Nyheter

Håper KRIK står støtt i samlivsspørsmålet

– Det har vært godt å være medlem av KRIK, fordi jeg har følt at organisasjonen støtter meg i det valget jeg har tatt om ikke å leve ut de følelsene jeg kjenner på, sier homofil KRIK-medlem.

– KRIK har alltid stått for det tradisjonelle ekteskapssynet. Formuleringen om «mann og kvinne» var en naturlig presisering i etterkant av Den norske kirkes vedtak om vigsel av likekjønnede.

Det sier «Thomas», som er mangeårig KRIK-medlem og homofil, og ønsker å være anonym i denne artikkelen. «Thomas» forteller at han aldri har opplevd utestengning eller diskriminering på grunn av sin legning i KRIK.

– Det har vært godt å være medlem av KRIK, fordi jeg har følt at organisasjonen støtter meg i det valget jeg har tatt om ikke å leve ut de følelsene jeg kjenner på. I KRIK har jeg folk rundt meg som deler det synet og som støtter meg. Jeg mener Bibelen er klar i sin tale, og derfor står for det tradisjonelle ekteskapssynet, i likhet med KRIK.

LES MER: Mener KRIK har strammet inn 

Harde fronter

Sist uke skrev Vårt Land om konflikten rundt «spilleregler for ledere» i KRIK, etter at KRIK-medlem Bjørnar Vetrhus skrev et Facebook-innlegg der han kritiserte ledelsens håndtering av uenighetene i KRIK innad.

LES MER: Frontene mobiliserer foran KRIKs generalforsamling

Vetrhus mener det er uryddig at formuleringen om at «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samling», altså at homofilt samlevende ikke kan være ledere i KRIK, ble satt inn igjen i regelverket uten at dette ble drøftet med generalforsamlingen. Generalsekretær Erlend Ekroll sier på sin side at ekteskapssynet til KRIK har stått fast siden oppstarten i 1981, og at formuleringen om mann og kvinne ved en feil ble tatt ut for noen år siden.

– Hvordan har du opplevd debatten om spillereglene?

– Jeg frykter det vil bli vanskeligere å ta det samme valget som meg: Det ikke å skulle leve ut ens homofile følelser. Ellers i samfunnet blir ikke valget om ikke å praktisere sin seksualitet akseptert, og jeg håper at KRIK fortsetter å støtte oss som tar det valget, sier «Thomas».

Nå mobiliserer frontene i forkant av KRIKs generalforsamling i Hemsedal 8. september, der det skal stemmes over hvorvidt formuleringen om ekteskap «mellom mann og kvinne» skal tas ut av spillereglene. Styreleder Erlend Haus sa sist uke at han frykter konflikten rundt spillereglene kan «føre til splittelse i organisasjonen».

LES MER: – Idrettsfokuset har gjort det lettere for KRIK å leve med store teologiske og kulturelle forskjeller

Uendret

«Thomas» sier han kjenner flere som er i samme situasjon som ham. Den unge mannen sier at han ikke opplever at KRIKs samlivssyn har endret seg, og sier han ikke tror spillereglene vil gjøre det vanskelig for ungdommer å være med i KRIK.

– KRIK har alltid tiltrukket seg barn og ungdom fra hele Norge, både kristne og ikke-kristne. Alle, uansett bakgrunn, har blitt inkludert, fordi man fokuserer på idrett og det sentrale i evangeliet. Så jeg tror ikke spillereglene vil bli noe problem.

– Innstramming

Vegard Tjørhom ble ansatt som distriktsmedarbeider i KRIK Oslo i 2009. I motsetning til «Thomas» mener Tjørhom å ha sett at KRIK-ledelsen har strammet inn rommet for homofile i KRIK de seneste årene.

– I 2009 kunne man være kjæreste med en av samme kjønn og samtidig være leder i KRIK, nå virker det som om dette ikke er OK lengre. Det er i så fall en trist utvikling, for jeg opplevde å bli godt tatt imot da jeg sto frem som homofil for KRIK-ledelsen i 2009, sier Vegard Tjørhom.

Vårt Land har bedt generalsekretær Erling Ekroll om å kommentere saken. Han henviser til KRIKs styreleder Erlend Haus, som Vårt Land ikke har lykkes med å komme i kontakt med.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter