Nyheter

Grønn omskjæringsstrid

Sentralstyret i Miljøpartiet De Grønne anbefaler landsmøtet å vedta aldersgrense for omskjæring av guttebarn. Det går det mot full landsmøtestrid.

I helgen vedtok Fremskrittspartiet å programfeste forbud mot omskjæring av guttebarn. Samtidig raser det strid i Miljøpartiet De Grønne (MDG) om samme tematikk. Også i Venstre og SV har det vært strid om spørsmålet.

MDG kan komme til å gå i Frps fotspor. Sentralstyret anbefaler følgende formulering før landsmøtet på Lillehammer neste helg: «Innføre 16 års aldersgrense ved rituell omskjæring av gutter. Inngrepet skal kun gjøres ved informert samtykke fra den som skal omskjæres».

Motstandere mener dette i praksis er et forbud – fordi gutter etter jødisk skikk skal omskjæres på den åttende dagen etter fødsel. «Brit mila» markerer innlemmelse i pakten mellom Gud og Abraham og hans etterkommere. Skikken er sentral for troende og ikke-troende jøder.

LES OGSÅ: Frp går inn for forbud mot omskjæring av guttebarn

Advarer eget parti

– Hvis dette blir vedtatt, kan det fremmedgjøre forholdet mitt til Miljøpartiet, sier Tom Sverre Tomren.

Han er prest og fylkestingsrepresentant for MDG i Hordaland. Tomren har i en årrekke vært drivkraft for å bygge opp partiet i vestpå.

Omskjæring var ikke noe punkt i det opprinnelige forslaget fra programkomiteen i MDG. Forslaget om aldersgrense dukket opp som endringsforslag fra et knippe lokalpolitikere med posisjoner i Akershus, Finmark, Rogaland og Hordaland. Disse har bakgrunn fra partiets integreringsutvalg.

Da sentralstyret skulle gjennomgå programmet og innstille støtte til enkeltpunkter, fikk forslaget om 16 års aldersgrense støtte.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Intern strid

Omskjæringsforslaget har endt med strid og forhåndskamp i sosiale medier. Interndebatten i partiet er brennhet.

– Det blir mer enn vanskelig om MDG vedtar aldersgrense for omskjæring. Vi kjenner jo vurderingen fra Det Mosaiske Trossamfund om at et slikt regelverk vil gjøre det vanskelig for jøder å gjennomføre en fødsel i Norge, sier Tomren.

– Om aldersgrense skulle bli vedtatt norsk politikk, vil det gi en historisk parallell til jødeparagrafen. Det må vi ta inn over oss, sier han.

For Kristin Antun, som sendte inn forslaget, veier den klare talen fra nordiske barneombud og faginstanser tungt.

– Jeg skjønner at dette er vanskelig for jøder og muslimer, men etter å ha tenkt i mange år kommer jeg ikke forbi at den enkeltes råderett over egen kropp og tro veier tyngst, sier Antun, som ledet partiets integreringsutvalg og står på andreplass på stortingslisten i Akershus

LES OGSÅ: Jødiske ledere ut mot SV-forslag

Hansson snudde

Ifølge Antun var sentralstyret «veldig delt» i spørsmålet. Fylkespolitikeren bekrefter debatten har vært brennhet.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson var blant dem som sikret flertall i sentralstyret for å anbefale forslaget. Nå har han ombestemt seg.

– Etter å ha snakket med folk og tenkt meg om, har jeg skiftet standpunkt. Det er ikke viktig nok å forby et tross alt såpass uvesentlig og utbredt inngrep når kostnadene blir så store, særlig for landets jøder, sier Hansson, som er en av to nasjonale talspersoner for MDG.

Partiets andre nasjonale talsperson, Une Aina Bastholm, har ennå ikke bestemt seg.

Vil du advare fra talerstolen under landsmøtet, Hansson?

– Jeg vil se an om det er nødvendig.

LES OGSÅ: Frykter Frps forbud mot omskjæring

Tviler på vedtak

Venstres landsmøte forkastet et lignende forslag om aldersgrense på landsmøtet før påske. Tre ganger tidligere har saken vært oppe til debatt i partiet – og mindretallet som ønsket aldersgrense har vært på opp mot en tredjedel av delegatene.

Kristin Antun tror ikke forslaget vil bli vedtatt på MDGs landsmøte:

– Nei. Jeg tror mange er bekymret for hvordan det vil bli oppfattet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter