Nyheter

Mener KRIK har strammet inn

KRIK-ledelsen avviser å ha strammet inn på organisasjonens retningslinjer i homofilispørsmålet. Vegard Tjørhom har opplevd det annerledes.

– I 2009 kunne man være kjæreste med en av samme kjønn og samtidig være leder i KRIK, nå virker det som om dette ikke er OK lengre. Det er i så fall en trist utvikling, for jeg opplevde å bli godt tatt imot da jeg sto frem som homofil for KRIK-ledelsen i 2009, sier Vegard Tjørhom.

Tjørhom er en av mange tidligere eller nåværende KRIK-ere som har engasjert seg i debatten rundt spillereglene i KRIK, som Vårt Land skrev om i forrige uke. Diskusjonen handler om hvorvidt homofilt samlevende skal kunne være ledere i KRIK. Saken skal opp til avstemning på KRIKs generalforsamling 8. september. Et av diskusjonstemaene er hvorvidt den nåværende ledelsen har dratt KRIK i konservativ retning i homofili-saken, eller om KRIK fra begynnelsen av har stått stødig på den konservative siden i dette spørsmålet.

LES MER: Frontene mobiliserer foran KRIKs generalforsamling

Endret

Vegard Tjørhom ble ansatt som distriktsmedarbeider i KRIK Oslo i 2009. I den forbindelse ble han bedt om å skrive under på at han skulle følge noen retningslinjer, deriblant en formulering om samliv som han «mener å huske handlet om at ekteskap er Guds gode ordning for samliv».

– For å være sikker på hva det betydde i mitt tilfelle henvendte jeg meg til min sjef, som igjen henvendte seg til daværende generalsekretær Kjell Markset. Jeg fikk beskjed om at formuleringen gjaldt samboerskap for både heterofile og homofile, og at jeg kunne bli kjæreste med en mann og likevel være ansatt i KRIK. Da følte jeg at KRIK likestilte homofile og heterofile, og at det var samboerskap som ble omtalt i retningslinjene, uavhengig av legning, sier Tjørhom, som sier han ikke ville ha skrevet under på et regelverk som sa at han ikke kunne få kjæreste mens han var leder i KRIK.

Han mener dette viser at det siden 2009 har skjedd en endring i hvordan KRIK-ledelsen ser på spørsmålet.

LES MER: Håper KRIK står støtt i samlivsspørsmålet

Viktig

Signalene som gis fra den nåværende KRIK-ledelsen, bekymrer ham.

– Når man setter homofile kjæresteforhold i en særstilling på denne måten, kan det lett oppfattes som at det i praksis ikke er rom for homofile i KRIK. Det som gjør meg mest bekymret er tanken på de ungdommene som er i KRIK i dag og som sliter med seksualiteten sin. Hva blir de fortalt om de forteller en av sine dypeste hemmeligheter til en KRIK-leder?

Tjørhom sier at han skulle ønske at KRIK var bevisst på å rekruttere gode homofile forbilder for ungdommene i organisasjonen.

– Men i stedet gjør de altså det motsatte. Jeg håper KRIK-ledelsen er klar over hvor vondt dette kan føles for de som allerede har nok å tenke på, sier Tjørhom.

– Styreleder Erlend Haus sier han er redd for en splittelse i organisasjonen. Er saken viktig nok til å sette KRIKs fremtid på spill?

– Jeg tenker det finnes mange viktigere temaer som KRIK burde engasjere seg i enn å stenge homofile ledere ute. Seksualitet er viktig, og stikker dypt i mange menneskers identitet og følelsesliv. Derfor synes jeg det er nedslående at ledelsen er villig til å risikere en splittelse i organisasjonen på grunn av akkurat dette spørsmålet, sier han.

Vårt Land har bedt generalsekretær Erling Ekroll om å kommentere saken. Han henviser til KRIKs styreleder Erlend Haus, som Vårt Land ikke har lykkes med å komme i kontakt med.

LES MER: – Idrettsfokuset har gjort det lettere for KRIK å leve med store teologiske og kulturelle forskjeller

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter