Klima

Giganter rømmer olje, kull og gass

Tutu ba om boikott og Kirkenes verdensråd gjør det sammen med mange andre – flytter pengene vekk fra fossil energi.

Siden høsten i fjor er femti ganger mer penger flyttet ut av olje, kull og gass.

– Akkurat nå er dette utvilsomt den delen av klimakampen som lykkes best, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Mer enn ventet

En fersk rapport fra rådgivningsselskapet Arabella viser at institusjoner og enkeltpersoner som rår over 2.600 milliarder dollar, trekker pengene sine ut av fossil energi, det vil si olje, kull og gass. Under klimauka i New York i september i fjor skulle investorer med 50 milliarder dollar investert i fossil energi, trekke ut sine penger. Det ble satt et mål om å tredoble dette beløpet. Nå to måneder før klimatoppmøtet i Paris, viser det seg at de kunne heller sagt femtigangeren enn tregangeren.

LES OGSÅ: Kirkens Bymisjon kjøper oljeaksjar

Tutu oppfordret

En av aktørene som har trukket seg ut, er Kirkenes Verdensråd. Det har også oppfordret sine medlemmer til å gjøre det samme. Selskapet Arabella Advisors skriver i rapporten at en av gruppene som bidrar til å flytte penger ut av fossil energi, er trossamfunn. Erkebiskop Desmond Tutu har oppfordret til boikott av selskaper innen fossil energi.

«På samme måte som vi på 1980-tallet sa at de som drev handel med apartheidregimet i Sør-Afrika hjalp og støttet et umoralsk system, kan vi si at ingen burde tjene penger på økende temperatur, økende havnivå og menneskelig lidelse på grunn av bruken av fossile brensler», har Tutu sagt, ifølge rapporten.

Den opplyser at 126 organisasjoner med røtter i trossamfunn har sagt at de trekker ut til sammen 24 milliarder dollar som har vært investert i selskaper innen fossil energi.

LES OGSÅ: Tutu vil boikotte oljeselskap

Følg oss på Facebook og Twitter!

Universiteter og pensjonsfond

En annen gruppe som trekker seg ut, er universitetsfond. Noen av universitetene som går ut av fossil energi, er universitetene i California, Georgetown og Oxford.

Et av pensjonsfondene som nevnes i rapporten, er norske KLP, som i november 2014 vedtok å trekke seg ut av selskaper som henter mer enn halvparten av inntektene fra kullbasert aktivitet.

LES OGSÅ: Ordføreren som fikk flyttet på en halv milliard

Det norske oljefondet nevnes også. Stortinget vedtok at Oljefondet skal trekke seg ut av selskaper som får mer enn 30 prosent av inntekten fra kullkraft og kullgruver.

– Oljefondet tok et viktig steg ut av kull. Nå står uttrekk av selskaper innen olje og gass for tur, sier Hermstad i Framtiden i våre hender.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima