Nyheter

Han tørker gledestårer

Kai Steffen Østensen jubler. Nå kan han få gifte seg i kirken – når den dagen kommer. Vigsels­motstanderne fortviler.

– Jeg har grått mye i dag, men det har vært gledestårer. Nå har vi fått det vi har kjempet for, sier Kai Steffen Østensen til Vårt Land.

21-åringen, som er kirkemøte­delegat fra Agder og Telemark bispedømme, har nettopp hørt resultatet av avstemningen på forslaget om at Den norske kirke skal utarbeide en vigselsliturgi for likekjønnede par:

88 av 116 delegater stemte for (se egen sak om selve vedtaket).

LES MER: Fire kvinner til topps i kirken

Liturgien skal etter planen vedtas neste gang Kirkemøtet samles, i januar 2017. Dermed får kirken to liturgier: En klassisk som sier at ekteskapet er mellom mann og kvinne, og en ny, felles liturgi som kan brukes av både homofile og heterofile par.

Respekt

Østensen sier det har vært tøft å behandle saken på årets møte:

– Som åpen homofil har det vært krevende å sitte i kirkemøte­komiteen som har behandlet liturgisaken og måtte ta inn over meg at vi er så grunnleggende uenige i syn. Men jeg respekterer det. Jeg er takknemlig for at vi har sagt at vi er uenige i sak, men har bestemt oss for å leve med to syn.

Nå gleder han seg til å komme tilbake til bispedømmet og lokalmenigheten:

– Nå skal jeg være med på å skape en folkekirke for alle.

– Hva sier du til dem som nå vurderer å melde seg ut av Den norske kirke?

– Vi har lagt til rette for at det kan være en konservativ liturgi, så de som vurderer å melde seg ut bør slett ikke gjøre det.

LES MER: Kristin Gunleiksrud Raaum er kirkens nye toppleder

Skuffelse

Før 88 delegater ­hevet stemmekortene og avgjorde­ saken, var det et følelsesladet ordskifte. Flere kirkemøtedelegater uttrykte stor fortvilelse over situasjonen:

– Ekteskapet er mellom mann og kvinne, så grensen går her. Jeg er ikke med på å innføre ny liturgi, sa Marie Klakegg Grastveit fra Stavanger bispedømme. Hun ba om at flest mulig stemte for mindretallets syn.

Rolf Magne Haukalid, også han fra Stavanger bispedømme, var enig:

– Jeg preges av skuffelse og sorg. Vedtaket strider mot Bibelen, som sier at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Derfor finner jeg det vanskelig, ja, nesten umulig å leve med to syn.

Også Jostein Ådna fra Stavanger mente flertallet var på ville veier:

– De som innfører en ny, kirkelig lære om ekteskapet, må kunne bevise dette. En slik teologisk bevisføring er ikke gitt.

LES MER: Over halvparten av Kirkemøtet på talerstolen

Klassisk

Biskopene mener man bør klare å leve godt med to vigselsliturgier:

– Vi ønsker ikke denne saken utsatt. Et samlet bispemøte står derfor bak forslaget til vedtak, opplyste preses Helga Haugland Byfuglien i gårsdagens debatt.

I helgen sa både biskop Ingeborg Midttømme og Stein Reinertsen at de ikke ville ha en ny liturgi som både likekjønnede og ulikekjønnede kunne bruke. Men i løpet av det siste døgnet var de inne i «bispe-folden».

Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark bispedømme var ­tydelig på hvor han står:

– Jeg tilhører mindretallet. Men vi biskoper har kommet fram til at liturgiforslaget er en farbar vei videre, for det klassiske synet er ivaretatt. Vi kan leve sammen i kirken med to liturgier.

Primært

Øivind Benestad fra Agder og Telemark bispedømme var langt fra overbevist om at kirken vil ha to liturgier i lang tid framover:

– Åpen folkekirke er overtydelige på at de ønsker én liturgi.

Leder i Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, innrømmet at de har et primærstandpunkt; én liturgi for alle par som ønsker vigsel:

– Men her har vi skapt noe sammen, sa han om forslaget om å ha to liturgier side om side.

Trans

I debatten fikk kirkemøtedelegatene tydelige utfordringer fra folkevalgte som mener Den norske kirke må klare å møte mennesker med ulike seksuelle legninger:

– Jeg er transseksuell. Jeg finnes i aller høyeste grad – det må kirken forholde seg til, sa Alex Ramstad Døsvik fra Nidaros ­bispedømme og la til:

– Og Gud er stolt over skaperverket sitt.

Da brøt det ut applaus i møtesalen på kirkemøtet, og påtroppende kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum kom bort til Døsvik og gav ham en klem.

Kari Helene Skog fra Nord-Hålogaland fulgte opp Døsviks bønn:

– I dag åpner vi opp fellesskapet, derfor må vi klare å ivareta LHBT-erne i Den norske kirke. Vi må øke kirkas rosas kompetanse. Det betyr at vi må starte helingsarbeidet, sa Skog, som har fortalt Vårt Land at hun har vært gift med en kvinne før hun ble gift med en mann.

HISTORISK GJENNOMGANG: Kirkens homofilistrid fra 1992 og fram til kirkevalget 2015

GRAFIKK: Alt om Kirkemøtets medlemmer

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter