Nyheter

Verdikonservative frykter å tape KrF

Verdikonservative Høyre-profiler frykter at deres fløy sakker akterut hvis KrF følger Hareide til venstresiden.

– Det er en styrke for oss at vi kan søke støtte hos KrF for våre saker. Vi kan ta med oss støtten inn i vår stortingsgruppe og bruke det til å fremme våre saker internt. Nå er det heldigvis slik at mange er verdikonservative i vår gruppe, men det er også noen med et mer liberalistisk syn, sier stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen (H).

Høyre er et parti som i mange saker balanserer verdikonservative og liberale strømninger. Flere kilder sier til Vårt Land at partiets stortingsgruppe i noen verdispørsmål er delt i mellom to fløyer, og at stortingsgruppen heller i en mer verdikonservativ retning enn partiets landsmøte.

– På landsmøtet i vår led dere flere nederlag. Nå kan KrF forlate dere. Er den verdikonservative fløyen truet, Mathisen?

– Det håper jeg ikke, men det er vanskelig å spå. Vi er et stort parti, og det vil alltid være meningsbrytning hos oss. Debatten om sorteringssamfunet vil være levende i Høyre lenge, sier Mathisen.

Les også: Grøvan: Har hele tiden ønsket vippeposisjon.

Best sammen. Hårek Elvenes (H) er ofte synlig i debatter- om utenriks og forsvarspolitikk. Men før KrFs retningsvalg frykter han at den verdikonservative fløyen i Høyre kan bli skadelidende hvis KrF velger en Støre-ledet regjering.

– Jan P. Syse sa i sin tid at når Høyre og KrF samarbeider får de fram det beste i hverandre. Høyre og KrFs verdifelleskap strekker seg over flere tiår, og Syses ord gjelder også i dag, sier Hårek Elvenes, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for Høyre.

Les også: Fedrene var med å starte partiet – nå gir de Hareide ros.

Går langt tilbake. Hallvard Notaker er historiker ved Universitetet i Oslo, og har skrevet Høyres historie 1975-2005. Han mener at partiene Høyre samarbeider med for å styre påvirker hvem som har størst innflytelse internt i partiets stortingsgruppe.

– Dersom KrF ikke er blant dem, vil de som er opptatt av en mer konservativ linje i spørsmål om bioteknologi og familiepolitikk stå svakere, sier Notaker.

Han viser til eksempler fra Høyres forrige langvarige regjeringsperiode, hvor Willoch og andre som ønsket en tradisjonell familiepolitikk, hentet støtte fra KrF.

– De ville forsterke ordninger som gjorde det lett å holde på mannen som eneforsørger, mens Høyre-feminister som Kaci Kullmann Five og Mona Røkke ville bruke penger slik at mor lettere kunne gå ut i arbeid, sier Notaker.

Les også: Nå er Hareide fienden.

Verdiårvåkenhet. Elvenes mener at Høyres samarbeid med KrF gjør at partiets verdiårvåkenhet holdes oppe. Han nevner flere områder der han frykter at hans fløy vil tape terreng i Høyre, blant annet i bioteknologi og respekt for tradisjoner.

– Elever skal ha mulighet til gå i julegudstjeneste, som har vært en tradisjon i ualminnelige tider. En annen ting er kristendommens plass i skolen. Det var ikke uten grunn at vi ønsket å beholde Ken i KRLE, sier Elvenes.

– Mitt Høyre. Unge Høyre feiret i vår de liberaliserende vedtakene om bioteknologi på Høyres landsmøte som en seier for organisasjonen.

Amalie Gunnufsen er sentralstyremedlem i Unge Høyre fra Agder, men regner seg selv som verdikonservativ. Hun mener det er synd at den «sterkeste politiske alliansen» mot sorteringssamfunnet kan forsvinne hvis KrF forlater Høyre.

– Jeg frykter et sorteringssamfunn, og en liberalisering av bioteknologilovgivningen og mindre valgfrihet for familiene, sier Gunnufsen.

Hun håper at den verdikonservative fløyen klarer seg uansett hva KrF gjør, men mener at KrF påvirker Høyre positivt.

– Det er selvfølgelig vanskelig å vite hvordan et Høyre som ikke skal samarbeide med KrF blir, men KrF drar Høyre i en retning som er veldig mitt Høyre, sier Gunnufsen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter