Nyheter

Hammerfest: 33 barn forsvant – 20 fortsatt borte

Siden 2014 har 20 norsk-somaliske barn forsvunnet fra Hammerfest.

– Vi er bekymret for kjønnslemlesting, at barna giftes bort eller sendes på koranskoler, sier Arve Paulsen, kommunalsjef Barn og unge i Hammerfest kommune.

Lokalavisen Hammerfestingen skrev 4. desember at 33 barn fra syv familier var borte fra Hammerfest.

Til Vårt land forteller Arve Paulsen at undersøkelser kommunen har gjort viser at tre av familier er kan gjøres rede for. To av dem har utvandret og en familie har flyttet til en annen norsk kommune.

– Nå har vi gått inn i alle sakene, og da ser vi at to av disse familiene er registrert utvandret. En familie som er registrert i en annen kommune. De er ikke lenger bosatt i Hammerfest.

Han understreker at dette ikke er innbyggere som er i introduksjonsprogrammet for flyktninger, men helt vanlige, fast bosatte, innbyggere i Hammerfest.

 

20 barn er borte

Men det er fortsatt 20 barn fra fire familier som er sendt til utlandet. Familiene er folkeregistrert i Hammerfest, og barna er norske statsborgere. Sakene er fra 2014 fram til i dag.

– Dette er barn som har dratt på sommerferie og ikke kommet tilbake, sier Paulsen.

Han forteller at de som har jobbet med å oppklare sakene har blitt fortalt ulike historier fra foreldrene om hvor de drar.

– Noen forteller at de er på ferie i Dubai, andre sier at de skal på ferie til London, eller at de skal besøke en syk slektning i Somalia, sier Paulsen.

Vet ikke om foreldrene snakker sant

Paulsen forteller at de har forsøkt å oppnå kontakt med barna i alle tilfellene.

– I noen av disse lykkes med å få kontakt, og får beskjed om at familien er i Somalia, Dubai eller i London. Det er i de tilfellene der en eller begge foreldrene er igjen i Norge, sier Paulsen.

– Snakker de sant?

– Det er vanskelig for oss å etterprøve den informasjonen. Vi konstaterer at de ikke er her, sier Paulsen.

– Hva hadde skjedd hvis dette var en etnisk norsk skoleklasse?

Stortingspolitiker for Frp, Silje Hjemdal, har sendt skriftlig spørsmål til Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad om saken.

Hun tror saken i Hammerfest bare er toppen av isfjellet på et nasjonalt problem.

– Jeg tror det er store mørketall nasjonalt. Vi har sett det tidligere at elever ikke kommer tilbake etter sommerferien. Vi må en ha en større kartlegging av hvor omfattende dette problemet er, sier Hjemdal.

Hun tror den manglende oversikten skyldes at det er norsk-somaliske barn.

– Hvis dette hadde vært etnisk norske barn, tror jeg vi hadde hatt en helt annen oversikt. Mange ville reagert hvis en hel skoleklasse med etnisk norske barn ikke kom tilbake etter ferie. Vi skal selvfølgelig finne ut av dette med disse barna også, de er norske statsborgere, sier Hjemdal.

Passnapping – er det nok?

Nylig vedtok Stortinget at det skal bli mulig å frata barn pass og ID-papirer hvis det er mistanke om at de kan utsettes for skade i utlandet. Hjemdal frontet det vedtaket som viktig for å stoppe at barn blir utsatt for overgrep i utlandet.

– Du kan fortsatt ikke nekte foreldre å ta med barna sine på ferie, hva løser dette egentlig dette?

– Jeg tror ikke det løser alt, men det gir en mulighet til å hindre utreise før det skjer. Vi har sett før at lærere er bekymret for at disse barna reiser, og da kan vi ta affære før de drar. I utgangspunktet er det et verktøy for å hindre at flere barn reiser ut av landet, for å avverge omsorgssvikt og vold.

Dette svarer ministeren

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at barnevernet og andre norske myndigheter trygger barns rettigheter i tilfeller der barn sendes ut av landet? er spørsmålet Silje Hjemdal har stilt til barneminister Ropstad.

Begrunnelsen for at spørsmålet er stilt er forsvinningene i Hammerfest.

I svaret fra står det ingenting konkret om Hammerfest-sakene.

Tror andre kommuner har samme problem

Kommunalsjef Paulsen innrømmer at de ikke har hatt kontroll.

– Vi har ikke samhandlet godt nok, da oppdager vi ting for sent, sier han.

Andre kommuner kan lære av Hammerfest, mener han.

– De kan lære av våre feil. Det må jobbes systematisk med å ha en god dialog med miljøet, og tidlig erkjenne at det er en potensiell utfordring der. De må jobbe med holdninger, dialog og kunnskap, sier Paulsen

Ønsker du deg flere, konkrete virkemidler?

– Jeg skulle ønske at vi, som nasjon, tok innover oss dette på en ordentlig måte. I dialog kan vi finne ut av hvordan vi kan være i forkant i slike situasjoner, og ikke i etterkant. Kommunen er ikke politi, vi skal sørge for rettighetene til våre innbyggere er ivaretatt, sier Paulsen.

Les mer om barn som etterlates i utlandet:

Et titalls barn etterlates årlig i høyrisikoland av sine foreldre. Azra Kurtovic synes det er utfordrende å hjelpe elever som ofte kommer til henne dagen før de reiser

Frp misfornøyd – krever enda strengere tilsyn med «koranskoler»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter