Nyheter

Grande stopper spillopprør

Venstre-lederen vil berge regjeringen fra Ap og KrFs opprør mot blåblå spillpolitikk. Lotteripolitikken skal bli enda friere.

– Engasjementet til KrF og Ap forundrer meg. Mitt inntrykk er at dagens regjering står for status quo i spillpolitikken, sier Trine­ Skei Grande, Venstres parti­leder og samtidig også talskvinne­ i denne typen kulturpolitiske saker.

En allianse av Ap og KrF fremmer nemlig nå et felles stortingsforslag for å bremse blåblå endringer av norsk spillpolitikk.

– Nå har regjeringen fremmet så mange enkeltsaker som underminerer dagens spill­politikk at det ikke lenger henger på greip, var meldingen fra Ap-talskvinne Rigmor Aasrud i Vårt Land.

KrFs Geir Bekkevold var også tydelig: Han mener det hele tiden kommer liberaliserende «drypp» a la poker, nye lotterier – «uten en helhetlig tenkning bak».

LES OGSÅ: Starter spillopprør i Stortinget

Forslag havarerer

Derfor fremmer de to stortingsforslag med 8 punkter for en gjennomgang av spilltilstanden. Fra Grande får de ingen støtte.

– Regjeringen gjennomfører jo ikke de liberaliseringene de lovet­ før valget. Og så skal de altså oppleve et motangrep, lyder det spørrende fra Venstre-lederen.

Bortsett fra å vurdere noen enkeltpunkter i forslaget, kan hun ikke love Ap og KrF noe støtte i Stortinget.

Dermed vil Ap/KrF-forslaget bli parkert – fordi Venstre sitter på de avgjørende vippestemmene. Det hjelper ikke om Sp og SV trer støttende til.

– Venstre vil heller slippe til flere spill. Vi lovet før valget å få andre ideelle inn på markedet og der har regjeringen vært veldig defensiv og treg, sier Grande.

LES OGSÅ: Gamblingkroner betaler seersuksesser

«Utlandet vinner»

Ap og KrF lister i forslaget sitt opp punkter der de vil ha en strammere lotteripolitisk linje:

Styrke enerettsmodellen til Norsk Tipping, ikke ny lisensordning for utenlandske pengespill, spillkort og registrering for alle digitale spill og dessuten tiltak mot utenlandsk spilltrafikk og reklame.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Det er viktig at dagens spillpolitikk sikrer penger til frivilligheten og at vi unngår tilstander med masse spillgalskap. Men vi har hatt innstramminger før som har slått feil ut, forklarer Venstre-lederen.

– Så du er ikke klar for å støtte­ denne «bremselisten» fra Ap og KrF?

– Bremselisten fører bare til at vi sender alle som har lyst til å spille, over til utenlandske ­aktører. Der er det lite kontroll og ingen penger til frivillig­heten. I praksis blir tiltakene et «scoop» for utenlandsk spill­industri, ­poengterer hun.

Venstre-frihet

Før valget ­lovet Venstre velgerne en friere spillpolitikk. I partiets program heter det:

• Fjerne forbudene mot organisert poker og proffboksing i Norge.

• Frigjøre kulturlivet, idretten og lag og foreninger fra Norsk Tippings­ spillepenger gjennom finansiering over statsbudsjettet.

• Gjennomføre en bred evaluering av spillpolitikken, inkludert Norsk Tippings og Rikstotos rolle og posisjon.

Grande poengterer at hun ikke har fått lest alle forslagene fra Ap og KrF partiene. Hun utelukker ikke at hun kan komme til å støtte noen av dem.

LES OGSÅ: Kasta pokerkorta - frykta omdømmetap

«Frekkhet»

– Men du kan vel ikke ha noe imot oppfordringen om en stortingsmelding om helheten i norsk spillpolitikk?

– Nei, en slik melding kan være lurt. Teknologien har jo de siste årene endret spillbildet svært mye, påpeker Grande.

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) i Kulturdepartementet sier til NTB at regjeringen ikke har gjort annet enn å rydde opp etter de rødgrønne.

– At noen finner på å hevde at det er denne regjeringen som underminerer enerettsmodellen må enten skyldes lavt kunnskapsnivå, meget kort hukommelse eller en usedvanlig frekkhet, uttaler han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter