Klima

Håper Siv Jensen har lært fra i fjor

Regjeringen har tidenes anledning til å legge fram et miljøbudsjett, mener miljøorganisasjoner.

– Jeg håper virkelig ikke det blir som i fjor, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF.

– Det var en voldsom oppvask. Jeg håper regjeringen har lært og legger fram et budsjett som er mindre miljøfiendtlig, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– I år vil det se enda dummere ut å la være å øke avgiftene på bensin og diesel, fordi oljeprisen har gått ned, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

– Vi har store forventninger til at regjeringen bruker avgifter til å drive frem grønne skift i alle sektorer. Oljeprisen har falt så mye at vi risikerer at gevinsten av andre tiltak blir spist opp, sier Marius Holm, daglig leder i Zero.

LES ERLING RIMEHAUGS KOMMENTAR: «La Nordsjøens skatter betale folkets skatter» het et gammelt Frp-slagord

Turbulent

Jensen i WWF mener at det viktigste regjeringen kan gjøre i statsbudsjettet, er å kutte i satsing og subsidier for olje og gass, og gjerne avslutte leterefusjonsordningen, der staten betaler 78 prosent av leteutgiftene til selskaper som går med underskudd.

– Hvor sannsynlig er det?

– Jeg er evig optimist. Hvis man mener alvor med at vi skal omstille fra fossil energi til fornybar og ser endringene som skjer ute i verden, burde man forvente det. Vi kan ikke fortsette å putte penger inn i det vi skal omstille oss bort fra, i stedet for det vi skal leve av i fremtiden, sier Jensen.

Hun mener at regjeringen har større mulighet enn før til å ta de vanskelige valgene. Å kutte leterefusjonsordningen kan frigi 2,1 milliarder kroner.

Jensen viser til at tidene er turbulente med humanitære katastrofer som banker på Norges dører, og dårlige tider i oljebransjen gjør at Norge må omstille. Dessuten viste kommunevalget at det blåser en grønn vind over landet, understreker hun.

– Regjeringen har aldri hatt større mulighet til å sette klima, miljø og fornybar energi øverst på dagsorden, sier Jensen.

LES MER: Merk deg ordet «utslippsbudsjett»

Lever av naturen

Naturvernforbundet forventer særlig at regjeringen kommer med en kraftig innsats for å ta vare på norsk natur.

– I fjor ble det forsøkt kuttet her, men Venstre og KrF fikk rettet opp en del av det. Naturen er ikke bare et sted der vi kan søke rekreasjon og gode livsopplevelser, det er selve grunnlaget for vårt liv, sier Haltbrekken.

Han forventer at regjeringen bevilger mer til skogvern, til å opprette nye nasjonalparker og til å intensivere arbeidet for å beskytte arter som er truet av utryddelse.

Haltbrekken konstaterer også at de norske klimagassutslippene ikke går ned, men holder seg på samme nivå. Han forventer at budsjettet satser kraftig på bygging og vedlikehold av jernbane og kollektivløsninger, og at pengene tas fra motorveiprosjekter.

LES KOMMENTAR: Norske politikere bruker altfor mye penger

Bil og fly

Hermstad i Framtiden i våre hender understreker at det å bruke avgifter og økonomiske fordeler til å styre folks forbruk, virker. Han mener at regjeringen må skru opp avgiftene på flydrivstoff og bilkjøring basert på bensin og diesel. Elbilsalget utgjør nå 18-20 prosent av nybilsalget.

– Skal det opp på 100 prosent, må både engangsavgiften og drivstoffavgiftene økes. Bensinprisen er nå latterlig lav og nede i 12-13 kroner literen. Det er så billig at det fort blir mindre interessant å velge elbiler og å redusere bilbruken, sier Hermstad.

Han mener at regjeringen kan skape nye arbeidsplasser ved å bygge ut ladestasjoner for elbil.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Enøk hjemme

Marius Holm i Zero forventer at regjeringen kommer med det lenge annonserte skattefradraget for energisparende tiltak i hjemmet (Enøk).

– Vi har jobbet for det i mange år, men er bekymret for om det som kommer er nok, og om det omfatter vindusutskifting og isolasjon. Jeg spår at det kan bli kamp i Stortinget.

Zero mener at alle gode energitiltak i folks boliger må inn i skattefritaket, ikke bare det smale utvalget Enova gir støtte til i dag, som varmepumper og vannbåren varme. Holm er kritisk til at regjeringen har «avpolitisert» mange miljøtiltak ved å legge dem til Enova.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima