Nyheter

Gudløs skole 
ga radikalisering

Radikal islam vinner stadig frem i ­Niger. Det sekulære, franskinspirerte skolesystemet har lagt grunnlaget, mener bistandsleder.

99 prosent av Nigers befolkning er muslimer. Den siste prosenten er fordelt på tradisjonelle religioner og kristendom. De er igjen fordelt på katolikker og protestanter.

– Det er ingen spøk når vi kaller oss en minoritet, sier Zakariya Abdou.

Han er regionaldirektør for Strømmestiftelsen i Vest-Afrika. Han tilhører den knappe prosenten kristne i Niger. Landet er verdens fattigste og har verdens høyeste fødselsrate. I Niger og landene rundt går så mange som tre millioner barn uten skolegang.

LES OGSÅ: Europa får unges råd mot ekstremisme

– Dette er en tikkende sosial bombe. Dette er de heteste fremtidige kandidatene for flyktningbåtene over Middelhavet. Og enda verre, dette er de heteste kandidatene for radikalisering, advarer Abdou.

Radikaliseringen foregår i hele regionen. Både Boko Haram fra Nigeria og Al Qaida fra Mali rekrutterer og misjonerer inn i Niger. Men også innenfra skyves Nigers muslimer mot det mer radikale.

– Før demokratiet kjente man bare til en tolerant og liberal islam i Niger. Men etter hvert har mer radikale impulser utenfra påvirket teologien her hjemme, sier Abdou.

Han mener samfunnet er uforberedt på religionsdebatt på grunn av arven fra koloniherrene, det franske sekulære skolesystemet.

– I andre land finnes alle religioner på læreplanen, så uansett hva din religion er, så lærer du også om de andre. Men Niger har arvet en sekulær læreplan fra franskmennene, uten religionsundervisning. Det er mangelen på kunnskap og undervisning om dette som starter brannene i landet vårt.

Det kan være for sent å rette opp i det nå, frykter han. Systemet har ikke plass eller ressurser til alle landets barn, og stadig flere foreldre sender ungene til muslimske skoler, madrasaer, fremfor den offentlige vestlig-inspirerte skolen.

Oppfattes som kristelig

Etter at det franske satirebladet Charlie Hebdo trykket en tegning av profeten Mohammed ble ti mennesker drept og så mange som 75 kirker brent i Niger. Abdou og Strømmestiftelsen frykter for fremtiden til den kristne minoriteten om utviklingen fortsetter.

– Det kan nok være vanskelig for folk i Vesten å forstå koblingen, men den radikale islamistiske fortellingen handler om å lage et skille mellom islam og ikke-islam. Alt som ikke er islamsk er vestlig, og alt som er vestlig er kristent. Derfor måtte kristne i Niger ta skylda for noe et ikke-religiøst satireblad i Frankrike trykket.

LES OGSÅ: Bruker pisk for å skape østerriksk islam

Nøkkelen

I juli møtes Nigers og Norges statsministere i Oslo for å snakke om utdanning.

– Religionen er sentral i alles liv i Vest-Afrika. Kunnskapen om den er nøkkelen til en fredelig fremtid, sier Abdou.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter