Politikk

Går for sine nye velgere

I Sverige gjør Kristdemokraternas Ebba Busch Thor det motsatte av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad: Går i Pride-paraden.

«I år kjennes det ekstra kult å delta i Stockholm Pride, siden jeg kommer til å gå sammen med Martin Hallander (leder i Kristdemokraternas Ungdom) som kom ut tidligere i år».

Det skriver leder i Kristdemokraterna (KD), Ebba Busch Thor, på sin Instagram-konto. Søndag la hun ut et bilde av seg selv i en t-skjorte. Der stod det i regnbuens farger: «Love is».

LES OGSÅ: KrF-er i Pride: – Slag under beltestedet at Ropstad ikke går

Ropstad vil ikke gå

Oslo Pride er i gang og lørdag går paraden gjennom hovedstaden. Lederen for Thors norske søsterparti, Kristelig Folkeparti, kommer derimot ikke til å gå.

– Kamp for mangfold og mot diskriminering av homofile støtter jeg fullt ut. Samtidig opplever jeg arrangøren FRI som en politisk bevegelse, som jeg er sterkt uenig i – enten det gjelder å åpne for surrogati, eggdonasjon, fjerning sexkjøpsloven eller å åpne for en tredje kjønnskategori, sa Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land torsdag.

Hvorfor lander de to partilederne på motsatt konklusjon?

LES OGSÅ: Bekkevold skal gå i Pride – maner til raushet i eget parti

– Må trygge nye velgere

– KD har fått en mengde nye sympatisører. Da er det viktig å markere at de er et moderne parti, sier Elisabeth Sandlund.

Lederskribenten i den svenske, kristne avisen Dagen mener Ebba Busch Thor går i Pride for å trygge velgerne KD vant ved riksdagsvalget i fjor. Partiet styrket seg kraftig i valgkampspurten og nådde nye velgergrupper som tidligere stemte Sverigedemokraterna og Moderaterna:

– De vil ikke forstå hvorfor partilederen ikke går, ser Sandlund.

LES OGSÅ: Valgforsker mener KD har blitt mer nasjonalkonservative og abortliberale

Mener abortavsløring påvirker

To aktuelle saker gjør det ekstra viktig for KD å trygge de nye velgerne, mener hun:

Dagens Nyheters avsløring om at KDs EU-parlamentariker, Lars Adaktusson, på fire år har stemt «mot abortretten» 22 ganger.

KD gjorde det nylig klart at de står ved retten til familiegjenforening.

Partiets nye velgere deler ikke det mer konservative synet KD tradisjonelt har stått for i abortsaken.

Det flokket snarere til KD fordi partiet åpnet for å innlemme Sverigedemokraterna i den borgerlige «Alliansen» og i senere år lagt om til en stram asylpolitikk.

LES OGSÅ: – Svenskenes nasjonalkonservative kurs er ikke forenlig med å være kristendemokrat

Kritiserte Pride-paraden i fjor

Så sent som i august i fjor var tonen derimot en annen. Da kritiserte hun snarere deler av paraden for å bidra til en «seksualisering av samfunnet og det offentlige rommet, som jeg ikke mener er riktig».

– Jeg tror at det bidrar til å stigmatisere og sier at det har med sex og ikke seksuell legning å gjøre, sa hun i tidsskriftet Kvartals podkast «Fredagsintervjun».

Hun siktet til innslag som «kinky-kvarter», sexleker og S&M-seksjonen av toget.

I likhet med tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gikk Thor i Pride-paraden i 2016 i solidaritet med ofrene for Orlando-massakren. Og som med KrF i Norge utløste det en stor debatt i partiet og i det frikirkelige landskapet utenom folkekirken, forteller Sandlund i Dagen.

– Kritikerne hevdet at man kunne hedre ofrene i Orlando og støtte opp om menneskeverdet uten å gå i Pride-paraden. De mente Pride lå langt unna verdiene som KD har stått for.

Sandlund i Dagen tror Thor med seksualiseringsutspillet ønsket å markere at deltakelsen i 2016 var et engangstilfelle. I valgkampen i fjor var KD lenge opptatt av å trygge grunnfjellet, før de altså steg kraftig på målingene i innspurten.

LES OGSÅ: Politiet med unnskyldning til homofile

Debatten i svensk kristenhet

I svensk kristenhet er ikke tematikken like ladet som for fem-ti år siden, mener Sandlund. Mens Svenska kyrkan har «akseptert likekjønnet ekteskap fullt ut», går debatten fortsatt i deler av det frikirkelige landskapet utenfor.

– Migrasjonspolitikk er et mer aktuelt spørsmål. Der uroer KDs strenge linjen kristne både i Svenske Kyrkan og frikirkene, sier Sandlund.

Det lykkes ikke Vårt Land å få en kommentar fra Ebba Busch Thor eller KD mandag.

---

Oslo Pride

  • Oslo Pride er en årlig festival for LGBTI+ (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex)-personer med faglige og kulturelle innslag som feirer «skeiv kjærlighet og mangfold».
  • Mest oppmerksomhet får den tradisjonsrike paraden. I fjor samlet den 45 000 deltakere og 250 000 tilskuere.
  • Oslo Pride arrangeres av FRI Oslo og Akershus. FRI «arbeider for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet».
  • «Paraden er solidaritet med alle de som ikke kan gå, en politisk markering av mangfoldet som Oslo Pride representerer, og en feiring», ifølge arrangøren.
  • Kilde: Oslo Pride, FRI, Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk