Klima

Grønt 
og vidt

Det grønne skiftet 
omfatter hele samfunnet.

Det spriker nok litt hva folk legger i «det grønne skiftet», tror Nils A. Røkke, klimadirektør i Sintef.

– Det er uansett et nyttig begrep, fordi folk forbinder noe positivt med det, mener han.

Det grønne skiftet handler om å gå fra den «brune­» til den «grønne» økonomien. Både hvordan vi produserer og hvordan vi forbruker inngår i Røkkes oppsummering:

Transport

Vi må over på lavutslippsbiler, altså batteridrift eller lavutslippsbiler. Hybridbiler er en del av skiftet, men ikke tilstrekkelig i et lengre perspektiv. For flytransport er bruk av biodrivstoff et skritt i riktig retning.

Industri, kraftproduksjon

For industriell produksjon er det viktig at man bruker de mest miljø-
vennlige og -effektive prosessene man kjenner. Norge er i en særstilling med klimavennlig elektrisitet fra vannkraft, som er grunnlaget for blant annet treforedling og metallproduksjonen. Grønn energi forbindes med fornybar energi – blant annet­ vannkraft, sol og vindkraft.

LES MER: Frykter småkommunene ikke kan nok om klima

Byggnæringen

«Grønne bygg» betyr at man har lave energi- og klimautslipp i alle ledd. Plussbygg er eksempler på dette, hvor bygget i «sin levetid» vil produsere mer energi enn det bruker. Dette realiseres nå og hjelpes frem av nye byggestandarder.

Husholdningene

Her inngår livsstilsendringer og de miljø- og klimavalgene vi gjør. Kan være energieffektive hjelpemidler i huset, eller mat-
vaner: Storfekjøtt forårsaker fem til ti ganger høyere klimagassutslipp enn fjærkre og svinekjøtt. Fisk er enda bedre, og havet utgjør en stor mulighet i det grønne skiftet (blir også kalt det blågrønne skiftet). Et annet punkt er såkalte smarte byer, hvor infrastrukturen er godt planlagt og integrert.

LES MER: Her er klimatiltaket som lykkes best

Effektivisering

Energieffektivisering er kanskje det viktigste av alt for å redusere klimagass-
utslippene, ifølge Røkke. Dersom vi unngår å bruke energi unødvendig, eller har smarte løsninger for energibruk, er det et kraftfullt tiltak.

I tillegg inngår bestemte kjøreregler i samfunnet, som bruk av grønne skatter hvor bærekraftige løsninger belønnes. Standarder, støtteordninger og statens egne virksomheter må også være basert­ på bærekraft.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima