråden for å be om en prat, sier Marit Halse frå Rødt, påtroppende medlem av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

Halse er tindrende klar:

– Våre skattepenger skal gå til velferd, ikke skatteparadiser. Enten produserer kommunen disse tjenestene selv, eller så kjøper vi dem fra ideelle leverandører.

Rødt er tunga på vektskåla i Oslo. Partiet sikrer byrådet flertall i bystyret. Makten bruker Rødt blant annet til å hindre private barnehagekonsern å bygge nye barnehager i hovedstaden.

Brukervalget

Helsebyråd Inga Marte Thorkildsen hadde ikke anledning til å svare på Vårt Lands spørsmål, men gir ordet til byrådssekretær Benjamin Larsen (SV).

– I dette anbudet var det viktig å sikre brukervalget til foreldrene. Skulle vi bare valgt ut ideelle, ville utvalget av leverandører blitt for snevert.

– I valgkampen snakket SV om at partiet vil ha en profittfri velferd – trumfer derfor brukervalg ideologi i denne aktuelle saken?

– Ja, det kan man si. For oss var det viktigste å sikre den selvbestemmelsen som ligger i brukervalg for de foreldrene som har kjempet for dette.

Heiarop

I Norges største by mangler det ikke på honnørord og politiske vedtak som sier at hovedstaden skal satse på ideelle organisasjoner når kommunen skal kjøpe inn velferdstjenester til borgerne; sykehjem, barnevern, barnehager og funksjons- og utviklingshemmede.

– Vi heier på de ideelle, sa varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) til Vårt Land i fjor.

Motstanden mot kommersielle aktører er sterk i Oslo. I den politiske plattformen lovet byrådet å ta tilbake driften av sykehjem fra private omsorgskonsern.

Bestilling

I fjor høst gikk byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og MDG sammen med Rødt og KrF om et tretrinns oppdrag, initiert av KrF:

«Bystyret ber byrådet legge frem en strategi for å styrke de ideelle aktørenes posisjon i Oslos velferdstjenester. Det skal vektlegges at ideelle aktører har en særlig egenverdi.

Bystyret ber byrådet innføre et mål om at om lag 25 prosent av institusjonsplassene i helse- og omsorgssektoren skal være organisert og drevet som ideell virksomhet innen 2025, så sant dette ikke får vesentlige negative konsekvenser for kommunens eget tjenestetilbud.

Bystyret ber byrådet bruke handlingsrommet så langt det er mulig for å gi ideelle aktører en forrang foran kommersielle når eksisterende kontrakter med private driftere løper ut og/­eller nye kontrakter skal inngås om drift av tjenester i helse- og omsorgssektoren.»

Heiarop II

Samme høst som de overtok makten i Oslo, gikk Ap, SV og MDG sammen med Rødt om følgende ideellvedtak i bystyret:

«Ved inngåelse av rammeavtaler for bo- og omsorgstilbud for utviklingshemmede og andre hjelpetrengende som etter vedtak skal ha dette tilbudet, bes byrådet sikre at ideelle leverandører prioriteres.»

To år senere understreker byrådssekretæren fra SV at vedtaket er høyst reelt:

– Vi heier på de ideelle, sier Larsen.

Han forklarer at Velferdsetaten kartla aktuelle tilbydere og kom med en tydelig anbefaling til politisk ledelse om åpen konkurranse fordi det var for få ideelle. Larsen vedgår at kommunen hadde muligheten til å reservere en konkurranse for bare ideelle, men fordi disse tilbyderne var så få, ville det ikke bli snakk om et reelt brukervalg.

– Det ble lagt til rette for ideelle, blant annet gjennom en egen dialogkonferanse, men ikke alle nådde opp da etaten evaluerte anbudene, sier Larsen.

I anbudet ble pris viktig. Larsen vedgår at de ideelle strever med høye pensjonskostnader. Dermed kan private tilbydere høyne kvaliteten på tjenestene i anbudet, uten at de straffes for høye priser.

Vilje

KrFs Erik Lunde etterlyser politisk vilje til å prioritere kvalitet høyere enn pris når kommunen kjøper inn omsorgstjenester.

– Skjer ikke det vil ideell sektor bli utarmet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter