Nyheter

«Har fått sprikende enheter til å fungere sammen»

– I idretten blir ingenting pakket inn slik det iblant skjer i kirken. En slik erfaring av mer frimodighet om hva man tenker, mener og vil oppnå, er nyttig å ta med inn i en kirkelig snillhetskultur, sier Helge Sylfest Gaard (58).

Vårt Land presenterer i alfabetisk rekkefølge alle bispekandidatene.
I dag: Helge S. Gaard
Torstein Lalim
Bård Mæland
Sigrid Sigmundstad

Han er prosten som vendte hjem – til Karmøy etter blant annet åtte års misjonærtjeneste på Madagaskar. Og som de siste ti årene har vært styreleder i Avaldsnes IL og aktivt bidratt i klubbens elitesatsing på kvinnefotball.

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Jeg har latt meg utfordre. Den stillingen gir utrolig store muligheter til å være med på å prege bispedømmet.

– Bisperollen er mangfoldig. Hva er du best som – inspirator, administrator eller kirkelig frontfigur?

– Jeg tror jeg er rimelig flink på alle disse områdene. Jeg synes det er spennende å kunne inspirere, administrasjon går veldig greit for meg – og det å fronte saker jeg har tro på, synes jeg er kjekt.

14. JUNI: Jakten på ny biskop har startet

– Hvilke ledererfaringer mener du gjør deg til en god bispekandidat?

– Jeg har bred erfaring som leder, blant annet fra en internasjonal kontekst. Jeg har både som prost, idrettsleder og styreleder i Kirkens Familievern erfaring med å få enheter som spriker litt til å fungere sammen.

Egenvurderingen

Hvordan vil du karakterisere deg selv som person?

– Jeg er en allmennpraktiker og leder som er glad i å utøve prestetjeneste og bygge menighet. Jeg har stor bredde i det jeg engasjerer meg i, med god arbeidsevne og ikke redd for å ta lederansvar. Jeg har jevnt godt humør, pågangsmot og kommer lett i kontakt med folk. Jeg er målrettet, men har blitt mer tålmodig og lært at det kan være lurt å gå en ekstra runde før veien videre stakes ut. Jeg er verken konfliktsky eller konfliktskapende, men prøver å bygge relasjoner og skape tillit. Jeg er en lagspiller som liker å jobbe sammen med andre. Jeg er god til å tenke flere tanker samtidig for å finne de beste løsninger. Det viktigste for meg er at jeg er glad i Jesus og blir glad i og har stor respekt for mennesker jeg møter.

– Hva er din svakhet som leder?

– Jeg tror ikke jeg har noen spesielle. Jeg husker riktignok ikke navn så godt som nåværende biskop gjør. Andre eventuelle svakheter vil bli godt kompensert av de ansatte ved bispedømmekontoret.

– Hva vil du tilføre Bispemøtet av ny kompetanse?

– Å ha vært i en misjonssetting, i møte med andre meninger og med respekt for andre kulturer og religioner, kan bety mye for å forstå det mer tverrkulturelle og tverreligiøse Rogaland og Norge. Idretten, Norges største folkebevegelse nest etter kirken, har gitt meg stort nettverk, verdifull erfaring og kontakt med folk flest.

– Hva mener du er karakteristisk for Stavanger bispedømme til forskjell fra andre bispedømmer, og hvilke utfordringer gir dette for bispetjenesten der?

– Jeg har hatt hele min tjeneste i Den norske kirke her. Vi har et bredt folkekirkelig og lavkirkelig engasjement. Her har det foregått meningsplanting og kirkebygging som mangler sidestykke. Rogaland bærer mye av inntektene til mange av misjonsorganisasjonene. Målsettingen må være å fornye engasjementet til disse kjernetroppene videre til nye generasjoner.

– Når var du sist forkynner i et bedehus eller deltaker på et bedehusmøte?

– Det er bare et par uker siden jeg forkynte til ungdommer på bedehuset Karmel her på Avaldsnes. For seks uker siden var jeg forkynner på stevnehelg for Normisjon.

– Hvordan vil du med en setning definere begrepet «folkekirke»?

– Folkekirke er for meg alle kirkens medlemmer, de jeg møter til hverdags i min prestetjeneste i ulike sammenhenger – ofte eller mer sjelden.

I vår bibel står det om både frelse og fortapelse som en del av vårt trosgrunnlag. Jesus snakker om en dom vi kan bli frelst fra.

– Hva mener du er den største sosialetiske utfordring som Den norske kirke nå må engasjere seg i?

– At ulikhetene mellom fattige og rike i verden blir stadig større. Med skam tenker jeg for eksempel på livsvilkårene de fattigste menneskene på Madagaskar, verdens fjerde fattigste land og landet der jeg har hatt min misjonærtjeneste, lever under.

– «Som biskop i oljefylket Rogaland, er jeg urolig for hvilken rolle vi som region spiller i møte med klimautfordringene. Det kan virke som vi har etablert en kultur der egen velstand i praksis blir viktigere enn engasjement for de som lider nød», skrev biskop Erling Pettersen i 2012. Hva vil ditt budskap til oljenæringen i Rogaland være i 2016?

– Oljenæringen har gitt Rogaland en velstand som gjør det mulig for oss å hjelpe mennesker andre steder i verden. Næringen har gått gjennom en tøff periode med arbeidsløshet. Kanskje kan det hjelpe oss til å se også andre mennesker som sliter og igjen ta ansvar slik de gjorde i 1842 da misjonsvenner med enkle midler ville bidra til at verden skulle bli et bedre sted å leve.

15. SEPTEMBER: Derfor er det kun én kvinne som vil bli biskop

– Hvordan vil du som biskop forholde deg til et menighetsråd som vil forhindre at vigsel av likekjønnede foretas i deres lokale kirke?

– Et menighetsråd har ikke mulighet for å gjøre det. Kirkemøtet har gjort et lovlig vedtak vi må forholde oss til. Men jeg ville gått i dialog med menighetsrådet samtidig som jeg ville holdt fast ved hva kirkemøte-vedtaket innebærer.

Enten/eller?

Retreat eller Oase-stevne?

– Jeg har vært begge steder, men tar retreat hvis jeg skal velge.

Bedehus eller katedral?

– Bedehus.

Alfred Hauge eller Arne Garborg?

Alfred Hauge.

TV-fotballkamp eller treningsstudio?

– TV-fotballkamp.

Kanariøyene eller jærstrendene?

– Sandstrand på Madagaskar, dernest Jærstrendene.

Revy eller opera?

Revy

– Biskop emeritus Tor B. Jørgensen har utløst debatt etter at han nylig skrev at det er tid for å si tydelig: «Ingen skal gå fortapt, komme til helvete eller leve borte fra Gud i all evighet.» Er du enig med Jørgensen?

– Nei. Jeg er overrasket over den pensjonerte biskopens frimodighet på dette. Vi skulle ønske det var sånn at vi kunne si det han sier. Men i vår bibel står det om både frelse og fortapelse som en del av vårt trosgrunnlag. Jesus snakker om en dom vi kan bli frelst fra.

– Hva er kjernen i din forkynnelse?

– Johannes 3,16: «For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv». Evangeliet om Jesus er den røde tråden, med veldig mange forskjellige fasetter, både om forvaltningen av skaperverket og om å bygge fellesskap.

Ny biskop

Stavanger bispedømmeråd har nominert fem bispekandidater.

Alle prester og andre i vigslede stillinger i bispedømmet, samt alle Den norske kirkes proster og teologiske professorer, skal innen 28. oktober gi stemme til de tre personer som de vil rangere som de beste bispekandidater.

Stavanger bispedømmeråd og de 12 biskopene, skal innen 16. november uttale seg om hvem av de tre kandidatene som totalt har fått flest stemmer, de anser mest skikket til å bli utnevnt. Biskopene skal grunngi sin uttalelse.

Kirkerådet ansetter på sitt møte i Stavanger 8. – 9. desember én av disse tre kandidatene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter