Nyheter

Håper på ny teknologi

Ny forskning kan gi muligheten til å lage kunstige blodceller. Det er gode nyheter for Jehovas vitner. – Blodoverføring kan unngås på en effektiv måte, sier talsmann.

– Kunstige blodstamceller, laget fra vanlige vevsceller, er noe helt nytt og har veldig spennende utsikter, sier Haakon Breien Benestad, professor emeritus ved Det medisinske fakultet ved UiO.

En ny undersøkelse viser at dødsraten er hele tolv ganger høyere for de som nekter blodoverføring i behandlingen av visse typer blodkreft. I oktober døde to kanadiske kvinner i barsel. Årsaken var at de av religiøse grunner nektet blodoverføring.

Standpunktet er særlig forbundet med trossamfunnet Jehovas vitner. På sine nettsider henviser de til en rekke steder i Det gamle testamentet, samt Apostlenes gjerninger som begrunnelse for at de ikke ønsker blodoverføring.

«Gud ser det slik at blodet representerer livet. Så når vi ikke vil ta imot blodoverføring er det både av lydighet mot Gud og av respekt for ham som livets giver», forklarer organisasjonen.

Det finnes også enkeltpersoner og små grupper innenfor andre religioner som motsetter seg blodoverføring.

LES OGSÅ: Nekter å respektere blodnekt

Stamceller

Nå kan ny forskning gjøre det lettere for Jehovas vitner å leve i overensstemmelse med sine religiøse overbevisninger.

To amerikanske forskningsgrupper har for første gang i historien lykkes i å skape kunstige blodstamceller i mus. Det innebærer at man i en del tilfeller der man tidligere har måttet overføre blod fra en donor, heller kan få kroppen til å skape egne blodceller. Det var tidsskriftet Genialt som først omtalte saken.

– Dette er absolutt lovende og spennende. Hvis blodet blir kunstig fremstilt, vil det være noe alle Jehovas vitner kan bli behandlet med, sier Dag-Erik Kristoffersen, talsmann for 
Jehovas vitner i Skandinavia.

«Overoptimistisk.»

Trossamfunnet er tidligere beskyldt for å underkommunisere farene ved å nekte blodoverføring. I fjor ble vitnene nektet statsstøtte i Sverige på grunn av motstanden mot blodoverføring.

Selv peker Kristoffersen på behandlingstilbud som ikke involverer blodoverføring.

– Totalpakken er viktig. Når tverrfaglige team gjør systematisk bruk av flere forskjellige strategier for alternativer til transfusjon, kan blodoverføring unngås på en trygg og effektiv måte, sier han.

Hege Kristin Ringnes arbeider med en PhD-grad i religionspsykologi ved Det teologiske menighetsfakultet. Sammen med professor Harald Hegstad har hun forsket på Jehovas vitners motstand mot blodoverføring. Rignes forteller at den rasjonelle og medisinske måten Jehovas vitner svarer på spørsmål om blodoverføring underbygger det hun fant i sin egen studie.

– De velger slik et overoptimistisk perspektiv, og sier ikke eksplisitt at de er villig til å dø for troen sin, men det ligger implisitt. At man kan dø som en konsekvens av å nekte blodtrans
fusjon blir ikke kommunisert i litteratur eller på menighetsmøter, sier Ringnes.

Hun håper fremstillingen av kunstige blodstamceller kan gjøre 
det lettere for vitnene å motta livreddende behandling.

– Det er vanskelig å vite at enkelte Jehovas vitner dør unødvendig tidlig på grunn av deres bibeltolkning.

LES OGSÅ: Premierte par fra forbudt trossamfunn

Erstatte blodoverføring

Medisinprofessor Haakon Breien 
Benestad sier det antageligvis er en stund til den nye teknologien kan brukes på mennesker, og at den bør testes grundig ut i dyreforsøk før man gir seg i kast med pasienter.

Han mener det likevel må betraktes som et stort medisinsk fremskritt. Kunstige blodstamceller kan trolig danne modne røde blodceller.

– Da kan man erstatte en del inngrep der man i dag bruker blodoverføring, for eksempel ved den arvelige middelhavs-anemien, sier han.

Den nye teknologien kan imidlertid ikke dekke det akutte behovet for blod som kan oppstå ved kompliserte fødsler eller ulykker.

– Med denne teknologien vil kanskje en del Jehovas vitner ta i mot behandling for en del kroniske sykdommer, siden blodet er laget fra pasientens eget vev. Det er bra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter